Ολένα Ζελένσκα: Η δημοφιλής πρώτη κυρία της Ουκρανίας είναι και στην πρώτη γραμμή του πολέμου

52

Η δυναμική σύζυγος του Ζελένσκι είναι ο νεανικός του έρωτας από το Πανεπιστήμιο και η γυναίκα που του άλλαξε όλη του τη ζωή. Και είναι μία πρώτη κυρία που εδώ και μερικά χρόνια έχει την εκτίμηση και τον σεβασμό και άλλων πρώτων κυριών της Ευρώπης.

«Αγαπημένοι μου Ουκρανοί. Σας κοιτώ στην τηλεόραση, στους δρόμους, στο internet. Βλέπω τα posts σας και τα videos. Και ξέρετε κάτι; Είστε φανταστικοί και είμαι περήφανη που ζω μαζί σας στην ίδια χώρα. Και σήμερα δεν έχω ούτε δάκρυα, ούτε πανικό. Θα είμαι ήρεμη και γεμάτη αυτοπεποίθηση. Θα είμαι κοντά στα παιδιά μου και δίπλα στον άντρα μου και δίπλα σε όλους εσάς». Με αυτά τα λόγια η 44χρονη σύζυγος του Προέδρου της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα στέκεται δίπλα στο λαό της που δοκιμάζεται από την ρώσική εισβολή. Ποια είναι η εντυπωσιακή Ουκρανή που αρνείται να εγκαταλείψει τη χώρα και τον έρωτα της ζωής της;

Η Ολένα, σύζυγος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι στην λίστα με τα 30 πρόσωπα που ασκούν την μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα της, σύμφωνα με το περιοδικό Focus. Γνωρίστηκε μαζί του στο Πανεπιστήμιο του Κριβι Ριχ, όπου εκείνη σπούδαζε στην Αρχιτεκτονική σχολή και εκείνος στην Νομική. Ο μέλλων πεθερός της και πατέρας του Βολοντίμιρ εκείνη την εποχή, ήταν κορυφαίος καθηγητής Οικονομικών και Λογισμικού στο ίδιο πανεπιστήμιο. Με τον Πρόεδρο, ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά και αρκετά καρμικός όπως θα δούμε και στη συνέχεια. Είχαν και οι δύο καλλιτεχνικές ανησυχίες, ο Ζελένσκι ήθελε να γίνει ηθοποιός και έπαιζε στις θεατρικές ομάδες του πανεπιστημίου ως ταλαντούχος κωμικός και η Ολένα ήθελε να γίνει συγγραφέας.

 

Στη συνέχεια εμπνεύστηκε από εκείνον, γράφοντας μάλιστα κάποια κείμενα και στην κωμική τηλεοπτική σειρά «Servant of the people» στην οποία πρωταγωνίστησε ο Ζελένσκι. Ο δεσμός τους κράτησε για 8 χρόνια μέχρι να αποφασίσουν να παντρευτούν τον Σεπτέμβριο του 2003 και αφού και οι δύο ένιωθαν ασφαλείς επαγγελματικά και οικονομικά. Ο Ζελένσκι είχε δημιουργήσει μία εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων, την Kvartal 95, την εποχή που έγινε για πρώτη φορά μπαμπάς. ‘Ενα χρόνο μετά το γάμο τους, απέκτησαν με την Ολένα την κόρη τους Ολεξάντρα και δύο χρόνια αργότερα τον γιο τους Κύριλλο. Η Ολένα δούλευε στην εταιρεία παραγωγής του συζύγου της, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περίμενε πως ο σύζυγος της, μετά την συμμετοχή του στο Ουκρανικό Dancing with the stars, θα αποφάσιζε να κάνει μία τηλεοπτική σειρά, το «Υπηρέτης του λαού» όπου θα έπαιζε τον ρόλο του Προέδρου της χώρας του και θα φλέρταρε έντονα με την πολιτική.

Ήταν αντίθετη όταν εκείνος της ανακοίνωσε ότι θα δημιουργούσε κόμμα και θα έθετε υποψηφιότητα για το ύπατο πολιτικό αξίωμα της χώρας, αλλά η δημοφιλία του ήταν τόσο μεγάλη που εκείνη έκανε πίσω, βλέποντας την τόσο μεγάλη αγάπη του κόσμου στο πρόσωπο του άντρα της.

Σε κάθε βήμα της προεκλογικής του εκστρατείας το 2019 ήταν στο πλευρό του και μάλιστα άρχισε και εκείνη να γίνεται δημοφιλής αλλά και πραγματικά αγαπητή στο λαό. Απέπνεε φυσική ευγένεια, αξιοπρέπεια και ο low profile χαρακτήρας της κέρδισε την καρδιά των Ουκρανών. Όταν ο σύζυγός της κατέκτησε την προεδρία με ποσοστό 74%, η Ολένα ετοιμάστηκε να ανάλαβει πολύ ενεργά το ρόλο της πρώτης κυρίας.

Πρώτη σε δράσεις και πρωτοβουλίες – πανευρωπαικού μάλιστα επιπέδου – για την παιδεία, τις γυναίκες, τα δικαιώματα στην εργασία, την υγειονομική περίθαλψη μανάδων και παιδιών, στον πολιτισμό. Ήταν μαζί του σε κάθε ταξίδι στην Ευρώπη και στην Αμερική, κράτησε προσωπικές επαφές με την σύζυγο του Γάλλου προέδρου, Μπριζίτ Μακρόν, αλλά και με την Kate Middleton, ενώ ακόμη και ο Πάπας ενθουσιάστηκε μαζί της, κατά την επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους στο Βατικανό.

Τα τελευταία 24ωρα είναι πολύ κρίσιμα για τη χώρα της. Η Ολένα γνωρίζει πως εκείνη, ο σύζυγος και τα παιδιά τους, είναι οι Νο1 στόχοι της Ρωσίας. Ο Ζελένσκι λέει ξεκάθαρα τις τελευταίες ημέρες ότι δεν ξέρει για πόσο καιρό θα είναι ακόμη ζωντανός.

Αλλά ούτε φεύγει από το πλευρό του, ούτε τον πίεσε να διαφύγουν από τη χώρα για να είναι ασφαλείς. Φρόντισε μόνο τα παιδιά τους να είναι σε ένα καταφύγιο μαζί με μέλη των οικογενειών τους και μακριά από τα κύρια μέτωπα των εχθροπραξιών. Και παραμένει μία περήφανη Ουκρανή που δεν θέλει να εγκαταλείψει άντρα της και τη χώρα της. Με κάποιο τρόπο, αυτά τα δύο, έγιναν έννοιες ταυτόσημες για εκείνη. 

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook