Ρωσία: Παραγγέλνει 174.000 νέα διπλωματικά διαβατήρια για να παρακάμψει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις

10

Ερωτηματικά προκαλεί η σπουδή του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας να παραγγείλει την ταχεία εκτύπωση δεκάδων χιλιάδων νέων διπλωματικών διαβατηρίων, όταν το προσωπικό του αριθμεί περί τα 15.000 άτομα.

Αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ στη Ρωσία αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μιας απάτης που θα επέτρεπε σε συνεργάτες του Βλαντίμιρ Πούτιν, αξιωματούχους και κατασκόπους – αλλά και στις συζύγους τους – να παρακάμπτουν τις δυτικές κυρώσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα, επικεφαλής του οποίου είναι ο Σεργκέι Λαβρόφ, ζήτησε τον περασμένο μήνα από την JSC GOZNAK να τυπώσει 174.600 νέα διπλωματικά διαβατήρια με κόστος περί τα 3,8 εκατ. ευρώ, αλλά δεν διαθέτει περισσότερους από 15.000 υπαλλήλους και μόνον το ένα τρίτο αυτό πληροί θεωρητικά τα κριτήρια για να περιληφθεί στη διπλωματική αποστολή της Ρωσίας.
Τι αποκαλύπτει ρωσικό αντιπολιτευόμενο ΜΜΕ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αντιπολιτευόμενου ΜΜΕ SOTA, βάσει της νομοθεσίας στη Ρωσία οι εργαζόμενοι στην διάδοχο της KGB, υπηρεσία ασφαλείας FSB, πληρούν τις προϋποθέσεις για κατοχή διπλωματικών διαβατηρίων όταν βρίσκονται σε ξένες αποστολές, ενώ το ίδιο ισχύει και για αξιωματούχους της FSO, της υπηρεσίας προστασίας που έχει αναλάβει τη φύλαξη του Βλαντίμιρ Πούτιν, και για άλλους κορυφαίους αξιωματούχους.

Βουλευτές, δικαστές και εισαγγελείς περιλαμβάνονται μεταξύ εκείνων που μπορούν να ζητήσουν διπλωματικά διαβατήρα, τα οποία τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν ταχύτερα και να αποφεύγουν την έκδοση βίζας σε ορισμένες χώρες, ενώ στους πιθανούς δικαιούχους περιλαμβάνονται και οι σύζυγοί τους καθώς και χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στη γραφειοκρατία του Κρεμλίνου.

Η νέα εντολή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δόθηκε καθώς οι άνευ προηγουμένου δυτικές κυρώσεις περιορίζουν τις ταξιδιωτικές επιλογές πολλών μελών της ρωσικής ελίτ, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail. «Γιατί χρειάζεται το υπουργεό Εξωτερικών 175.000 όταν ο αριθμός των υπαλλήλων, σύμφωνα με διάφορες πηγές δεν είναι μεγαλύτερος των 15.000 και μόνον το ένα τρίτο είναι διπλωμάτες;», διερωτάται το SOTA. Kι η υποψία είναι ότι Ρώσοι αξιωματούχοι και κατάσκοποι που αποζητούν πρόσβαση στη Δύση θα χρησιμοποιήσουν τα διαβατήρια αυτά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορέψει στους Ρώσους κατόχους διπλωματικών διαβατηρί8ου να λαμβάνουν αυτομάτως βίζες πολλαπλών εισόδων και θα καταχωρεί εφεξής τα δακτυλικά αποτυπώματα των χρηστών.

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook