Μνημείο των Αποστόλων Παύλου και Τίτου αναβιώνουν την ιστορία αιώνων στην Γόρτυνα. Αναγέρθηκε με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Γορτύνης& Αρκαδίας και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης.Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Περιφερειάρχη.

2

Αναβιώνει η Ιστορία αιώνων και η τιμή προς τους Αποστόλους Παύλο και Τίτο στην  Γόρτυνα της Μεσσαράς με τα αποκαλυπτήρια συμβολικού μνημείου-προσκυνήματος των δυο Αποστόλων που δίδαξαν στην περιοχή τον 1ο αιώνα μ.Χ. όταν η Γόρτυνα ήταν πρωτεύουσα της Κρήτης και του βορείου τμήματος της Αφρικής.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου τιμής,μνήμης και προσκυνήματος έγιναναπό τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκηενώ προηγήθηκε τέλεση Αγιασμού και εσπερινός για την εορτή του Αποστόλου Παύλου,χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γορτύνης&Αρκαδίας κκ Μακαρίου,συλλειτουργούντων πολλών ιερέων και την παρουσία θεσμικών εκπροσώπων και προσκυνητών.Το έργο του μνημείου υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης,σε συνεργασία με την Αρχαιολογία και τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης. Το μνημείο βρίσκεται στην πίσω πλευρά του ιστορικού ναού του Αγ Τίτου ή Παναγιά Κεράς,και φέρει εξωτερικά – εσωτερικά καλαίσθητα εκκλησιαστικά σύμβολα και επιγραφές,ενώ εντυπωσιάζει η ψηφιδωτή τέχνη που αποτυπώνονται οι μορφές των δυο Αποστόλων.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κκ Μακάριος μιλώντας στην τελετή χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός της αναβίωσης της ιστορίας με την εγκαθίδρυση του συμβολικού μνημείου  προς τιμή των δυο Αποστολών στην Γόρτυνα,τον τόπο όπου ο ΑπόστολοςΠαύλος όρισε τον Τίτο να διδάξει τον χριστιανισμό στην Κρήτη.Ο κ.κ. Μακάριος ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την χρηματοδότηση του έργου του μνημείου και την διαχρονική-όπως είπε-στήριξη του στη Μητρόπολη και γενικότερα στη Εκκλησία της Κρήτης.Επίσης ευχαρίστησε για την σημαντική συνεργασία και συμβολή της την Αρχαιολογική υπηρεσία,την Αυτοδιοίκηση,τον μηχανικό, τους καλλιτέχνες που επιμελήθηκαν την μνημείο και όλους τους παρισταμένους στα αποκαλυπτήρια-εορτή,θεσμικούς εκπροσώπους και πολίτες.  Στην εκσκαφή του μνημείου βρέθηκαν αρχαία και ψηφιδωτά του 300μ.Χ.

Μάλιστα στον λόγο του ο Μητροπολίτης,αποκάλυψε ότι,κατά την  εκσκαφή του χώρου από αρχαιολόγους για την κατασκευή του συμβολικού μνημείου  βρέθηκαν αρχαιολογικά αντικείμενα και ψηφιδωτά του 300μΧ. περίπου και ευχαρίστησε γι’αυτό την Δ/νση και τα στελέχη της Αρχαιολογικής υπηρεσίας.Παράλληλα ευχαρίστησε διπλά τον κ.Αρναουτάκη,για την πρωτοβουλία του να χρηματοδοτήσει τεύχος με όσα επιτελεστήκαν την 28 Ιουνίου στην Γόρτυνα,με τα όσα Αρχαιολογικού  ενδιαφέροντος αντικείμενα βρέθηκαν,ενώ επί πλέον είπε,ότικατ’έτος η Περιφέρεια θα είναι αρωγός για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων προς τιμήν Παύλου και Τίτου κατά τις ημέρες της εορτής του Αποστόλου Παύλου.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κκ Μακάριος αναφερόμενος στην ιστορικότητα και την Εκκλησιαστικότητα της Γόρτυνας είπε, ότι «Η Γόρτυνα αποτελεί την κολυμβήθρα βαφτισμού όλης της Κρήτης γιατί δεν είναι μόνο Αποστολική  αλλά και πρωτοαποστολική»,εξηγώντας ότι «είναι η μοναδική περίπτωση στην Κρήτη από κατοχυρωμένα-καταγεγραμμένα στοιχεία της Βίβλου,ενώ ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν εκτός Κρήτης στην Θεσσαλονίκη,Καβάλα,Βέροια άπ’ όπου πέρασε ο Απόστολος Παύλος και υπάρχουν σαφείς αναφορές στην Βίβλο.»

Στην Γόρτυνα ακουμπά η ταυτότητα μας.Di vita-Μπορμπουδακης

Στην συνέχεια της εμπεριστατωμένη ομιλία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης  κκ Μακάριος έκανε αναφορά τιμώντας την μνήμη των δυο αρχαιολόγων,του ερευνητή της Γόρτυνας,καθηγητή Di Vita και του ΜανόληΜπορμπουδάκηεφόρου Αρχαιοτήτων Κρήτης.Ήταν πρωτοπόροι,τους οφείλουμε πολλά, λέγοντας: «Οι δυο αείμνηστοι επιστήμονες είναι εκείνοι που έφεραν στο φως την πεντάκλιτη,πρώτη σε μέγεθος Βασιλική,πριν το χωριό Μητρόπολη της Μεσσαράς».

Στην ομιλία του επίσης ο Μητροπολίτης  περιέγραψε το συμβολικό μνημείο,και ευχαρίστησε με λόγια καρδιάς τους θεσμικούςεκπροσώπους που βοήθησαν και  όλους τους συμμετέχοντες στον εσπερινό,Αγιασμό και στα αποκαλυπτήρια προτομής.  Συγκεκριμένα,ο Σεβασμιότατοςανέφερε:

«Ένα ἀπότά πολυτίμητα μέρη στάὁποῖαἀκουμπᾶ ἡ ταυτότητά μας εἶναι ἡ Γόρτυνα, τό, κατά τόν Καθηγητή Di Vita, «…πρωταρχικό κέντρο τῆς νέας χριστιανικής πίστης στήν Κρήτη…»Στό μέρος, λοιπόν, αὐτόἀποκαλύπτεταιἀπόψε, κατά τόνἙσπερινότῆςἹερᾶς Μνήμης τῶνἉγίωνἈποστόλων Πέτρου καί Παύλου, ἕνα μικρό συμβολικό σημεῖο, πού περικλείει ὅμως μέσα του ὅλητήνἘκκλησίατῆς Κρήτης, μέ τίς ψηφιδομένεςἅγιες μορφές τοῦ Παύλου καίτοῦ Τίτου καί με τήν κάτω ἀπόαὐτές παραπομπή στήνπρός Τίτο Ἐπιστολήτοῦ Παύλου.

Για τήν κατασκευή τοῦσυμβολικοῦαὐτοῦ μνημείου, ἐκφράζουμεεὐχαριστίεςπρόςτόν κ. ΣταῦροἈρναουτάκη, Περιφερειάρχη Κρήτης, ὁ ὁποῖοςἀποδέχθηκεεὐμενῶς σχετικό αἴτημά μας, γιάνάχρηματοδοτηθεῖτόἔργοαὐτόἀπότήν Περιφέρεια Κρήτης, πρόςτόν κ. Μιχ. Χατζηγιάννη ΠολιτικὸΜηχανικό, ΔρΒυζ. Ἀρχιτεκτονικῆς, συνεργάτη τῆςἹερᾶς Μητροπόλεώς μας, πρόςτόν κ. Ἐμμ. Καργιαντουλάκη, ΠολιτικὸΜηχανικὸτῆς Περιφέρειας Κρήτης, πρόςτόνΔῆμο Γόρτυνας καίστόν Δήμαρχό της κ. Ἐλευθέριο Κοκολάκη, πρόςτήν κ. Βασιλική Συθιακάκη, Προϊσταμένη τῆςἘφορείαςἈρχαιοτήτωνἩρακλείουκαίπρός τούς συνεργάτες της ὅλουςκαίὅλωςἰδιαιτέρωςστίς κυρίες Ἑλένη Κανάκη καί Μαρία Μαρῆ, Ἀρχαιολόγους, πού τήνἐκπροσωποῦνἀπόψε, γιά τίς ἐγκρίσειςκαίγιάτήνἀπαιτούμενηἀνασκαφή, πρόςτήνἘνορίατῶνἉγίων Δέκα, πρόςτόνἘφημέριό της π. Ἐμμ. Καργάκηγιάτήνἀποψινή λειτουργική προετοιμασία τοῦ χώρου, πρόςτή χορωδία τῆςΣχολῆςΒυζαντινῆςΜουσικῆςτῆςἹερᾶς Μητροπόλεώς μας, ὑπότή Διεύθυνση τοῦ κ. Ἀντωνίου Μαθιουδάκη, ΚαθηγητοῦΜουσικῆς πού ἀπέδωσε τούς ὕμνουςτῆςἑσπερινῆςαὐτῆς δεήσεως, πρόςτόσυνεργεῖοτοῦ κ. Νικολάου Νικάκη Ἐργολάβουκαίπρόςὅλουςἐσᾶς πού ἤλθατεἀπόψε….»

Στον χαιρετισμό του επίσης ο Δήμαρχος Γόρτυνας ΛευτέρηςΚοκολάκης,αναφέρθηκε στην ιστορικότητα  της περιοχής και συνεχάρη τον Μητροπολίτη και τους συνεργάτες του για την πρωτοβουλία ανέγερσης του μνημείου,ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την χρηματοδότηση του έργου και την καλή  συνεργασία με την αυτοδιοίκηση.

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook