Κοινωνικός Τουρισμός ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα voucher με αλλαγές

8
Τον επόμενο μήνα ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για 300.000 εργαζόμενους και ανέργους και 25.000 ανέργους. Όλες οι αλλαγές.

Εντός Ιουνίου θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ που αφορά 300.000 εργαζόμενους και ανέργους και 25.000 συνταξιούχους του e ΕΦΚΑ – πρώην ΟΑΕΕ.

Ειδικότερα το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει φέτος αλλαγές όπως είχε γράψει το Dnews καθώς δεν υπάρχει η προϋπόθεση να έχουν οι εργαζόμενοι 50 ένσημα τον προηγούμενο χρόνο και συμμετέχουν οι εργαζόμενοι έστω και με ένα ένσημο ενώ η αυξημένη επιδότηση 20%  θα αφορά όχι μόνο τον Αύγουστο αλλά και τις ημέρες των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ οι τιμές επιδότησης για τα καταλύματα όλων των περιοχών προσαυξάνονται κατά 20% για διανυκτερεύσεις που θα πραγματοποιηθούν τον μήνα Αύγουστο του 2023 και κατά τις περιόδους από 15.12.2023 έως 14.01.2024 και από 26.04.2024 έως 12.05.2024.

Για τα καταλύματα των νήσων Σάμου και των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας οι τιμές επιδότησης προσαυξάνονται κατά 20% καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.

Σκοπός του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού είναι η πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών αυτού με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η επιδότηση των δικαιούχων – ωφελουμένων για την πραγματοποίηση διακοπών με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού.

Δικαιούχοι

Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος ορίζονται:  

i) εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων,

ii) ασφαλισμένοι στον eEΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων,

iii) άνεργοι εγγεγραμμένοι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ, με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

Για τις κατηγορίες δικαιούχων (i) και (ii) και για τις περιπτώσεις των εγγεγραμμένων μέχρι δώδεκα  (12) μήνες στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της ως άνω κατηγορίας (iii) δικαιούχων, το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, του προηγούμενου του έτους υλοποίησης του προγράμματος, φορολογικού έτους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30.000,00€.

Για τις περιπτώσεις των εγγεγραμμένων άνω των δώδεκα (12) μηνών στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της ως άνω κατηγορίας (iii) δικαιούχων, το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, του προηγούμενου του έτους υλοποίησης του προγράμματος, φορολογικού έτους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα εισοδηματικά κριτήρια της υπουργικής απόφασης που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 79 του ν.4756/2020 (Α’235), περί χορήγησης επιδόματος θέρμανσης, όπως εκάστοτε ισχύει, βάσει των οριζομένων στις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 4921/2022 (Α’ 75), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρ. 21 του ν. 5006/2022 (Α’ 239).

Για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων (i, ii & iii) στην περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί ακόμη η σχετική φορολογική δήλωση σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από την ΑΑΔΕ προθεσμίες, θα λαμβάνεται υπ’ όψιν το εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους βάσει της σχετικής φορολογικής δήλωσης.

Ωφελούμενοι

 Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ορίζονται: 

α) τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως δεκαοχτώ ετών. Για τους σκοπούς της παρούσας ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2023,

β) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών, έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα,

γ) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των 18 ετών με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας,

δ) οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών,

ε) οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ως άνω περιπτώσεων α΄ έως δ΄ ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας, αποδεικνυόμενη από σχετική βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα, εκδοθείσα βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει.

Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας των περιπτώσεων β΄έως δ΄ είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Πρόγραμμα και διάρκεια

Το πρόγραμμα διαρκεί 12 μήνες και oι ημερομηνίες υλοποίησής του ορίζονται με απόφαση του Διοικητή της ΔΥΠA.

Η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων – ωφελουμένων ορίζεται από μία (1) έως έξι (6) διανυκτερεύσεις εντός του χρονικού διαστήματος της ως άνω παραγράφου για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, πλην:

i) των νήσων Λέσβου, Χίου, Λέρου, Κω και του νομού Έβρου, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως δέκα (10) διανυκτερεύσεις. ii) της νήσου Σάμου και των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Άννας του Ν.

Ευβοίας, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως δώδεκα (12) διανυκτερεύσεις.

Επιταγή

Η επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού ενσωματώνει: α) μια συγκεκριμένη οικονομική αξία για τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα και β) μια συγκεκριμένη οικονομική αξία για τη συσχετιζόμενη με τη διαμονή στα συγκεκριμένα καταλύματα της περίπτωσης α’ ακτοπλοϊκή μετάβαση – επιστροφή. Σκοπός της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού είναι η ανταλλαγή της μέσω της ηλεκτρονικής ενεργοποίησής της στην πρώτη περίπτωση με υπηρεσίες διαμονής και στη δεύτερη με υπηρεσίες ακτοπλοϊκής μετακίνησης προς τους δικαιούχους – ωφελουμένους από τους παρόχους του προγράμματος, σύμφωνα με τους όρους της Δημόσιας Πρόσκλησης.

Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων του για τη διαμονή τους σε τουριστικά καταλύματα, είναι ανάλογο με την περιοχή, τον τύπο, την περίοδο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος και ορίζεται ως εξής:

koinonikos1.jpg

koinonikos2.jpg

koinonikos3.jpg

Μοριοδότηση

Η ΔΥΠΑ επεξεργάζεται τις αιτήσεις και προβαίνει στη μοριοδότηση των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Τα κριτήρια μοριοδότησης και ο αριθμός μορίων ανά κριτήριο έχουν ως εξής: 

α. Ιδιότητα ΑμεΑ σε ποσοστό 50% και άνω: 50 μόρια

β. Ιδιότητα μονογονέα: 10 μόρια

γ. Αριθμός ανηλίκων τέκνων (ηλικίας έως 18 ετών): 15 μόρια για κάθε τέκνο

Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των κριτηρίων α’ έως γ’ είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στη Δημόσια Πρόσκληση.

δ. Ύψος ετήσιου συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικού και τεκμαρτού, του προηγούμενου του έτους υλοποίησης του προγράμματος φορολογικού έτους – ή του αμέσως προηγούμενου αυτού φορολογικού έτους στην περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί ακόμη η σχετική φορολογική δήλωση σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από την ΑΑΔΕ προθεσμίες -, ως εξής:

1. έως 10.000,99: 30 μόρια,

2. από 10.001,00 έως 20.000,99€ : 20 μόρια,

3. από 20.001,00 έως 30.000,00: 10 μόρια

Οι πληροφορίες για τα κριτήρια μοριοδότησης αναζητούνται αυτεπάγγελτα από τους αρμόδιους φορείς. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη αναζήτηση, οι πληροφορίες αναζητούνται από σχετικά δικαιολογητικά.

Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr/

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook