Καινοτόμες δράσεις για την 3η Ηλικία από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου-Πρωτοποριακό πρόγραμμα του Δήμου για την προστασία και την ασφάλεια των ατόμων τρίτης ηλικίας

1

Καινοτόμες δράσεις για την 3η Ηλικία από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου-Πρωτοποριακό πρόγραμμα του Δήμου για την προστασία και την ασφάλεια των ατόμων τρίτης ηλικίας

Ο δήμος οροπεδίου Λασιθίου ο γηραιότερος Δήμος στην Κρήτη και ο πέμπτος γηραιότερος Δήμος της Ελλάδος λαμβάνει μία επιπλέον μέριμνα για την τρίτη ηλικία.

Έπειτα από την ιδιαίτερα επιτυχημένη μέχρι τώρα κοινωνική δομή του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου «Βοήθεια στο Σπίτι» ο δήμος πρωτοπορεί για ακόμα μία φορά και σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία με αφορμή την “Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων” ύστερα από πρόταση του διοικητή υποδιεύθυνσης ασφαλείας Αγ. Νικολάου Γιώργου Παναγιωτάκη, υλοποιεί άμεσα πιλοτικό ανά την Ελλάδα πρόγραμμα για την προστασία και την ασφάλεια των ατόμων τρίτης ηλικίας στο Οροπέδιο Λασιθίου. Ο Δήμαρχος Γιάννης  Στεφανάκης ευχαριστεί για την πρότυπη συνεργασία,  τον αστυνομικό διευθυντή νομού Λασιθίου Σταύρο Σπανουδάκη, τον διοικητή ασφαλείας Αγίου Νικολάου Γιώργο Παναγιωτάκη και τον διοικητή του αστυνομικού σταθμού Τζερμιάδων Νίκο Ρουμπελάκη, τον αντιδήμαρχο Θεοχάρη Κοντογιάννη και την Κοινωνική Λειτουργό Κατερίνα Πλατή.

Συγκεκριμένα οι αστυνομικοί σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου θα επισκέπτονται τους ηλικιωμένους δημότες μόνιμους κάτοικους του δήμου και θα φροντίζουν για την ασφάλειά τους με καθημερινή παρουσία, πέρα από την καθημερινή υποστήριξη με παράδοση φαγητού και ειδών σούπερ μάρκετ,  φαρμάκων, πρώτης ανάγκης (ξύλα κλπ) που παρέχεται από το πρόγραμμα ‘βοήθεια στο σπίτι’.

Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή ο   Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης πρόσφατα βράβευσε τους τρεις εναπομείναντες τεχνίτες παραδοσιακών αντλητικών ανεμόμυλων,  στο κέντρο του Οροπεδίου Λασιθίου στον Άγιο Ιωάννη, όπου οι ηλικιωμένοι πλέον τεχνίτες ανεμομύλων δήλωσαν από κοινού την επιθυμία και την πρόθεση τους να προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις και υπηρεσίες τους διδάσκοντας στους νέους την τέχνη και τα μυστικά του παραδοσιακού τεχνίτη ανεμόμυλων, προκειμένου να διασωθεί η παράδοση αυτή που είναι μοναδική στον κόσμο.

Ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης δήλωσε:

«Η περιοχή του Δήμου μας διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποστηρικτικές υπηρεσίες για την τρίτη ηλικία κυρίως για τους μόνιμους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες, Κοινωνική Υπηρεσία-Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρο Υγείας και ΕΚΑΒ 24ωρου κάλυψης, Ιατρεία, Γηροκομείο,  Φυσικοθεραπευτήριο, Αστυνομία, Πυροσβεστική κ.α. καθιστώντας το Λασίθι  ένα όχι μόνο υγιεινό, αλλά και ασφαλή προορισμό, για μόνιμη διαμονή ή επίσκεψη για την 3η ηλικία.

Το μυστικό για τα υψηλά ποσοστά ηλικιωμένων άρα και μακροζωίας, οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή του οροπεδίου Λασιθίου αποτελεί πρότυπο υγιεινής ζωής, καθώς οι επισκέπτες αλλά κυρίως οι κάτοικοι απολαμβάνουν τα αγνά τοπικά προϊόντα του τόπου, τις χιλιόχρονες και αναλλοίωτες συνταγές Κρητικής διατροφής, αλλά κυρίως το μοναδικό υγιεινό κλίμα που προσφέρει το υψόμετρο στα χωριά μας, που είναι τα υψηλότερα χωριά της Κρήτης».

 

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook