
Τα έθιμα Πρωτοχρονιάς έχουν σαν σκοπό να επιφέρουν καλή τύχη και ευημερία.
Η πρώτη μέρα του έτους αποτελεί μεγάλη γιορτή για τις περισσότερες χώρες της Γης. Για τους Χριστιανούς συμπίπτει με τον εορτασμό του Αγίου Βασιλείου και είναι επίσημη αργία του κράτους. Σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο το οποίο ακολουθεί και η Ελλάδα, η πρώτη μέρα της χρονιάς είναι η πρώτη Ιανουαρίου. Έχει συνδεθεί με ουκ ολίγες «τελετουργίες», οι οποίες περνούν από γενιά σε γενιά κι εξακολουθούν να έχουν μεγάλη απήχηση στον κόσμο.
Υπάρχουν πρωτοχρονιάτικα έθιμα για γούρι που είναι γνωστά σε όλους μας και άλλα που αποτελούν λαϊκή παράδοση μόνο κάποιων περιοχών της Ελλάδας, το σίγουρο είναι πως όλα φέρνουν καλοτυχία.
Τα 5 Έθιμα Πρωτοχρονιάς για καλή τύχη γνωστά σε όλους μας
Τα επικρατέστερα πρωτοχρονιάτικα ήθη και έθιμα στην Ελλάδα που εφαρμόζουμε όλοι ετησίως για να μας φέρουν καλή τύχη.
Βρες το φλουρί και θα είσαι τυχερός όλο τον χρόνο!
Την πρώτη μέρα του χρόνου ή το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς κι αφού αλλάξει ο χρόνος, συνηθίζουν να μαζεύονται οι οικογένειες σε ένα τραπέζι και να κόβουν μια πίτα, στην οποία μέσα υπάρχει ένα φλουρί, τραγουδώντας πρωτοχρονιάτικα τραγούδια. Ο νοικοκύρης του σπιτιού, αφού αφιερώσει τα πρώτα κομμάτια της πίτας στον Χριστό, τον φτωχό και τον Άγιο Βασίλειο, μετά μοιράζει τα υπόλοιπα κομμάτια στα μέλη της οικογένειας. Είθισται να λέμε ότι όποιος κερδίσει το φλουρί, θα είναι ο τυχερός της νέας χρονιάς. Το έθιμο αυτό μας κληροδοτήθηκε από τα αρχαία ελληνορωμαϊκά χρόνια, όπου σε γιορτή αφιερωμένη στον θεό Κρόνο, μοίραζαν γλυκά στα οποία είχαν βάλει μέσα νομίσματα. Όποιος έβρισκε τα νομίσματα, ήταν ο τυχερός της παρέας.
Ποδαρικό με ρόδι
Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να δείχνουμε μεγάλο σεβασμό στον άνθρωπο που θα μπει πρώτος στο σπίτι μας, την πρώτη μέρα του χρόνου. Είναι ο άνθρωπος που θα κάνει ”ποδαρικό” για τη νέα χρονιά. Συνήθως η οικογένεια την πρώτη μέρα του χρόνου πηγαίνει στην εκκλησία και στην επιστροφή, ο πατέρας της οικογένειας, μπαίνει στο σπίτι με το δεξί πόδι φωνάζοντας ”Καλή χρονιά!” και ρίχνοντας με δύναμη στο πάτωμα ένα ρόδι.
Πολλές οικογένειες επίσης βάζουν τα παιδιά να τους κάνουν ποδαρικό θεωρώντας πως είναι πιο τυχερά επειδή είναι αθώα και αγνά. Το έθιμο αυτό μετράει επίσης πολλά χρόνια παράδοσης, αφού το ρόδι θεωρούταν σύμβολο της γονιμότητας και της καλής τύχης.
Παιχνίδια με τράπουλα – για να δούμε ποιος είναι ο πιο τυχερός
Τις ημέρες των γιορτών και κυρίως το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς, μετά την αλλαγή του χρόνου, οι Έλληνες συνηθίζουν να μαζεύονται παρέες και να παίζουν χαρτιά κυρίως σε σπίτια. Έτσι, δοκιμάζουν την τύχη τους παίζοντας συνήθως με χαμηλά χρηματικά ποσά.
Η επίσκεψη του Αγίου Βασιλείου είναι ευλογία
Την ημέρα της γιορτής του Άγιου Βασίλειου, όλα τα παιδιά στη χώρα μας περιμένουν να περάσει ο άγιος από τα σπίτια τους και να τους αφήσει κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο τα δώρα τους. Ο Άγιος Βασίλειος είναι ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, άνθρωπος των γραμμάτων που έρχεται από την Καισάρεια της Καππαδοκίας για να ευλογήσει τα σπίτια μας. Το έθιμο με τα δώρα καθώς και η μορφή (κόκκινα ρούχα, άσπρη γενειάδα και μεγάλη κοιλιά) μάλλον προέκυψε από την Αμερική για διαφημιστικούς λόγους. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα παιδάκια στις υπόλοιπες χώρες, εκτός της Ελλάδας, περιμένουν τον Santa Claus, τον δικό τους Αϊ – Βασίλη, την ημέρα των Χριστουγέννων.
Τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα
Ένα τυχερό έθιμο που το συναντάμε την παραμονή Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων είναι τα κάλαντα. Παιδιά αλλά κι ενήλικες με το τρίγωνο τους στο χέρι, περνούν από τα σπίτια της γειτονιάς τους, τραγουδούν τα κάλαντα, διαδίδουν χαρμόσυνα γεγονότα, σκορπίζουν χαρά και φεύγουν με γεμάτα χέρια από γλυκά, ζαχαρωτά και χρήματα. Το έθιμο αυτό προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα, όπου τα παιδιά πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα κρατώντας κλαδιά ελιάς, δάφνες, ξύλινα καράβια και κλωστές στις οποίες έδεναν τα δώρα που τους έδιναν οι νοικοκυρές.
Πηγή: https://hara.gr/
Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook