Η ιστορία πίσω από το μπλε και το κίτρινο χρώμα στη σημαία της Ουκρανίας

17
Τι συμβολίζουν τα δύο χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, η οποία έχει γίνει γνωστή πλέον σε ολόκληρο τον πλανήτη μετά την εισβολή των Ρώσων.

Το βλέμμα και το ενδιαφέρον ολόκληρου του πλανήτη την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται στην Ουκρανία και τον πόλεμο, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Παράλληλα, αν και δεκάδες μνημεία σε όλη την υφήλιο έχουν «ντυθεί» στα χρώματα της σημαίας της χώρας, πόσοι πραγματικά γνωρίζουν την ιστορία πίσω από το μπλε και το κίτρινο της Ουκρανίας;

Η σημαία της Ουκρανίας έχει δύο ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες μπλε και κίτρινου. H αλήθεια είναι πως ο συγκεκριμένος χρωματικός συνδυασμός προέρχεται από τη σημαία του Βασιλείου της Γαλικίας-Βολυνίας, που χρησιμοποιήθηκε τον 12ο αιώνα.

Υιοθετήθηκε προσωρινά τον Σεπτέμβριο του 1991 μετά την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, ενώ επισημοποιήθηκε ως σημαία του κράτους στις 28 Ιανουαρίου 1992 με το άρθρο 20 του Συντάγματος. Μάλιστα, η Ουκρανία γιορτάζει την Ημέρα της Σημαίας κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου από το 2004.

Αν και οι Ουκρανοί συνήθως αναφέρονται στη σημαία τους ως «κίτρινη και μπλε», στην πραγματικότητα είναι μπλε (πάνω) και κίτρινη (κάτω). Μια κοινή εξήγηση των χρωμάτων της σημαίας είναι πως το μπλε συμβολίζει τον ουρανό, ενώ το κίτρινο είναι για τα χωράφια με τα σιτηρά που βρίσκονται σε αφθονία στη χώρα. Επίσης, το κίτρινο ή χρυσό χρώμα θεωρείται σύμβολο του πλούτου, ενώ για άλλους συμβολίζει το ηλιοτρόπιο, το εθνικό φυτό της Ουκρανίας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μπλε και το κίτρινο είναι από τα πιο συχνά χρώματα σε σημαίες κρατών. Στην Ευρώπη τα συναντούμε και στη σημαία της Σουηδίας.

Πηγή: https://www.gazzetta.gr/

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook