Το μυστικό των Μικρών Κυκλάδων ακούει στο όνομα «Κουφονήσι»

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν από την πρώτη επίσκεψή σου στο νησί, που τείνει να γίνει ο must προορισμός των απανταχού island hoppers.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Όπως πιθανότατα ήδη γνωρίζετε, τα Κουφονήσια ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων και αποτελούνται από δύο νησίδες, το Άνω και το Κάτω Κουφονήσι. Αν θέλετε να ταξιδέψετε με πλοίο από την Αθήνα, τότε κάλλιστα επιλέγετε ένα δρομολόγιο από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει επιπλέον ακτοπλοϊκή σύνδεση για τα Κουφονήσια και από το λιμάνι της Ραφήνας. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο Κουφονήσια είναι πως μόνο το Άνω είναι πραγματικά αναπτυγμένο τουριστικά, ενώ το Κάτω είναι αρκετά πιο απομονωμένο. Οπότε θεωρούμε ως δεδομένο πως θα μείνετε στο Άνω Κουφονήσι και πως θα οργανώσετε κάποια ημερήσια εκδρομή ώστε να δείτε και το Κάτω.

Η βασικότερη πληροφορία που χρειάζεστε για το συγκεκριμένο νησί, με την έκταση των μόλις 5,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι πως σε καμία (μα σε καμία!) περίπτωση δεν χρειάζεστε αυτοκίνητο. Μπορείτε να το γυρίσετε όλο με τα πόδια ή να νοικιάσετε ποδήλατο ή να μεταφερθείτε στις παραλίες μέσω της λάντζας του νησιού. Η δική μας η πρόταση είναι να κάνετε έναν συνδυασμό των παραπάνω, ανάλογα με τη διάθεση της κάθε ημέρας.

Οι παραλίες βρίσκονται όλες στην ανατολική πλευρά του νησιού και ουσιαστικά η μια διαδέχεται την άλλη. Δεν είναι επίσης υπερβολή να πούμε πως η μία είναι πιο όμορφη από την άλλη. Ξεκινήστε με μια βουτιά στον Φανό, συνεχίστε για μια στάση στην Ιταλίδα και καταλήξτε στο Πορί –είναι η μεγαλύτερη και για τους περισσότερους πρόκειται και για την ομορφότερη παραλία του νησιού.

Πορί

Αρκετοί όμως έχουν μια επιπλέον αδυναμία και στην Ιταλίδα, ίσως επειδή πρόκειται για μικρογραφία του Πορί και μοιάζει λες και όλη παραλία γίνεται μια παρέα. Σε κάθε περίπτωση, μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στην Πισίνα –εδώ είναι απαραίτητη και μια στάση για ινσταγκραμική φωτογραφία. Αν έχετε όρεξη να συνεχίσετε και μετά το Πορί, τότε θα συναντήσετε το Γάλα, μια παραλία με βότσαλα, που έχει πάρει το όνομά της από το μοναδικό «γαλακτερό» χρώμα των νερών της. Δεν χρειάζεται βέβαια να σημειώσετε τίποτα από τα παραπάνω, είπαμε, είναι όλα στον δρόμο σας και θα τα βρείτε χωρίς καθόλου ψάξιμο.