Λευτέρης Τσικανδυλάκης- Το μαγικό είναι να υλοποιείς όνειρα και ιδέες, να τους δίνεις μορφή και τελικά να  βιώνεις το χώρο μέσα στον χρόνο.

682

Καλωσορίζουμε τον κο Λευτέρη Τσικανδηλάκη στο entospolis.gr και τον ευχαριστούμε για την διάθεση του να απαντήσει στα ερωτήματα μας.

Ο κο Λευτέρης Τσικανδηλάκης είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός του ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ (Master στην DOMUS ACADEMY 1989)

 

-Κύριε Τσικανδηλάκη ,έχετε διαπρέψει  στο αρχιτεκτονικό σχέδιο. Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι σας ξεχωρίζει;

Θεωρώ ότι ένας αρχιτέκτονας μπορεί να ξεχωρίσει δουλεύοντας με πάθος και αφοσίωση . Υπηρετώ την αρχιτεκτονική πάνω από 30 χρόνια με συνέπεια και διάθεση να προσαρμόζομαι στις εξελίξεις και σε ό,τι πρωτοποριακό προκύπτει, με κέντρο πάντα τον άνθρωπο. Μαζί με την ομάδα μου πιστεύουμε ότι αποστολή μας είναι να δημιουργούμε χώρους που εμπνέουν και είναι μοναδικοί ,αποτυπώνοντας τις ανθρώπινες ανάγκες και τις κοινωνικές αλλαγές.

Στόχος μας  είναι να σχεδιάζουμε χώρους όπου οι άνθρωποι αγαπούν να βρίσκονται ,χώρους που αφηγούνται μία ιστορία και δημιουργούν εμπειρίες, από ξενοδοχεία, κατοικίες, καταστήματα μέχρι πλατείες και δημόσια έργα. Η ανθρωποκεντρική μας προσέγγιση και η λειτουργικότητα των σχεδίων είναι αυτή που αισθάνομαι ότι μας ξεχωρίζει.

-Έχετε ως μότο σας το εξής: ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΠΩΣ
Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!

Εξηγείστε πως θα μπορούσε η αρχιτεκτονική να συμβάλλει σε αυτό.

Οι αρχιτέκτονες κάθε μέρα δημιουργούν έναν κόσμο τον οποίο θέλουν να ζήσουν, εστιάζοντας την επιθυμία του σχεδιασμού γύρω από τις ανθρώπινες ανάγκες. Χτίζουν ξενώνες, σπίτια, πλατείες, στεγάζουν πολιτιστικά ιδρύματα αξιοποιώντας και συνδέοντας  τις παραδοσιακές τεχνικές με τις σύγχρονες τεχνολογίες κάθε εποχής, εκπαιδεύουν  έμμεσα τους ανθρώπους, καλλιεργώντας την γνώση και αναδεικνύοντας την ταυτότητα του τόπου .Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον στην αρχιτεκτονική  ορίζεται από την σύνδεση των ανθρώπων με τον χώρο και τον  τόπο αλλά και μεταξύ τους  με κάθε λογής ευέλικτους και ευφάνταστους τρόπους . Αυτές  οι αρχές-σχέσεις  είναι που την καθιστούν  ανθεκτική στο χρόνο δημιουργώντας ένα μέλλον σύνθετο και συναρπαστικό. Πιστεύουμε ακράδαντα  ότι η αρχιτεκτονική έχει βαθιά επιρροή στον κόσμο και καταφέρνει κάθε φορά να απαντήσει στις ανάγκες που τίθενται είτε να στεγάσει ανθρώπους, είτε να δημιουργήσει τόπους πολιτισμού , κοινωνικοποίησης ή πολυτέλειας. Ακόμα η αρχιτεκτονική τείνει να ενώσει το τοπικό με το διεθνές και σίγουρα έχει ισχυρή την αίσθηση της κοινωνικής της αποστολής.

-Από όλες τις δημιουργίες σας σε αυτά τα 31 χρόνια εμπειρίας ποια ξεχωρίζετε και ποια σας δυσκόλεψε περισσότερο.

Η Καρέκλα που διηγείται και το τραπέζι Βωμός είναι τα πρώτα μου έργα στο τομέα του design και μάλιστα σε μία ξένη πόλη, το Μιλάνο γι’αυτό και τα ξεχωρίζω. Δημιουργήθηκαν με το πάθος του νέου αρχιτέκτονα και είναι αυτά που μου άνοιξαν  δρόμους στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο της Ιταλίας και μου απέδειξαν πως ό,τι αγαπάς, αν προσπαθήσεις, θα το καταφέρεις.

Μου έδωσαν το θάρρος να συνεχίσω και μετά από 30 χρόνια να διατηρώ το ίδιο πάθος και την ίδια θέληση για εξέλιξη. Επίσης, δεν μπορώ να μην αναφέρω την μελέτη ανάπλασης της πλατείας στην Ελούντα και του Λιμενοβραχίονα στο Ηράκλειο.

Δύο μελέτες με κέντρο τον άνθρωπο, με δυνατότητες να καλύψουν τις ανάγκες για άθληση, χαλάρωση, ψυχαγωγία των χρηστών κάθε ηλικίας. Σχεδιασμένες χρόνια πριν παραμένουν επίκαιρες  με δυναμική να αναδείξουν ολόκληρη την  περιοχή τους.

Στα 30 χρόνια επαγγελματικής πορείας περάσαμε πολλές δυσκολίες αλλά και επιτυχίες.

Το μαγικό είναι να υλοποιείς όνειρα και ιδέες, να τους δίνεις μορφή και τελικά να  βιώνεις το χώρο μέσα στον χρόνο.

ΚΟΥΛΕ ΛΙΜΕΝΟΒΡΑΧΙΟΝΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 

-Η Ελλάδα θεωρείται μια χώρα με κακή αρχιτεκτονική. Tι συντέλεσε σε αυτό; Υπάρχει πιθανότητα βελτίωσης;

Στην Ελλάδα είχαμε και έχουμε πολύ καλούς αρχιτέκτονες, ωστόσο η οικοδόμηση των περισσότερων ελληνικών πόλεων δεν σχεδιάστηκε από αρχιτέκτονες αλλά από ανθρώπους που πολλές φορές δεν είχαν ούτε την παιδεία ούτε την εμπειρία να αναλάβουν τα αντίστοιχα έργα.

Τα προηγούμενα χρόνια η ανάγκη για ανέγερση κτηρίων για ιδιοκατοίκηση κυριαρχούσε ενώ την ίδια στιγμή η πολιτεία δεν κατάφερε να διαχειριστεί την κατάσταση με τα απαραίτητα σχέδια πόλεως. Παράλληλα παρατηρούμε την κατεδάφιση πολλών νεοκλασικών και παραδοσιακών κτισμάτων με σκοπό την ανέγερση, εντέλει, αδιάφορων οικοδομημάτων, τα οποία μείωναν την αίγλη της κάθε περιοχής.

Η δημιουργία μιας καλαίσθητης και ιδιαίτερης οικοδομής δεν αποτελούσε προτεραιότητα. Σταδιακά αυτό περιορίζεται και τη θέση του παίρνουν εξαιρετικά έργα από ανθρώπους που αγαπούν και κατανοούν την αρχιτεκτονική .

Το ενδιαφέρον από πελάτες του εξωτερικού, επίσης έχει αυξηθεί, με συναδέλφους να ανταποκρίνονται στην πρόκληση δημιουργώντας έργα, τα οποία μπορούν ισάξια να ανταγωνιστούμε αυτά άλλων χωρών.

Το ευχάριστο και το ελπιδοφόρο είναι ότι οι Έλληνες πια επενδύουν στην αρχιτεκτονική μελέτη, και μπορούμε να πούμε ότι έχουν  αντιληφθεί τη σπουδαιότητά και τις δυνατότητες που διαθέτει  για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πάντα υπάρχουν πιθανότητές και περιθώρια βελτίωσης. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο αλλαγών με θετικό πρόσημο.

 

-Η Κρήτη και συγκεκριμένα το Ηράκλειο έχει πολύ κακή υποδομή. Έχουν διορθωθεί τα κακώς κείμενα;

Είναι αλήθεια, ωστόσο δεν  πρέπει να ξεχνάμε ότι το Ηράκλειο αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ’60-΄70 με αυξημένους ρυθμούς χωρίς να υπάρχει σχέδιο πόλεως. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, προκειμένου να καλυφθούν βασικές στεγαστικές ανάγκες, να ‘’ανθίσει’’ η αυθαίρετη δόμηση με τα γνωστά αποτελέσματα που έχει επιφέρει. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια βελτίωση της κατάστασης με πρωτοβουλίες σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Αν καταφέρουμε παράλληλα να φροντίσουμε παραπάνω και να αναδείξουμε τα σπουδαία σημεία της πόλης μας, όπως τα Ενετικά τείχη, το λιμάνι, περιοχές με σημαντική πολιτιστική αξία θα μπορέσουμε να απολαμβάνουμε μία πόλη πιο φιλική και βιώσιμη. Σε αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι ο ρόλος του αρχιτέκτονα αποκτά βαρύνουσα σημασία για τη συνεχή βελτίωση της πόλης μας.

 

-Τι θα ήταν αυτό που θα ανοικοδομούσατε στην πόλη μας;

Πιστεύω όλους τους αρχιτέκτονες μας απασχολούν τα προβλήματα δόμησης των πόλεων μας και το πως θα εξασφαλιστεί ένα ιδανικότερο μέλλον γι’ αυτές. Είναι σίγουρο ότι ζούμε την εποχή των μεγάλων αλλαγών, καθώς ο τρόπος ζωής μας μεταβάλλεται καθημερινά με ρυθμούς που δεν έχει ζήσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα τόσο όσον αφορά την τεχνολογία όσο και την συνύπαρξη εντελώς διαφορετικών αντιλήψεων, θρησκειών, συνηθειών.

Σήμερα η πόλη δεν κατοικείται μόνο από τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και από τουρίστες και τους ‘’digital nomads’’ , οι οποίοι την επιλέγουν ως ένα από τα πολλά μέρη προσωρινής τους διαμονής από τον οποίο ασκούν την εξ ’αποστάσεως εργασία τους . Η αναδυόμενη αυτή τάση της εποχής δημιουργεί καινούργιες απαιτήσεις σε σχέση με εκείνες που ίσχυαν μερικά χρόνια πριν. Πλέον το Ηράκλειο οφείλει ως μία οικουμενική πόλη να προσφέρει δυνατότητες υψηλής ποιότητας αντίστοιχες των αναγκών που προκύπτουν, όπως υπαίθριους χώρους, ειδικές εγκαταστάσεις με σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές, χώρους άθλησης, χώρους πρασίνου, παιδότοπους.

Η πρότερη συρρίκνωση και υποβάθμιση του δημόσιου χώρου και των πλατειών απαιτεί τώρα την άμεση αποκατάστασή της. Με τέτοιες ενέργειες θεωρώ ότι θα βελτιωθεί η καθημερινότητα των κατοίκων και η αγάπη τους προς τον τόπο.

Με χαρά παρατηρώ τα τελευταία χρόνια να υλοποιούνται έργα πεζοδρόμησης που περιορίζουν την πρόσβαση των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, καθιστώντας το φιλικότερο και ασφαλέστερο μέρος για ντόπιους και επισκέπτες, όπως και έργα συντήρησης και ανάδειξης σημείων με σπουδαία πολιτιστική ταυτότητα. Είναι όμορφο και απελευθερωτικό να μπορείς να βιώνεις την πόλη σου στην καθημερινότητά σου βλέποντας χαμογελαστούς ανθρώπους.

-Η πολιτεία στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα ακούει τις επισημάνσεις και τις παρατηρήσεις σας;

 

Είναι αλήθεια ότι η συνεργασία με το δημόσιο τομέα αποτελεί πρόκληση. Πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτές οι πραγματικές ανάγκες της πόλης, ακόμα και στους δημόσιους διαγωνισμούς είναι αμφιλεγόμενο αν επιλέγεται η κατάλληλη μελέτη. Πόσα παραδείγματα έργων δεν έχουμε στο μυαλό μας στα οποία η αρχική πρόταση είχε σημαντικές αποκλίσεις σε ποιότητα υλικών και στον χρόνο κατασκευής της από το τελικό αποτέλεσμα. Μέσα στα χρόνια έχουμε σχεδιάσει πολλά έργα δημόσιου χαρακτήρα και είναι κάτι που αγαπάμε ως ομάδα να κάνουμε, γιατί θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο προσφέρουμε στην πόλη μας και το νησί μας.

Μελέτη ανάπλασης πλατείας σχήματος στην Ελούντα

-Tι ετοιμάζεται τον επόμενο καιρό;

Αυτή την περίοδο σημαντικό κομμάτι των δραστηριοτήτων μας είναι τα  ξενοδοχεία και οι τουριστικές κατοικίες καθώς καταστήματα και γραφεία, μας χαροποιεί ιδιαίτερα η σημαντική αύξηση  μελετών  για κατοικίες και μάλιστα ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών απαιτήσεων όπως πολυώροφα, υπόσκαφα αλλά και διατηρητέα κτήρια.

Με στόχο τη βιώσιμη αρχιτεκτονική σχεδιάζουμε έργα κάθε είδους και έχουμε την χαρά να συνεργαζόμαστε επί μακρόν με, ιδιώτες, επιχειρήσεις, ομίλους και το δημόσιο.  Στα 30 χρόνια λειτουργίας του γραφείου μας έχουμε ασχοληθεί με  μελέτες και έργα διαφορετικής κλίμακας, λειτουργίας και χρήσης, με υλικά παραδοσιακά όπως πέτρα, ξύλο μέχρι σύγχρονα και νέα τεχνολογικά συστήματα smart.

Αυτό εμπεριέχει σίγουρα μεγάλη δυσκολία αλλά την ίδια στιγμή μας γεμίζει εμπειρίες, προοπτική για συνεχή εξέλιξη και ικανότητα να αντεπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση προκύψει.

Το νέο Project Luxury Caved Villas!
Οι τρεις Υπόσκαφες κατοικίες μοιάζουν να αναδύονται από το Κρητικό ανάγλυφο, τον φυσικό πλούτο, ενώ ο σχεδιασμός τους συνδυάζει τις 4 αιώνιες κοσμογονικές αρχές: γη, αέρας, νερό, φωτιά.

 

Σας ευχαριστούμε!

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook