Κορωνοϊός-Εισπνεόμενο φάρμακο: Χαμόγελα στο «Σωτηρία» με τα αποτελέσματα της μελέτης -Πότε θα πάρει έγκριση

4

Εξαιρετικά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης στη χώρα μας του πρωτοποριακού εισπνεόμενου φαρμάκου EXO-CD24 για τη θεραπεία της νόσου Covid-19 ο Διευθυντής της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία», Κωνσταντίνος Συρίγος.

Όπως δηλώνει στο iefimerida.gr, σε ασθενείς του νοσοκομείου στους οποίους χορηγήθηκε το σκεύασμα βελτιώθηκε σημαντικά η κατάσταση της υγείας τους. «Στους περισσότερους ασθενείς που χορηγούμε το EXO-CD24, με μέτρια ή βαριά νόσηση, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, θα έλεγα εντυπωσιακά. Βλέπουμε επιτάχυνση στις μέρες νοσηλείας τους και αυτό είναι πολύ σημαντικό», λέει ο κ. Συρίγος φανερά ενθουσιασμένος.

Η κλινική μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τον Σεπτέμβριο και να κατατεθεί ο φάκελος προς έγκριση
Όπως αποκαλύπτει, το φάρμακο που ανακάλυψε ο Ισραηλινός Καθηγητής Ιατρικής, Nadir Arber, έχει ήδη χορηγηθεί σε τριάντα ασθενείς με Covid-19 από τους εξήντα συνολικά που αναμένεται να ενταχθούν στις κλινικές μελέτες στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία» και εξήντα ακόμη στο νοσοκομείο «Αττικόν». Η θετική ανταπόκριση των πρώτων ασθενών κάνει τον Καθηγητή Παθολογίας και Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ να αισιοδοξεί σχετικά με την έγκριση του φαρμάκου.

«Υπολογίζαμε ότι θα ολοκληρώσουμε την κλινική μελέτη τον Σεπτέμβριο αλλά μάλλον θα την τελειώσουμε νωρίτερα για να κατατεθεί ο φάκελος έγκρισης του φαρμάκου. Ήδη, στους πρώτους 30 ασθενείς με Covid-19 είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ακόμα ένα «όπλο» στη μάχη κατά της πανδημίας».

«Σωτήρια θεραπεία» λέει ο Ισραηλινός Καθηγητής που ανακάλυψε το φάρμακο
Σημειώνεται ότι στα θετικά πρώτα αποτελέσματα είχε αναφερθεί με δηλώσεις του στο iefimerida.gr και ο Ισραηλινός Καθηγητής Ιατρικής, λέγοντας: «Είμαστε γεμάτοι ελπίδα και πιστεύουμε ότι τα τελικά αποτελέσματα θα είναι το ίδιο εντυπωσιακά με το Ισραήλ». Ο επικεφαλής του Ιατρικού Κέντρου Ichilov στο Τελ Αβίβ έχει επανειλημμένως μιλήσει για μια «σωτήρια θεραπεία» που θα μπορούσε να τεθεί σε κυκλοφορία εντός του έτους. Και όπως όλα δείχνουν είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί.
Το EXO-CD24 είναι ένα εισπνεόμενο, γρήγορο στη χρήση και χαμηλού κόστους φάρμακο το οποίο θα μπορούσε να παραχθεί μαζικά μέσα σε λίγους μήνες από τη στιγμή της έγκρισής του και να χορηγηθεί κατ’ οίκον.

Αναστέλλει την ανάπτυξη των κυτοκινών
Το φάρμακο αναστέλλει σημαντικά και αποτελεσματικά την κύρια οδό για την ανάπτυξη κυτοκινών (κατηγορία μικρών πρωτεϊνών). Δρα απευθείας στους πνεύμονες και καταπολεμά τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών», δηλαδή τη δυνητικά επικίνδυνη ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη. Στους ασθενείς που νοσούν βαριά η αναπνευστική ανεπάρκεια που συνήθως προκαλείται στον ασθενή, που έχει μολυνθεί από τον κορωνοιό, οφείλεται στην υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος με καταιγισμό κυτοκινών. Στόχος είναι η παρέμβαση σ’ αυτό ακριβώς το σημείο και η αποτροπή της επιδείνωσης του. Το εισπνεόμενο φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώματα που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων, ώστε να μπορέσει να φτάσει η πρωτεΐνη CD24 στους πνεύμονες. Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθώντας στην εξισορρόπηση του και την αναχαίτιση της καταιγίδας κυτταροκινών.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook