Πέθανε ο Ζιστ Ζεκέν -Ο σκηνοθέτης της θρυλικής ταινίας «Εμμανουέλα»

1

Ο γάλλος κινηματογραφιστής και φωτογράφος Ζιστ Ζεκέν, ο οποίος σκηνοθέτησε την επιτυχημένη ερωτική ταινία «Εμμανουέλα», πέθανε χθες, Τρίτη, σε ηλικία 82 ετών.

Αυτό, ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της οικογένειας. «Ο Ζιστ Ζεκέν, ο σκηνοθέτης της ‘Εμμανουέλας’ με την Σίλβια Κριστέλ, απεβίωσε στις 6 Σεπτεμβρίου στη Βρετάνη από τα επακόλουθα μιας μακράς ασθένειας σε ηλικία 82 ετών (…) Έφυγε περιστοιχισμένος από τη γυναίκα του, την Αν, γλύπτρια, και την κόρη του Ζουλιά, φωτογράφο», διευκρίνισε η πράκτοράς του σε ανακοίνωσή της.

Ιράν: Καταγγελία του σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί – «Η Τεχεράνη μας βλέπει σαν εγκληματίες»
Ο σκηνοθέτης της «Εμμανουέλας»

Η ταινία, η οποία γνώρισε διεθνή επιτυχία από την Ιαπωνία μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφηγείται τις σεξουαλικές περιπέτειες μιας νεαρής γυναίκας στην Ασία.

Η «Εμμανουέλα» με τη Σίλβια Κριστέλ ήταν η ταινία που είχε τη μεγαλύτερη επιτυχία το 1974 στη Γαλλία, καθώς έκοψε σχεδόν 9 εκατομμύρια εισιτήρια, και παιζόταν επί 13 χρόνια σε κινηματογράφους των Σανζ-Ελιζέ στο Παρίσι.

Δεκάδες εκατομμύρια θεατές την είδαν εξάλλου σε ολόκληρο τον κόσμο και μάλιστα πολλοί περισσότεροι, αν ληφθούν υπόψη οι προβολές της από άλλα μέσα. Σήμερα είναι διαθέσιμη προς ενοικίαση από την πλατφόρμα Amazon και απευθύνεται στους άνω των 16 ετών.
εμμανουελα
Ο γάλλος κινηματογραφιστής και φωτογράφος Ζιστ Ζεκέν, ο οποίος σκηνοθέτησε την επιτυχημένη ερωτική ταινία «Εμμανουέλα», πέθανε χθες, Τρίτη, σε ηλικία 82 ετών

Η ταινία «Εμμανουέλα» ήταν βασισμένη στο ομώνυμο ερωτικό μπεστ-σέλερ που έγραψε το 1959 η Εμμανουέλ Αρσάν. Ο παραγωγός, ο Ιβ Ρουσέ-Ρουάρ, θέλοντας να αναθέσει το έργο σε ένα νεαρό σκηνοθέτη, απευθύνθηκε στο φωτογράφο Ζιστ Ζεκέν, ο οποίος ενθουσιάστηκε με την ιδέα να γυρίσει μια ταινία μεγάλου μήκους. Ο Ζιστ Ζεκέν σκηνοθέτησε στη συνέχεια την «Ιστορία της Ο» και, πάλι με την Σίλβια Κριστέλ, τον «Εραστή της Λαίδης Τσάτερλι».

Ωστόσο η επιτυχία «διατάραξε και έκρυψε το πολύπλευρο ταλέντο» του φωτογράφου, σκηνοθέτη διαφημίσεων και γλύπτη, που ήταν ο Ζιστ Ζεκέν πριν γίνει ο σκηνοθέτης της «Εμμανουέλας», σύμφωνα με το περιβάλλον του. Γεννημένος το 1940 στο Βισύ, ο Ζιστ Ζεκέν ήταν επίσης ιδιοκτήτης, μαζί με τη σύζυγό του, μιας γκαλερί τέχνης στο Παρίσι, όπου έκαναν εκθέσεις πινάκων ζωγραφικής και γλυπτών, κυρίως των δικών τους.

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook