Λ. Αυγενάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Βουλευτές του στο Ηράκλειο τάσσονται υπέρ ή εναντίον της δημιουργίας του “Karteros Beach Sports Center”, διότι η υποκρισία τους έχει υπερβεί κάθε όριο»

3

Απάντηση του Υφυπουργού Αθλητισμού για «εμμονές και επίθεση απαξίωσης» του σπουδαίου αθλητικού Έργου που αναβαθμίζει το Ηράκλειο και τη χώρα

 Να αποσαφηνίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του στο Ηράκλειο εάν τάσσονται υπέρ ή εναντίον του σπουδαίου αθλητικού Έργου των πρώτων Εθνικών Εγκαταστάσεων Παράκτιων Αθλημάτων «Karteros Beach Sports Center», ζητάει ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε -δεύτερη για το ίδιο ακριβώς θέμα εντός λίγων εβδομάδων- σχετική Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων από 21 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθυμίζεται ότι σε αντίστοιχη Ερώτηση και ΑΚΕ, ο Υφυπουργός Αθλητισμού είχε απαντήσει αναλυτικότατα στις 24/10/2022, ενημερώνοντας για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, τον προϋπολογισμό του έργου, την πληθώρα των εκδηλώσεων που έχουν ήδη φιλοξενηθεί στο «Karteros Beach Sports Center», καθώς και τη σημαντική συμβολή του στην ανάδειξη και διεθνή προβολή του τόπου μας ως προορισμό αθλητικού τουρισμού.

Ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει στη σημερινή απάντησή του ότι «η υποκρισία έχει υπερβεί κάθε όριο και η τοπική κοινωνία παρακολουθεί άφωνη μια εμμονή και μια επίθεση για ένα έργο μοναδικό στη χώρα μας που συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των παράκτιων αθλημάτων, στην ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού και στην προβολή του τόπου μας» και επιπλέον τονίζει πως:

«Είναι εμφανής, από το ύφος της ερώτησης, η προσπάθεια απαξίωσης ενός πολύ σημαντικού έργου: “οδηγοί τυφλοί, οι διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες”. 

Φαίνεται πως η επιτυχία των διοργανώσεων που φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του «Karteros Beach Sports Center» και η τεράστια αποδοχή του από τον κόσμο ενοχλεί!

Η παγκόσμια προβολή της χώρας και τα δημόσια συγχαρητήρια από εκπροσώπους διεθνών Ομοσπονδιών ενοχλούν!».

 

O Υφυπουργός Αθλητισμού υπογραμμίζει ότι:

«Είμαστε υπέρ της περαιτέρω ανάπτυξης του αθλητισμού στον τόπο μας.

Είμαστε υπέρ της διοργάνωσης διεθνών και εγχώριων αθλητικών διοργανώσεων.

Είμαστε υπέρ της κατασκευής σύγχρονων και ασφαλών αθλητικών εγκαταστάσεων, της διοργάνωσης ευρωπαϊκών και παγκόσμιων αθλητικών εκδηλώσεων και της περαιτέρω ενίσχυσης του αθλητικού τουρισμού.

Είμαστε υπέρ της αξιοποίησης εκτάσεων του Δημοσίου υπέρ της κοινωνίας συνολικά.

Είμαστε υπέρ της απομάκρυνσης καταπατητών από τις εκτάσεις του Δημοσίου.

Είμαστε υπέρ της απόδοσης των δημόσιων εκτάσεων για χρήση από την αθλητική κοινωνία και το σύνολο της κοινωνίας. 

Είμαστε περήφανοι για το έργο που έχει γίνει.

Καταφέραμε να μπει τάξη στην ευρύτερη περιοχή, να υπάρξουν κανόνες και ασφάλεια.

Καταφέραμε να αξιοποιούμε μια ολόκληρη περιοχή και να αποδοθεί και πάλι στην κοινωνία ολόκληρη η έκταση του Καρτερού.

Καταφέραμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας, να είμαστε συνεπείς στους διεθνείς μας εταίρους και να ανταποκριθούμε άψογα στις απαιτήσεις των διοργανώσεων, που είχαμε αναλάβει. Όλες μας οι ενέργειες χαρακτηρίζονται από απόλυτη διαφάνεια. 

Η πόλη του Ηρακλείου απέκτησε ξανά μια παραλία την οποία δεν είχε ουσιαστικά. Δώσαμε πνοή σε μια περιοχή, που είχε την εικόνα της απόλυτης παρακμής».

 

Ολόκληρη η απάντηση του κ. Αυγενάκη:

«Σε απάντηση της υπ’ αριθ. πρωτ. 605503/7-12-2022 σχετικής Ερώτησης και ΑΚΕ, αναφορικά με τη δημιουργία παράκτιων αθλητικών εγκαταστάσεων στον Καρτερό Ηρακλείου, με την υπ’ αριθ. πρωτ. 517241/24-10-2022 απάντησή μας, είχαμε ενημερώσει αναλυτικά για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, τον προϋπολογισμό του έργου, την πληθώρα των εκδηλώσεων που έχει ήδη φιλοξενήσει, καθώς και για την σημαντική συμβολή του στην ανάδειξη και διεθνή προβολή του τόπου μας ως προορισμό αθλητικού τουρισμού.

Ήδη αποτελεί τοπόσημο για την περιοχή του Ηρακλείου και χρησιμοποιείται από αθλητές και αθλούμενους, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.
Το «Karteros Beach Sports Center» πρόκειται να αποτελέσει και έδρα των αθλητικών σωματείων της ευρύτερης περιοχής για αθλήματα θαλάσσης και άμμου. Ανακοινώσαμε τη δυνατότητα δωρεάν χρήσης των εγκαταστάσεων του Karteros Beach Sports Center, τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, για αθλητικές δράσεις, συνδεδεμένες με τα αθλήματα παραλίας και ανοιχτής θάλασσας. Σχετική πρόσκληση απέστειλε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΚΗ και έχουν υποβληθεί ήδη αρκετά αιτήματα από αθλητικά σωματεία.
Στην επόμενη φάση, θα υλοποιηθούν και θα υπογραφούν τα συμφωνητικά, ώστε οι εγκαταστάσεις να δοθούν προς χρήση στην αθλητική κοινότητα του Ηρακλείου.

Η πληθώρα των παγκόσμιων, ευρωπαϊκών και εγχώριων αγώνων αθλημάτων άμμου και των αθλητικών εκδηλώσεων, που έχουν ήδη φιλοξενηθεί ή έχουν προγραμματισθεί για το 2023, αποτελούν απτή απόδειξη της αναγκαιότητας δημιουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων του «Karteros Beach Sports Center» και απαντούν αποστομωτικά στα ερωτήματα περί αξιοποίησης αυτών.

Σε ότι αφορά το 1ο ερώτημα, σας ενημερώνουμε ότι αμέσως με την υπογραφή της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ «ΞΕΝΙΑ ΚΑΡΤΕΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ»» από την Αναθέτουσα Αρχή και την Ανάδοχο εταιρεία ξεκίνησαν οι οικοδομικές εργασίες για τις οποίες δεν απαιτούταν οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν4495/2017.
Στις 09.06.2022 εκδόθηκε η Οικοδομική Άδεια με Α/Α Πράξης 425181/2022 και συνεχίστηκε η υλοποίηση των σχετικών εργασιών.

Σε ότι αφορά το 2ο ερώτημα, σας ενημερώνουμε ότι στις 31-08-2022 εκδόθηκε η με αριθμ. πρωτ. 365718/31-08-2022 (ΑΔΑ:9ΘΒΙ4653Π4-Δ47) 1η Πιστοποίηση ποσού 1.082.087,75€ πλέον Φ.Π.Α. 24% 259.701,06€, συνολικού ποσού 1.341.788,81€ του έργου: «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ «ΞΕΝΙΑ ΚΑΡΤΕΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ»».

Στις 30-11-2022 εκδόθηκε η με αριθμ. πρωτ.536981/30-11-2022 2η Πιστοποίηση ποσού 210.247,46€ πλέον Φ.Π.Α. 24% 50.459,39€, συνολικού ποσού 260.706,85€ του έργου: «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ «ΞΕΝΙΑ ΚΑΡΤΕΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ»».

Tο έργο «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΞΕΝΙΑ ΚΑΡΤΕΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ», έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (Ε.Π.Α. – Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού/Τομέας Αθλητισμού, με ενάριθμο 2022ΝΑ31400000 και προϋπολογισμό ύψους 4.125.896,55€.
Οι πιστώσεις που εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. 119241/09-12-2022 απόφαση (ΑΔΑ : 622Μ46ΜΤΛΡ-2ΦΞ), για το εν λόγω έργο για το έτος 2022 ανέρχονται στο ποσό του 1.341.790,00€ και εκδόθηκε από την υπηρεσία μας η υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/614624/12-12-2022 (6ΨΝΕ4653Π4-ΩΦΚ) απόφαση χρηματοδότησης για την πληρωμή του πρώτου λογαριασμού ύψους 1.341.788,81€.

Αναφορικά με το 3ο ερώτημα, η παρ.1 του άρθρου 51 του ν.4903/2022 όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 90 του ν.4914/2022 αναφέρει:
«1. Αποκλειστικά για τις ανάγκες της διοργάνωσης: α) του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Παράκτιας Χειροσφαίρισης (Beach Handball), κατά το χρονικό διάστημα από τις 13 έως και τις 27 Ιουνίου 2022 και β) των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων 2023, που θα διεξαχθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, μελέτες και έργα που αφορούν στην κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων που είναι αναγκαίες για τις ως άνω διεθνούς εμβέλειας αθλητικές διοργανώσεις, καθώς και στις υποστηρικτικές των εγκαταστάσεων αυτών υποδομές, αν η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης είναι κατώτερη των ορίων του άρθρου 5 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147), μπορούν να ανατίθενται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης εθνικής διάταξης, με προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, σύμφωνα με την περ. γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 32 του ν. 4412/2016 με την πρόσκληση τριών (3) τουλάχιστον οικονομικών φορέων.»

Το έργο: «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ «ΞΕΝΙΑ ΚΑΡΤΕΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ»» εξυπηρέτησε τις ανάγκες της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Παράκτιας Χειροσφαίρισης (Beach Handball), κατά το χρονικό διάστημα από τις 13 έως και τις 27 Ιουνίου 2022 και θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων 2023, που διεξήχθησαν ή θα διεξαχθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, και εμπίπτει στις προϋποθέσεις του άρθρου 51 του ν.4903/2022 όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 90 του ν.4914/2022.

Λόγω του κατεπείγοντος της ανάθεσης του έργου, συντρέχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις του Ν. 4412/2016 (ΦΕΚ 147 Α’/8-8-2016) (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) και ειδικότερα η παρ. 2γ του άρθρου 32 αυτού για την εφαρμογή της διαδικασίας με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, καθώς και το άρθρο 32Α αυτού (που προστέθηκε με το Ν.4605/2019, άρθρο 43, παρ. 1).


Σύμφωνα με το άρθρο 133 του Κανονισμού της Βουλής, καταθέτουμε συνημμένα:

  1. Τιμολόγιο Μελέτης (που περιγράφει τα τεχνικά χαρακτηριστικά και το είδος εργασιών),
  2. Προϋπολογισμός του έργου (όπου παρουσιάζεται ο επιμερισμός του προϋπολογισμού ανά είδος εργασίας και η τιμή μονάδος), και
  3. Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων (Ε.Σ.Υ.).

 

Είναι εμφανής, από το ύφος της ερώτησης, η προσπάθεια απαξίωσης ενός πολύ σημαντικού έργου: «οδηγοί τυφλοί, οι διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες». 

Φαίνεται πως η επιτυχία των διοργανώσεων που φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του  «Karteros Beach Sports Center» και η τεράστια αποδοχή του από τον κόσμο ενοχλεί!

Η παγκόσμια προβολή της χώρας και τα δημόσια συγχαρητήρια από εκπροσώπους διεθνών Ομοσπονδιών ενοχλούν.

Είμαστε υπέρ της περαιτέρω ανάπτυξης του αθλητισμού στον τόπο μας.

Είμαστε υπέρ της διοργάνωσης διεθνών και εγχώριων αθλητικών διοργανώσεων.

Είμαστε υπέρ της κατασκευής σύγχρονων και ασφαλών αθλητικών εγκαταστάσεων, της διοργάνωσης ευρωπαϊκών και διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων και της περαιτέρω ενίσχυσης του αθλητικού τουρισμού.

Είμαστε υπέρ της αξιοποίησης εκτάσεων του Δημοσίου υπέρ της κοινωνίας συνολικά.

Είμαστε υπέρ της απομάκρυνσης καταπατητών από τις εκτάσεις του Δημοσίου.

Είμαστε υπέρ της απόδοσης των δημόσιων εκτάσεων για χρήση από την αθλητική κοινωνία και το σύνολο της κοινωνίας. 

Είμαστε περήφανοι για το έργο που έχει γίνει.

Καταφέραμε να μπει τάξη στην ευρύτερη περιοχή, να υπάρξουν κανόνες και ασφάλεια.

Καταφέραμε να αξιοποιούμε μια ολόκληρη περιοχή και να αποδοθεί και πάλι στην κοινωνία ολόκληρη η έκταση του Καρτερού.

Καταφέραμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας, να είμαστε συνεπείς στους διεθνείς μας εταίρους και να ανταποκριθούμε άψογα στις απαιτήσεις των διοργανώσεων, που είχαμε αναλάβει. Όλες μας οι ενέργειες χαρακτηρίζονται από απόλυτη διαφάνεια. 

Η πόλη του Ηρακλείου απέκτησε ξανά μια παραλία την οποία δεν είχε ουσιαστικά. Δώσαμε πνοή σε μια περιοχή, που είχε την εικόνα της απόλυτης παρακμής.

Υπάρχει πλέον διάχυτο στην κοινωνία του Ηρακλείου, και συνολικότερα στην αθλητική κοινότητα, το ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του του Ηρακλείου τάσσονται υπέρ ή εναντίον του έργου αυτού και συνολικότερα των έργων που το Υπουργείο έχει δρομολογήσει αυτά τα χρόνια.

Η υποκρισία έχει υπερβεί κάθε όριο. Μένει να αποσαφηνιστεί η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική κοινωνία που παρακολουθεί άφωνη μια εμμονή και μια επίθεση για ένα έργο μοναδικό στη χώρα μας που συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των παράκτιων αθλημάτων, στην ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού και στην προβολή του τόπου μας».

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook