Εγκαινιάστηκε στη Μασσαλία η έκθεση του Μουσείου Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου που είναι αφιερωμένη στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων και τη συλλογή του

0

Εγκαινιάστηκε στη Μασσαλία η έκθεση του Μουσείου Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου, Mucem, η οποία είναι αφιερωμένη στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων και τη συλλογή του. Μέσα από δεκατρία μοναδικά εκθέματα που περιγράφουν τη ζωή στα Χανιά της αρχαιότητας και το εποπτικό υλικό που τα συνοδεύει, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά και την εμβέλεια τόσο της συλλογής του Μουσείου όσο και των αρχαίων πόλεων των Χανίων.

Η έκθεση αποτελεί τμήμα  της προγραμματικής συμφωνίας της Περιφέρειας Κρήτης με το Mucem και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Εγκαινιάζει, παράλληλα, το «Δωμάτιο των Φίλων του Mucem» όπου, με τιμητικά πρώτο το Μουσείο των Χανίων, θα παρουσιάζονται οι πολιτιστικοί θεσμοί με τους οποίους  το Mucem έχει αναπτύξει συνεργασία ανά τη Μεσόγειο.

Η έκθεση για το Μουσείο των Χανίων είναι χωροθετημένη ως φυσική συνέχεια της μεγάλης περιοδικής έκθεσης Salammbô, η οποία εγκαινιάστηκε ταυτόχρονα και αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 100.000 επισκέπτες μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2022 οπότε και θα ολοκληρωθεί.

Το Mucem, πρώτο εθνικό Μουσείο της Γαλλίας εκτός Παρισιού έχει υποδεχθεί περισσότερους από 10.000.000 επισκέπτες από το 2013 οπότε και άνοιξε για το κοινό ως το εμβληματικό έργο της Μασσαλίας για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2013.

Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε στα εγκαίνια της έκθεσης ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής και το Υπουργείο Πολιτισμού η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων και επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Παπαδοπούλου. Παρόντες, επίσης, ήταν ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χανίων Γιάννης Γιαννακάκης, ο ειδικός σύμβουλος του Περιφερειάρχη Κρήτης Δημήτρης Μιχελογιάννης, ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης Νίκος Ζωγραφάκης και η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Εμμανουέλα Γερογιαννάκη.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης με το Mucem και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, θα ακολουθήσει μεγάλη περιοδική έκθεση στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων από τον Μάϊο έως τον Σεπτέμβριο του 2022 με θέμα την κουλτούρα του μπάνιου στη Μεσόγειο (Bath Time!) και η οποία θα φέρει σε διάλογο τα εκθέματα από τις αρχαίες πόλεις των Χανίων με άλλα σύγχρονα έργα τέχνης, ιστορικά εκθέματα και αντικείμενα καθημερινής ζωής από μεγάλα Μουσεία και Συλλογές της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δήλωσή του επισημαίνει πως: «ο πολιτισμός και η ιστορία της Κρήτης αποτελούν τα ισχυρά θεμέλια πάνω στα οποία το νησί μας έχει καθιερωθεί σε εξέχουσα θέση στο «χάρτη» που συνιστούν οι πολιτισμοί της Μεσογείου. Από το Μουσείο της Μασσαλίας και μέσα από μια περιοδική έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται σε χιλιάδες επισκέπτες τα μοναδικά εκθέματα από τα Χανιά, εκπέμπεται ένα δυνατό μήνυμα. Ότι ο τόπος μας έχει ένα λαμπρό παρελθόν που μέσα στους αιώνες φωτίζει το παρόν».

 

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook