«Αγόρια στο ντους»: Πολυβραβευμένη και για παιδιά η ταινία που έδειξε η δασκάλα σε τάξη -Εξώδικο έστειλαν γονείς

53

Πολυβραβευμένη είναι η ταινία που δασκάλα πρόβαλε σε μαθητές της Δ’ δημοτικού και ξεσήκωσε αντιδράσεις.

Η ταινία που έχει μπει στο μικροσκόπιο και προκάλεσε αντιδράσεις ονομάζεται «Αγόρια στο ντους» και πρόκειται για μια πολυβραβευμένη σουηδική ταινία μικρού μήκους, συγκεκριμένα διάρκειας 9 λεπτών, σε σκηνοθεσία Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ. Μάλιστα το πολυβραβευμένο φιλμ που έδειξε η δασκάλα στους μαθητές της έχει αναδειχθεί καλύτερη ταινία για παιδιά.

Ο αγγλικός τίτλος είναι «Shower Boys» και το φιλμ έχει λάβει πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) για την Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία για Παιδιά του 2021.

Συγκεκριμένα η ταινία έχει λάβει τα εξής βραβεία:

Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας, Cinekid (Σίνεκιντ), Άμστερνταμ.
Το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Μικρού Μήκους Ταινίας, Flickerfest (Φλικερφέστ), Σίδνεϊ
Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA), Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ομπερχάουζεν
Βραβείο Καλύτερης Σκανδιναβικής Ταινίας, Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου BUFF (Μπουφ), Μάλμε
Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας, Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου Cinemira (Σινεμίρα), Βουδαπέστη
Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) για την Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία για Παιδιά του 2021.
Σύμφωνα με το σενάριο, όλα συμβαίνουν μετά από έναν έντονο αγώνα προπόνησης με την ομάδα, όταν οι 12χρονοι Βίγκο και Νοέλ επιστρέφουν στο σπίτι και τσεκάρουν ο ένας τα όρια και την αρρενωπότητα του άλλου. Το βίαιο σταμάτημα ενός αθώου παιχνιδιού φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα του τι επιτρέπεται και τι όχι σε μια ανδρική φιλία. Η απορία πάνω στο ζήτημα προκύπτει μετά από ερώτηση του προπονητή της ομάδας, ο οποίος βάζει τους 12χρονους να αναρωτηθούν τι είναι αυτό που τους κάνει άνδρες.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

Μάλιστα στα credits της ταινίας στο youtube αναφέρεται «Η ταινία είναι διαθέσιμη για εκπαιδευτική χρήση μέσω της Ψηφιακής Πλατφόρμας Κινηματογραφικών Ταινιών για τα Σχολεία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), CINEDU (www.cinedu-gfc.gr). To έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο- ΕΚΤ) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Για ποιες ηλικίες παιδιών είναι η ταινία
Το ερώτημα ωστόσο παραμένει για ποιες ηλικίες παιδιων είναι κατάλληλη η ταινία μιας και η προβολή της σε παιδιά ηλικίας 10 ετών έφερε αντιδράσεις. Μάλιστα η οικογένεια ενός 10χρονου, που γύρισε αναστατωμένος στο σπίτι του μετά την προβολή, θα κινηθεί νομικά εναντίον της δασκάλας, ενώ έστειλαν εξώδικο στον διευθυντή του σχολείου, ζητώντας να μάθουν εάν προβλέπεται η προβολή τέτοιων ταινιών σε 10χρονα παιδιά.

«Έχουμε πάρει εξώδικο από γονείς μαθητή, αλλά επειδή έχει κοινοποιηθεί σε ανώτερη υπηρεσία από εμάς (σ.σ.: στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στο υπουργείο Παιδείας) περιμένουμε εντολές» είπε ο διευθυντής του Δημοτικού σχολείου, μιλώντας στον ALPHA.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Χαράλαμπος Κατσιβάρδας μίλησε στο iefimerida.gr και εξήγησε πώς οι γονείς ανακάλυψαν τι ακριβώς είχε συμβεί. «Το παιδί επέστρεψε στο σπίτι από το σχολείο και ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Ήταν εμφανώς δυσαρεστημένος. Έκανε εμετό, δεν μπορούσε να φάει. Αυτό κίνησε την περιέργεια των γονέων του, που είναι εκπαιδευτικοί. Κατάφεραν να τους μιλήσει και τους είπε ότι την τελευταία ώρα του μαθήματος η δασκάλα προέβαλε μία ταινία με τίτλο “Τα αγόρια στο ντους”, η οποία έδειχνε ομοφυλοφιλικές σκηνές μεταξύ ανήλικων αγοριών, δηλαδή ήταν σε ένα καμπ όπου ο εκπαιδευτής έλεγε ότι τα παιδιά πρέπει να είναι σκληραγωγημένα και στη συνέχεια έδειχνε κάποιες σκηνές που τα παιδιά φιλιόντουσαν στο στόμα».

Πηγή: https://www.iefimerida.gr

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook