Ο Μητσοτάκης έβαλε φρένο στην εκλογολογία: Κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας

4

Σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε στην τριτολογία του επί της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας τη συζήτηση, την οποία προκάλεσε ο ίδιος, εξήγγειλε ότι καταργείται από τον Ιανουάριο η εισφορά αλληλεγγύης για όλους και ξεπαγώνουν οι αυξήσεις στις συντάξεις.

Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και το δίλημμά τους θα είναι ποιος μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

Στην τριτολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι αποκλειστικά ελληνικό. «Αδυνατείτε να αντιληφθείτε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ε΄ναι μια τομή στο παγκόσμιο στεςρέωμα. Έχουμε σήμερα 5 φορές υψηλότερες στο φυσικό αέριο από ότι πριν από ένα χρόνο. Αν πιστεύετε ότι φταίει ο Μητσοτάκης ή η ΝΔ να βγείτε να το πείτε» είπε.

Επίσης απαντώντας στις αιτιάσεις Τσίπρα για επιπλέον ενισχύσεις στους πολίτες, είπε ότι κινούμαστε στα όρια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. «Αν σας είχαμε ακούσε κ. Τσίπρα δεν θα μας έμενε φράγκο ή ευρώ» είπε. Πρόσθεσε ότι συγκράτησε από την ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλου ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν όντως πολύ χειρότερα τους επόμενους μήνες στο φυσικό αέριο. «Οφείλουμε λοιπόν να έχουμε δημοσιονομικές εφεδρείες. Τις χρησιμοποιήσαμε με φειδώ καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας το ίδιο θα κάνουμε και τώρα για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο βαθμό που είναι εφικτό. Ένα είναι βέβαιο κ. Τσίπρα: Δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, υιοθετώντας προτάσεις και ιδέες που δεν είναι καν κοστολογημένες και οι οποίες θα τίναζαν τον κρατικό προϋπολογισμό στον αέρα».

Επίσης, επιτέθηκε με δριμύτητα κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την κριτική που ασκεί για την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα. «Έδειξα κάποια πρωτοσέλιδα γιατί δεν μπορούσα να τα δείξω όλα. Έξι εφημερίδες είναι απέναντι στην κυβέρνηση. Μια εφημερίδα – ο Θεός να την κάνει εφημερίδα – είναι η επιτομή της χυδαιότητας και τη αθλιότητας. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η εφημερίδα αυτή θα έχει κλείσει. Ξέρετε σε ποια αναφέρομαι, στο Μακελειό. Το ανάποδο έχει η χώρα, δεν έχει μηχανισμό προστασίας και μπορούν να κρύβονται πίσω από offshore, παρένθετα πρόσωπα και αυτοφωράκηδες. Και έρχεστε εδώ και μου μιλάτε για πρόβλημα ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα λες και οποιοσδήποτε δεν μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του ελεύθερα;» είπε με έμφαση. Όσο για την περίφημη έρευνα των Ρεπορτερ Χωρίς Σύνορα ο κ. Μητσοτάκης είπε προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ: «Αρκετά πια. Ντροπή σας που χρησιμοποιείτε μια έρευνα που δηλώνει ως χώρα τη Βόρεια Κύπρο» για να αμφισβητήσει την αξιοπιστία της εν λόγω έρευνας αναφέροντας πως έχει πιο ψηλά τη Μπουρκίνα Φάσο από τις ΗΠΑ, η Σιέρα Λεόνε πάνω από την Ιταλία, η Παπούα-Νέα Γουινέα πάνω από την Κύπρο και ότι η Βόρεια Κύπρο είναι πάνω από την Ελλάδα. «Τόσο αξιόπιστη είναι» είπε.

Αναφερόμενος στη Novartis, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πράγματι ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου, αλλά είναι υπόδικος και κατηγορούμενος με βαριά αδικήματα. Δεν θα τον καταδικάσω εγώ, ούτε θα τον καταδικάσω. Όμως το θεωρείτε αδιάφορο; Το θεωρείτε άξιο χειροκροτήματος το γεγονός ότι δύο υπουργοί σας θα καταλήξουν στο Ειδικό Δικαστήριο; Και μάλιστα όχι με πολιτική απόφαση αλλά με ομόφωνη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου. Τώρα είναι καλή ή κακή η Δικαιοσύνη;».

Για να προσθέσει: «Γνωρίζατε πολύ καλά όταν επιλέγατε τον κ. Παπαγγελόπουλο γι’ αυτή τη θέση. Θέλατε να ελέγξετε τους αρμούς της Δικαιοσύνης, θέλατε να στοχοποιήσατε τους πολιτικούς σας αντιπάλους, τους ίδιους, τις συζύγους τους με δημοσιεύματα στοχευμένα. Τα ζήσαμε αυτά 4 χρόνια. Δεν τα ξεχνάμε». Τον βάλατε τον κ. Παπαγγελόπουλο για τη διαφάνεια στη Δικαιοσύνη και σήμερα κατηγορείται για παραδικαστικό και τον κ. Παππά για να ρυθμίσει τις τηλεοπτικές άδειες, όταν κατηγορείται ότι έστησε τον διαγωνισμό με τον κ. Καλογρίτσα. Και έρχεστε και ζητάτε τα ρέστα;».

Απαντώντας στην κατηγορία του Αλέξη Τσίπρα ότι είναι «παράγων αστάθειας« ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε: «Έχω διακηρύξει πολλές φορές ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ο παράγοντας αστάθειας είναι άλλος, είναι η απλή αναλογική, αυτή η βόμβα που τοποθετήσατε στα θεμέλια της σταθερότητας. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα κυβερνήσεων που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της Βουλής και κινούνται γρήγορα. Όταν γίνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας θα αδρανοποιηθεί η βόμβα που έχετε βάλει και θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Δείτε την τριτολογία Μητσοτάκη από τη Βουλή:

Ολόκληρη η τριτολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις κοινωνικές πολιτικές της Κυβέρνησης

«Κύριε Πρόεδρε, μία παρατήρηση επί της διαδικασίας. Η συζήτηση ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι, είναι 18:30 το απόγευμα, ξεπεράσαμε όλοι αρκετά το χρόνο των ομιλιών, όμως δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι σε αυτές τις προ ημερησίας συζητήσεις υπάρχουν ορισμένοι άγραφοι κοινοβουλευτικοί κανόνες, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται.

Ένας από τους κανόνες αυτούς είναι ότι οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να βρίσκονται στην αίθουσα μέχρι την ολοκλήρωση της συζήτησης. Δεν αναφέρομαι εδώ στον κ. Τσίπρα, όσο στους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων, οι οποίοι είχαν εκφράσει εντονότατη διαμαρτυρία γιατί στην προηγούμενη συζήτηση, για λόγους τους οποίους είχα εξηγήσει, είχα τριτολογήσει μετά τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

(Πρόεδρος της Βουλής: Είχατε κάποιο σημαντικό ραντεβού και το είχατε εξηγήσει.)

Ακριβώς, γιατί είχα ένα σοβαρό λόγο.

Οι ίδιοι, λοιπόν, οι οποίοι έσπευσαν να ασκήσουν αυτή την κριτική, τώρα δεν είναι εδώ. Εν πάση περιπτώσει, ας τα έχουμε αυτά υπόψη μας κι ας κάνουμε μία προσπάθεια να είμαστε λίγο πιο συνεπείς όλοι στους χρόνους μας, έτσι ώστε να μπορούν αυτές οι συζητήσεις να είναι πιο ουσιαστικές και νομίζω ότι θα είναι χρήσιμο αν είναι και λίγο πιο σύντομες.

Κύριε Βαρουφάκη, πραγματικά εκπλήσσομαι κάθε φορά που σας ακούω. Αναρωτιέμαι πώς μπόρεσε ο κ. Τσίπρας να σας επιλέξει για Υπουργό Οικονομικών, αλλά αυτό ήταν δική του απόφαση. Και άκουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την ωραία ιστορία για το πώς περίμενα στις 3:00 το πρωί, περίπου εκλιπαρώντας τον κ. Costello έξω από το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Έτσι δεν είπατε; Σας διέφυγε όμως ότι οι διαπραγματεύσεις του Νοεμβρίου του 2014 έγιναν στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ και σε κανένα ξενοδοχείο. Τόσο ακριβής είναι η πληροφόρησή σας. Θα μπορούσε μία στοιχειώδης αναζήτηση στο Google αυτό να σας το καταδείξει. Το λέω και μόνο για να βάλουμε ένα όριο στη μυθομανία η οποία μερικές φορές καταλαμβάνει την εκφορά του λόγου σας.

Έρχομαι τώρα, σύντομα, στα ζητήματα τα οποία ετέθησαν στις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών.

Πρώτο ζήτημα, το ζήτημα της ακρίβειας. Κοιτάξτε να δείτε, ο κόσμος ολόκληρος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή οικονομική κρίση. Με πληθωρισμό όμοιο του οποίου δεν έχουμε δει εδώ και 40 χρόνια. Με τις κεντρικές τράπεζες να βρίσκονται σε αδυναμία -ενδεχομένως να έχουν καθυστερήσει- να διαπιστώσουν την ένταση του φαινομένου και να παρέμβουν. Και υπάρχουν ακόμα κάποιοι σε αυτή την αίθουσα οι οποίοι ισχυρίζονται ότι αυτό το πρόβλημα είναι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα.

Όπως μας λέγατε ότι ελληνικό πρόβλημα περίπου είναι η πανδημία, αδυνατείτε να αντιληφθείτε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί μια τομή όχι μόνο στον γεωπολιτικό χρόνο αλλά και στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα.

Έχουμε σήμερα τιμές φυσικού αερίου οι οποίες είναι πέντε φορές υψηλότερες από αυτές που ήταν πριν από ένα χρόνο. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Αν πιστεύετε ότι φταίει ο Μητσοτάκης ή η Νέα Δημοκρατία για αυτή την πραγματικότητα, να βγείτε να το πείτε. Πράγματι, μπορεί για ένα μήνα να είχαμε λίγο υψηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο -θα δούμε πού θα καταλήξει ο πληθωρισμός στο τέλος του χρόνου- όλες οι ευρωπαϊκές χώρες όμως, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονται αντιμέτωπες με επίπεδα πληθωρισμού τα οποία είναι πρωτόγνωρα. Και γι’ αυτό και η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας, δίνοντας μεγάλη έμφαση στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις τιμές της ενέργειας.

Μόλις πριν από λίγες μέρες, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας το πλαίσιο στήριξης για το μήνα Ιούλιο. Και από 1η Αυγούστου τίθεται σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, με μία πολύ σύνθετη εξίσωση η οποία φιλοδοξεί να δώσει μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, να ξέρουν οι πολίτες τι θα πληρώσουν και να περιορίσει -στο βαθμό του εφικτού- την αύξηση των τιμών ενέργειας που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά. Και κινούμαστε στα όρια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Πρέπει να το καταλάβετε αυτό.

Πρέπει επίσης να αντιληφθούμε -επειδή σας άκουσα να λέτε ότι έχει ο προϋπολογισμός παραπάνω έσοδα από τα προβλεπόμενα- αν σας είχαμε ακούσει, κ. Τσίπρα, θα είχαμε μοιράσει όλα τα χρήματα από την πρώτη στιγμή και δεν θα μας έμενε φράγκο αυτή τη στιγμή, ή ευρώ, να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία σε μια κρίση η οποία μπορεί να έχει διάρκεια.

Ένα πράγμα συγκράτησα από αυτά τα οποία είπε ο κ. Βελόπουλος και θα συμφωνήσω, ότι μπορεί τα πράγματα να γίνουν όντως πολύ άσχημα τους επόμενους μήνες. Μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις, ειδικά στην αγορά του φυσικού αερίου, οι οποίες είναι πρωτόγνωρες. Και ισχυρές οικονομίες, όπως η Γερμανία, που έχουν μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο, ειδικά για τη βιομηχανία τους αλλά και για την θέρμανσή τους το χειμώνα, να δοκιμαστούν σε επίπεδο που δεν μπορούσαν καν να το φανταστούν πριν από τρεις, πριν από έξι μήνες.

Οφείλουμε, λοιπόν, να έχουμε δημοσιονομικές εφεδρείες. Σας έχω ξαναπεί για τις δημοσιονομικές εφεδρείες, τις χρησιμοποιήσαμε με φειδώ καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα για να μπορούμε να έχουμε την άνεση ότι έχουμε μία δυνατότητα να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

Ένα είναι βέβαιο, κ. Τσίπρα: δεν πρόκειται να οδηγήσουμε και πάλι τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό υλοποιώντας προτάσεις, ιδέες, οι οποίες δεν είναι καν κοστολογημένες και οι οποίες θα τίναζαν τον κρατικό προϋπολογισμό στον αέρα. Αυτό δεν πρόκειται να το κάνω. Έχω μία ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία να κινούμαι εντός των πλαισίων και των δημοσιονομικών ορίων που αντέχει η χώρα. Και σε αυτή τη στρατηγική θα εξακολουθώ να είμαι συνεπής.

Έχουμε δώσει, όμως, πολλά χρήματα για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, 5 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά για να στηρίξουμε την κοινωνία για τις αυξήσεις της ενέργειας. Είναι λίγα αυτά; Σας ρωτώ, είναι λίγα αυτά; Όταν ερχόμαστε και υλοποιούμε τώρα το Power Pass και θα υπάρξουν επιστροφές στους λογαριασμούς των νοικοκυριών για όσους, πράγματι, πλήρωσαν υπερβολικές αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια το τελευταίο εξάμηνο. Είναι μία αναγνώριση μίας αδικίας την οποία ερχόμαστε και τη διορθώνουμε. Αυτή θα είναι η πολιτική μας από εδώ και στο εξής και θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την κοινωνία για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από αυτή την παγκόσμια έκρηξη του πληθωρισμού.

Όποιος, θα το ξαναπώ και σήμερα, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις για να μπορούμε να απορροφήσουμε πλήρως το κόστος στο διαθέσιμο εισόδημα από αυτή την πρωτοφανή παγκόσμια κρίση -απευθύνομαι στους Έλληνες πολίτες- σας λέει ψέματα. Διότι αν υπήρχε τέτοια μαγική λύση σας διαβεβαιώνω ότι άλλες κυβερνήσεις, οικονομίες που μπορεί να είναι ακόμα πιο ισχυρές από την ελληνική, θα είχαν σπεύσει να τις υλοποιήσουν.

Αυτά ως προς τα ζητήματα της ακρίβειας και της στήριξης που παρέχουμε στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Και ήδη θα έχετε προσέξει ότι έχει μετριαστεί ουσιαστικά η ένταση της κριτικής ως προς το ηλεκτρικό ρεύμα. Γιατί; Διότι ήδη έχουν αρχίσει και έρχονται λογαριασμοί οι οποίοι είναι μειωμένοι -ειδικά για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά- και αντιλαμβάνονται οι πολίτες ότι αυτά τα οποία λέμε τα υλοποιούμε, τα κάνουμε.

Και όταν μας κατηγορήσατε ότι είμαστε με τα καρτέλ και όχι με τους επιχειρηματίες, θα σας θυμίσω ότι η φορολόγηση με 90% των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας είναι παράδειγμα προς μίμηση για πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν τόλμησαν να χρησιμοποιήσουν τόσο ακραία, τόσο υψηλή φορολόγηση για υπερκέρδη επιχειρήσεων τα οποία όντως πρέπει να επιστραφούν στους πολίτες.

Και, ναι, εγώ ως φιλελεύθερος πολιτικός που πιστεύω βασικά στη λειτουργία των αγορών είμαι ο πρώτος ο οποίος αναγνώρισα ότι σήμερα η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί ως μία κανονική αγορά και πρέπει να σπάσουμε τη σύνδεση μεταξύ των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστε να μην είναι η ηλεκτρική ενέργεια δέσμια των πολύ υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Και πιέσαμε πάρα πολύ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Έρχομαι, τώρα, στα υπόλοιπα ζητήματα στα οποία αναφερθήκατε. Ελευθεροτυπία. Φαίνεται ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπα την αλήθεια. Και ποια είναι η αλήθεια; Ότι σήμερα στην Ελλάδα οποιοσδήποτε μπορεί να γράψει ή να πει για οποιονδήποτε, οτιδήποτε. Αυτός είναι ο ορισμός της ελευθεροτυπίας. Και μάλιστα ενοχλήθηκαν επειδή έδειξα κάποια εξώφυλλα εφημερίδων, γιατί πολύ απλά δεν μπορούσα να τα δείξω όλα.

Πόσες είναι κ. Τσίπρα οι ημερήσιες εφημερίδες στη χώρα; Έξι εφημερίδες, έξι ημερήσιες εφημερίδες, αυτή τη στιγμή βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση. Δεν χρειάζεται να τις αναφέρω. Νομίζω ότι τις γνωρίζετε μία-μία. Μία εφημερίδα -ο Θεός να την κάνει εφημερίδα- είναι η επιτομή της χυδαιότητας και της αθλιότητας και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η εφημερίδα αυτή θα είχε κλείσει. Νομίζω ότι ξέρετε σε ποια εφημερίδα αναφέρομαι. Αναφέρομαι στο «Μακελειό». Βεβαίως, θα είχε κλείσει.

Το ανάποδο πρόβλημα έχει η χώρα. Δεν έχει μηχανισμό προστασίας απέναντι σε αυτές τις αθλιότητες, απέναντι σε αυτούς οι οποίοι κρύβονται πίσω από off shore, πίσω από παρένθετα πρόσωπα, πίσω από «αυτοφωράκηδες». Και έρχεστε εδώ και μιλάτε για πρόβλημα ελευθεροτυπίας στη χώρα, λες και οποιοσδήποτε δεν μπορεί να εκφράσει την άποψή του ελεύθερα; Και να σας πω και κάτι; Αρκετά πια με αυτήν την «αντικειμενική» έρευνα των Reporters -πώς τους είπαμε- without Borders.

Λοιπόν, η έρευνα αυτή είναι τόσο σοβαρή που θεωρεί ότι στο global score εν πάση περιπτώσει το οποίο βγάζει, θεωρεί ότι το Πράσινο Ακρωτήριο είναι πάνω από την Αυστραλία. Θεωρεί ότι η Μπουρκίνα Φάσο είναι πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρεί ότι η Σιέρα Λεόνε είναι πάνω από την Ιταλία, θεωρεί ότι η Παπούα Νέα Γουινέα είναι πάνω από την Κύπρο και η «Βόρεια Κύπρος», «Northern Cyprus», είναι πάνω από την Ελλάδα, μαζί με το Τσαντ. Κι έρχεστε και επικαλείστε μία έρευνα η οποία αναφέρεται στη «Βόρεια Κύπρο». Ντροπή σας. Ντροπή σας μόνο και μόνο γι’ αυτό. Τόσο αξιόπιστη είναι αυτή η έρευνα.

Μα πραγματικά, ξέρετε τι συμβαίνει στο Τσαντ σήμερα; Ξέρετε τι συμβαίνει στο Τσαντ; Υπάρχει πραξικόπημα, υπάρχει χούντα κανονική. Υπάρχει άνθρωπος ο οποίος να πιστεύει σήμερα, ο οποίος να έχει σώας τας φρένας και να πιστεύει ότι στο Τσαντ υπάρχει περισσότερη ελευθερία του Τύπου από ό,τι στην Ελλάδα; Είμαστε σοβαροί;

Και εν πάση περιπτώσει, κριτής των ζητημάτων που αφορούν το Κράτος Δικαίου δεν είναι κανείς Reporters without Borders, ούτε καμία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχει θεσμοθετημένος μηχανισμός αξιολόγησης των ζητημάτων που αφορούν στο Κράτος Δικαίου από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είδατε να γίνεται καμία αναφορά στα ζητήματα αυτά; Είδατε να γίνεται καμία αναφορά;

Λοιπόν, θα δούμε ποιες θα είναι οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα τις λάβουμε σοβαρά υπόψη, γίνονται για όλες τις χώρες, αλλά σε καμία περίπτωση τα ζητήματα αυτά δεν έχουν αναδειχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως κρίσιμα ζητήματα για την πατρίδα μας. Λοιπόν, αυτή είναι η πραγματικότητα όσον αφορά τον Τύπο και τα ζητήματα της ελευθεροτυπίας συνολικά.

Τώρα, για την Novartis. Πράγματι, μέχρι που να καταδικαστεί κάποιος είναι αθώος. Αλήθεια είναι αυτό. Όμως ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι ταυτόχρονα υπόδικος. Είναι υπόδικος, κ. Τσίπρα. Θα δικαστεί με ένα βαρύ κατηγορητήριο. Δε θα τον καταδικάσω εγώ, ούτε θα τον αθωώσω, το θεωρείτε όμως αδιάφορο; Το θεωρείτε άξιον χειροκροτήματος το γεγονός ότι δύο Υπουργοί σας θα καταλήξουν στο Ειδικό Δικαστήριο;

Και δε θα καταλήξουν από κυβερνητική απόφαση, αλλά από ομόφωνη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου. Τώρα είναι καλή ή κακή η Δικαιοσύνη; Είναι καλή η Δικαιοσύνη φαίνεται όταν το βούλευμα της Novartis ενδεχομένως να ακυρώνει ένα κομμάτι του κατηγορητηρίου, όμως είναι κακή όταν παραπέμπει τον κ. Παπαγγελόπουλο στο Ειδικό Δικαστήριο; Είναι πολύ βαρύ το κατηγορητήριο, κ. Τσίπρα, είναι βαρύ και είναι στοιχειοθετημένο. Είναι απόλυτα στοιχειοθετημένο.

Και να σας πω και κάτι; Στο κάτω-κάτω όλα αυτά ήταν γνωστά στους παροικούντες. Γνωρίζατε πολύ καλά τι κάνατε όταν επιλέγατε τον κ. Παπαγγελόπουλο γι’ αυτή τη θέση. Θέλατε να ελέγξετε τους «αρμούς της εξουσίας», θέλατε να ελέγξετε τη Δικαιοσύνη, θέλατε να στοχοποιήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους, θέλατε να τους κυνηγήσετε, αυτούς, τις οικογένειές τους, τις συζύγους τους, με φορολογικούς ελέγχους, απότοκα δημοσιευμάτων κατευθυνόμενων από εσάς και από το σύστημά σας. Τα ζήσαμε όλα αυτά τέσσερα χρόνια, τα ζήσαμε, δεν τα ξεχνάμε. Δεν θα κάνουμε τα ίδια.

Εγώ λυπάμαι πραγματικά που σήμερα πρέπει να βρίσκομαι στο εξωτερικό και να ερωτώμαι γιατί ένας Υπουργός ελληνικής κυβέρνησης, όχι δικής σας, ελληνικής κυβέρνησης θα βρεθεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Όμως έτσι τα έφερε η ζωή τα πράγματα, οι δικαστές να αποφασίσουν ότι αυτό πρέπει να γίνει.

Από εκεί και πέρα, λοιπόν, προσέξτε όταν μιλάτε για το ζήτημα αυτό, διότι η Ιστορία γράφει ότι δυο στενοί σας συνεργάτες, ο ένας υπεύθυνος, τον βάλατε τον κ. Παπαγγελόπουλο για τη διαφάνεια, για τη διαφάνεια στη Δικαιοσύνη και κατηγορείται σήμερα για παραδικαστικό.

Και βάλατε τον κ. Παππά ο οποίος κατηγορείται ότι έστησε ουσιαστικά έναν διαγωνισμό μαζί με τον κ. Καλογρίτσα για να ελέγξετε το τοπίο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Κι έρχεστε και ζητάτε τα ρέστα από αυτή την κυβέρνηση για ζητήματα που αφορούν στην ελευθερία του Τύπου και στον τρόπο λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης; Αυτά είναι γεγονότα.

Από εκεί και πέρα το δικαστήριο θα αποφασίσει. Πλην όμως η παραπομπή από μόνη της είναι ένα γεγονός το οποίο δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο. Και σίγουρα είναι μια κηλίδα, μεγάλη κηλίδα στο δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού ο οποίος ήρθε από αυτό το βήμα να μας πει ότι είναι «κάθε λέξη του Συντάγματος», περίπου με δάκρυα, όταν έκανε τις προγραμματικές του δηλώσεις στην πρώτη του εμφάνιση σε αυτό το κοινοβούλιο.

Τέλος, είπατε ότι είμαι παράγων αστάθειας. Είμαι Πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης η οποία απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής. Έχω διακηρύξει πάρα πολλές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, παρά το γεγονός ότι μπορούν να κυκλοφορούν πολλές φήμες, εσείς να ζητάτε εκλογές, δικαίωμά σας είναι. Όμως χρέος μου είναι να υπερασπιστώ τη θεσμική σταθερότητα.

Άλλος είναι ο παράγων αστάθειας, κ. Τσίπρα: η απλή αναλογική την οποία ψηφίσατε. Αυτός είναι ο παράγων αστάθειας. Αυτή είναι η βόμβα την οποία τοποθετήσατε στα θεμέλια, ναι. Ναι, βεβαίως είναι παράγων αστάθειας.

(Φωνές από τα βουλευτικά έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης)

Βεβαίως και είναι παράγων αστάθειας η απλή αναλογική.

(Πρόεδρος της Βουλής: Μην διακόπτετε, κυρία Φωτίου, παρακαλώ.)

Καταρχάς όπως βλέπετε οι προσπάθειές σας να βρείτε δυνητικούς συμμάχους σε ένα σενάριο απλής αναλογικής μέχρι στιγμής μάλλον τις βλέπω να πέφτουν στο κενό.

Αλλά από εκεί και πέρα η θέση της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα αυτό είναι απολύτως σαφής. Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα. Η σταθερότητα υπηρετείται από κυβερνήσεις που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της Βουλής, που έχουν την δυνατότητα να κινηθούν γρήγορα, που έχουν αποδείξει ότι μία κυβέρνηση η οποία αποτελείται και συγκροτείται από ένα κόμμα, έχει τη δυνατότητα να διευρύνει την απήχησή της και να προσελκύσει στελέχη που δεν ανήκουν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Κάποιοι παρόντες εδώ, στα υπουργικά έδρανα, τεκμηριώνουν ακριβώς του λόγου το αληθές.

Άρα η πηγή αστάθειας, η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι η απλή αναλογική. Όταν γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας θα αδρανοποιηθεί αυτή η βόμβα την οποία έχετε θέσει. Και στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση για την αυτοδύναμη Ελλάδα, την οποία σήμερα τόσο χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε το σκάφος της χώρας μας και πάλι σε ασφαλή νερά. Σας ευχαριστώ».
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μητσοτάκης: Το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια
Μπόρις Τζόνσον: «Φυσικά θα είμαι πρωθυπουργός» -Στελέχη του παραιτούνται ανά μισάωρο, αλλά επιμένει
Ρήτρα αναπροσαρμογής: Παρατείνεται η απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης των ευάλωτων νοικοκυριών
Ακολουθήστε το
στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κυριάκος Μητσοτάκης Βουλή ομιλία κοινωνική πολιτική πρωθυπουργός Εκλογές
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΚΟΣΜΟΣ 23:56
Ο Μπόρις Τζόνσον στην αντεπίθεση: Aπέπεμψε από την κυβέρνηση υπουργό και ετοιμάζεται για… φοροαπαλλαγές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 23:56
Βαρβιτσιώτης: Πλούσια η ατζέντα των επαφών του κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στο Βερολίνο
ΣΠΟΡ 23:52
Τσιμίκας: Δεν θα άλλαζα τίποτα στο ποδοσφαιρικό μου ταξίδι -Χαίρομαι που έγινα ο «Greek Scouser»
ΚΟΣΜΟΣ 23:48
ΗΠΑ: Επίθεση με εκρηκτικά στους «Κατευθυντήριους λίθους» της Τζώρτζια – Στόχος συνωμοσιολόγων το μνημείο
ENGLISH 23:43
Greek economy to grow by 3.5-4.0% this year, IOBE report says
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 23:40
Συνάντηση στελεχών της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο
ΚΟΣΜΟΣ 23:38
Ιράν: Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν διπλωμάτες για κατασκοπεία, ανάμεσά τους ο Βρετανός αναπληρωτής πρέσβης
ΕΛΛΑΔΑ 23:35
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ: Παράνομες αποστρατείες αξιωματικών εκτός Οργανικών Θέσεων, σε Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία
ΚΟΣΜΟΣ 23:31
Europol: Σημαντικό χτύπημα στο κύκλωμα παράνομων διακινητών μεταναστών στη Μάγχη -Συνελήφθησαν δεκάδες
ΖΩΗ 23:25
Ιταλία: Δεν αναβάλλεται η συναυλία των Maneskin, παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού
ΕΛΛΑΔΑ 23:20
Ηγουμενίτσα: Νεαρή κοπέλα παραλίγο να πνιγεί – Την έσωσαν λουόμενοι, νοσηλεύεται διασωληνωμένη
ΥΓΕΙΑ 23:17
Καρκίνος: Η δημιουργία εξατομικευμένων προληπτικών εμβολίων απώτερος στόχος των επιστημόνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 23:13
Ο Μητσοτάκης έβαλε φρένο στην εκλογολογία: Κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας
ΖΩΗ 23:07
Survivor 2022 Τελικός: Οι εμφανίσεις που «έκλεψαν» τις εντυπώσεις -Αγνώριστη η Ασημίνα [εικόνες]
ΕΛΛΑΔΑ 23:00
Λουτράκι: Τροχαίο ατύχημα με μοτοσικλετιστή στη λεωφόρο Ποσειδώνος – Έπεσε σε προπορευόμενο όχημα [εικόνες]
ΕΛΛΑΔΑ 22:55
Πυρκαγιά στη Φωκίδα: Δείτε τα καμένα του ελαιώνα της Άμφισσας από drone [βίντεο]
ΚΟΣΜΟΣ 22:53
Ουκρανία: Οι Ρώσοι στρατιώτες αρρωσταίνουν με αυτά που αντικρίζουν -«Ξέρεις πόσα πτώματα είδα χωρίς κεφάλια;»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 22:51
«Μαύρα μαντάτα» από τη διευθύντρια του ΔΝΤ: Δεν αποκλείεται παγκόσμια ύφεση το επόμενο έτος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 22:47
ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση σε Μητσοτάκη για την ενεργειακή του πολιτική
ΚΟΣΜΟΣ 22:45
Ήρωας αστυνομικός έκοψε κλήση σε υπεραυτοκίνητα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 22:44
Παναγιωτόπουλος: «Η εκχώρηση άνευ όρων της μακεδονικής ταυτότητας με τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μέγα λάθος»
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 22:32
Η πρώτη ηλεκτρική θωρακισμένη λιμουζίνα είναι BMW
ΕΛΛΑΔΑ 22:29
Καιρός: Προειδοποίηση Μαρουσάκη για μεγάλη αλλαγή του σκηνικού -Χαλάζι, πλημμύρες και ανεμοστρόβιλοι
ΚΟΣΜΟΣ 22:25
Δεν παραιτείται ο Τζόνσον: «Η δουλειά τού πρωθυπουργού σε δύσκολες συνθήκες είναι να συνεχίζει -Αυτό θα κάνω»
ΕΛΛΑΔΑ 22:20
Θεσσαλονίκη: Συναγερμός για την εξαφάνιση 15χρονης
ENGLISH 22:15
Dendias: No reason whatsoever for which Greece and Turkey cannot become the best of friends
ΕΛΛΑΔΑ 22:09
Πεδίο του Άρεως: Αναρχικοί πέταξαν τρικάκια σε εκδήλωση που συμμετείχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΚΟΣΜΟΣ 22:03
Βρετανία: Τον Λάρι, τον γάτο της Ντάουνινγκ Στριτ θέλει ο λαός για πρωθυπουργό -«Μόνο εσένα εμπιστευόμαστε»
ΖΩΗ 21:57
Μάρα Δαρμουσλή: Περάσαμε κορωνοϊό με το μωρό πριν σαραντίσουμε -Γεννήθηκε και δεν έβλεπε τα πρόσωπά μας λόγω μάσκας
ΣΠΟΡ 21:52
Wimbledon: Συγκλονιστικός Ναδάλ -Συνέχισε παρά τον τραυματισμό του και κέρδισε 3-2 τον Φριτς [βίντεο]
ΚΟΣΜΟΣ 21:47
Μακελειό στο Χάιλαντ Παρκ -ΗΠΑ: Ο δράστης «σκεφτόταν σοβαρά» να διαπράξει επίθεση κι αλλού, την ίδια ημέρα
ΚΟΣΜΟΣ 21:44
Σουηδία: Άνδρας μαχαίρωσε και σκότωσε γυναίκα σε πολιτικό φεστιβάλ
ΕΛΛΑΔΑ 21:40
Κορυδαλλός: Ο σκύλος του λιμενικού «μύρισε» την κάνναβη – Συνελήφθη νεαρός αλλοδαπός
ΖΩΗ 21:37
Βρισηίδα Ανδριώτου-Σπύρος Μαρτίκας: Σκέφτονται να κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους
ΖΩΗ 21:33
Ανδρέας Μικρούτσικος: Αποκάλυψε την απαίτησή του για να είναι στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου τη νέα σεζόν
ENGLISH 21:29
Public Employment Service increases number of subsidised jobs in programme for long-term unemployed
ΚΟΣΜΟΣ 21:25
Βραζιλία: Ο Λούλα ντα Σίλβα προηγείται με διαφορά του Μπολσονάρου ενόψει εκλογών -Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 21:21
Βουλή: Την Τρίτη 12/7 «κληρώνει» για τα ειδικά δικαστήρια Παπαγγελόπουλου και Παππά
ENGLISH 21:18
Weather forecast: Mostly fair on Thursday
ΕΛΛΑΔΑ 21:15
Σκιάθος: Τουρίστρια… εκσφενδονίστηκε από την τουρμπίνα αεροσκάφους στο αεροδρόμιο -Παρέμβαση εισαγγελέα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 21:08
Κύρωση σύμβασης Δημοσίου με ΤΡΑΙΝΟΣΕ -Καραμανλής: Διασφαλίζουμε την εκτέλεση δρομολογίων σε όλη τη χώρα
ΚΟΣΜΟΣ 21:08
Βρετανία-εξελίξεις: Αντάρτικο κατά Τζόνσον από υπουργούς -Του ζήτησαν να παραιτηθεί, έρχεται πρόταση μομφής
ΚΟΣΜΟΣ 21:05
ΗΠΑ: Επιστολή βουλευτών στον Μπάιντεν -«Το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποιεί τα F-16 κατά Ελλάδας και Κύπρου»
ΚΟΣΜΟΣ 21:02
Σουηδία: Η πρωθυπουργός Άντερσον αποδοκίμασε την ενέργεια βουλευτών να φωτογραφηθούν με τη σημαία του PKK
ΓΥΝΑΙΚΑ 21:00
6 σορτς για το καλοκαίρι για να είσαι δροσερή και κομψή -Χαρίζουν στιλ και ελευθερία κινήσεων
ΕΛΛΑΔΑ 20:58
Βούλα: Σοβαρό τροχαίο στην παραλιακή -Μηχανάκι συγκρούστηκε με αστικό λεωφορείο, δύο άτομα στο νοσοκομείο
ΣΠΟΡ 20:56
ΠΑΣ Γιάννινα: Πωλήθηκε στη Στουτγκάρδη ο Περέα -Παίρνει 480.000 ευρώ ο Παναθηναϊκός
ENGLISH 20:52
E-Governance Minister Pierrakakis announces MITOS public services platform & police ID, driver’s licence app
ΕΛΛΑΔΑ 20:48
Σοκ στη Νέα Αρτάκη: 25χρονος γρονθοκόπησε τον πατέρα του και τού έσπασε το αυτοκίνητο με σφυρί
ΕΛΛΑΔΑ 20:47
Πυροσβεστική: Η κατάσταση στα μέτωπα με τις πυρκαγιές – Περιορίστηκαν οι φλόγες στην Ηλεία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
STORIES
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
THE OCEAN
ΖΩΗ
ΥΓΕΙΑ
ΣΠΟΡ
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
© 2022 IEFIMERIDA ALL RIGHTS RESERVED

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΣΙΜΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/politiki/boyli-tritologia-kyriakoy-mitsotaki”>Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας -Ο τόπος χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση – iefimerida.gr</a></p>

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook