ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

1

Γράφει ο Μαρίνος Παττακός

Όλη η Ευρώπη προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον δύσκολο φετινό χειμώνα από την συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση που προκάλεσαν οι επιπτώσεις του Ρωσοουκρανικού πολέμου, με τις ανατιμήσεις στα καύσιμα και την δεκαπλάσια τιμή  στο φυσικό αέριο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για το τέλος στην εποχή της αφθονίας, προειδοποιώντας τους Γάλλους πολίτες για τα προβλήματα που αναμένεται να προκαλέσει στο βιοτικό τους επίπεδο η ενεργειακή κρίση.

Στην Βρετανία υπήρξαν οι ίδιες προειδοποιήσεις ενώ στη Γερμανία προετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης με δελτία στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και η κατάσταση στην Ευρώπη συνεχώς επιδεινώνεται καθώς η Ρωσία έχει στόχο την ενεργειακή αποδυνάμωση της Ευρώπης.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστη από την ενεργειακή κρίση όταν οι ειδικοί για το θέμα αναλυτές εκτιμούν ότι ολόκληρη η ευρωζώνη τους επόμενους μήνες θα διολισθήσει στην ύφεση και ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Σε αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε και ενώ η κυβέρνηση αναζητά απεγνωσμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, η υποκρισία της αντιπολίτευσης για το ζήτημα αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος, συναγωνίζεται το μέγεθος της ενεργειακής κρίσης.

<< Αντί να βάλει χέρι στα υπερκέρδη των εταιρειών και να μειώσει τις τιμές ο κος Μητσοτάκης βαπτίζει ως επιδοτήσεις τα χρήματα των πολιτών με τα οποία επαναχρηματοδοτούνται η ακρίβεια και τα υπερκέρδη….>> ανέφερε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για διάθεση 2 δισεκατομμυρίων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για την ανακούφιση των από τις μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος περίπου κινούνται οι τοποθετήσεις και των λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης όμως αυτά εκφράζονται με χαμηλότερους τόνους για το επίμαχο θέμα, χωρίς να ξεκαθαρίζουν ποια να είναι άραγε η μαγική λύση για να μειωθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα.

Με αυτή τη λογική η λύση όπως φαίνεται είναι απλή και αδίκως ταλαιπωρούνται οι Ευρωπαίοι με διψήφιους αριθμούς πληθωρισμού και φουσκωμένους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα, όταν η αντιπολίτευση στην Ελλάδα έχει τον τρόπο να απαλλάξει ολόκληρη την ευρωζώνη από την ακρίβεια.

Είναι προφανές ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλυφθεί η ζημιά στους καταναλωτές από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα και στο φυσικό αέριο, όμως είναι αλήθεια ότι η μικρή Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρέχει την πιο γενναία υποστήριξη.

Σε αυτά τα πλαίσια η πρωτοβουλία Μητσοτάκη-Μακρόν για ενιαία ευρωπαϊκή πρόταση λήψης μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας με κοινή ενεργειακή δράση, θα αποτελούσε μια σωστή και αποτελεσματική απόφαση.

Στη χώρα μας σήμερα όπως προσπαθεί να παρουσιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση την κατάσταση, δείχνει ότι ενδιαφέρεται για τα λεφτά των φορολογούμενων περισσότερο από την κυβέρνηση.

Το ίδιο είχε γίνει τα δύο χρόνια της πανδημιακής κρίσης όταν ζητούσε από την κυβέρνηση να διατεθούν περισσότερα χρήματα στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις αγνοώντας ότι όλα τα χρήματα που χορηγούνται σε εκείνους που πλήττονται από κάθε είδους κρίση, προέρχονται από τους Έλληνες φορολογούμενους.

Όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας οι φορολογούμενοι τον πλήρωσαν ακριβά την περίοδο συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, από τα ελλείματα που παρουσίαζε η Δ.Ε.Η κάθε χρόνο να ανέρχονται πάνω από 500εκατομμύρια.

Τώρα η Δ.Ε.Η  έχει εξυγιανθεί και το κράτος αντί να επιδοτεί μια μεγάλη ελλειμματική επιχείρηση, επιχορηγεί τους πολίτες επαγγελματίες, επιχειρήσεις και εργαζομένους και με εκπτωτικά πακέτα μειώνει τις επιβαρύνσεις που προκαλούνται από την ενεργειακή κρίση, στους καταναλωτές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η διαχείριση των χρημάτων των φορολογούμενων πολιτών είναι υπόθεση ιερή όπως και η στήριξη των νοικοκυριών θεωρείται υποχρεωτική, από μια κυβέρνηση υπεύθυνη σε αυτή την κρίσιμη καμπή, ανεπηρέαστη από τις σειρήνες του λαϊκισμού και τα  <<κροκοδείλια δάκρυα >> του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook