Γιατί αποχώρησε η σούπερ σταρ των Αγώνων Σιμόν Μπάιλς -Η ιστορία μιας ολυμπιακής, ψυχολογικής κατάρρευσης

0

Αδιαμφισβήτητα μιλάμε για σοκ. Η σούπερ σταρ των Ολυμπιακών, όχι μόνο από την ομάδα των ΗΠΑ, αλλά και των Αγώνων γενικά, παραιτήθηκε ουσιαστικά από μια σειρά μεταλλίων, αποχωρώντας από το ομαδικό και το σύνθετο ατομικό της γυμναστικής. Η Σιμόν Μπάιλς, η οποία προηγουμένως είχε πάρει τη χαμηλότερη βαθμολογία στην καριέρα της, προκάλεσε έκπληξη, αλλά και θαυμασμό με την απόφασή της.

H Σιμόν Μπάιλς έφτασε στο Τόκιο ως το κορυφαίο πρόσωπο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ηταν η απόλυτη σούπερ σταρ, όπως σε προηγούμενους Ολυμπιακούς ήταν ο κολυμβητής Μάικλ Φελπς και ο σπρίντερ Γιουσέιν Μπολτ. Και είναι μια πίεση την οποία η Μπάιλς δεν άντεξε.

Η ψυχολογική κατάρρευση μιας αθλήτριας

Για δεκαετίες, τους έλεγαν να σκληρύνουν, να αφήσουν στην άκρη τις αμφιβολίες ή τους δαίμονές τους και να επικεντρωθούν στο καθήκον: Τη νίκη. Την κυριαρχία. Την επιτυχία.

Για χρόνια η Σιμόν Μπάιλς ήταν μία από τις καλύτερες σε αυτό. Και ξαφνικά αποφάσισε ότι τα γήπεδα δεν είναι το σωστό μέρος για εκείνη.

Και στο παρελθόν αθλητές, ο καλύτερος όλων των εποχών, π.χ., ο Μάικλ Φελπς με τα 23 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, αποκάλυψε κάποια στιγμή στη ζωή του ότι την περίοδο που αγωνιζόταν είχε αυτοκτονικές σκέψεις.

Η Μπάιλς πήγε τα πράγματα σε ένα νέο επίπεδο, ένα επίπεδο που φαινόταν αδιανόητο λίγες ώρες πριν ανακοινώσει την απόφασή της. Αποσύρθηκε, σκέφθηκε, αξιολόγησε την κατάσταση και συνειδητοποίησε ότι δεν θα ήταν υγιές να συνεχίσει.

Χθες ανακοίνωσε ότι αποσύρεται -μετά το μεικτό- και από το σύνθετο ατομικό για να επικεντρωθεί στην ψυχική της ευημερία και υγεία. Την επόμενη εβδομάδα υπάρχουν τα ατομικά αθλήματα και μένει να δούμε αν θα αποφασίσει να συνεχίσει.

«Πρέπει να κάνω ό,τι είναι σωστό για μένα και να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία και να μην τη θέσω περαιτέρω σε κίνδυνο», είπε με δάκρυα στα μάτια η Μπάιλς λίγο αφότου οι συναθλήτριές της κέρδισαν το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό. Οπως είπε η σούπερ σταρ αθλήτρια, ένιωσε ότι δεν βρισκόταν στον κατάλληλο χώρο πριν από την έναρξη του αγωνίσματος.

«Ήταν σαν να πολεμούσα όλους αυτούς τους δαίμονες», είπε.

Οι τεράστιες προσδοκίες από την Μπάιλς

Στα προκριματικά της Κυριακής η Σιμόν Μπάιλς σημείωσε τη χαμηλότερη βαθμολογία της τα τελευταία χρόνια, καθώς αντί να κάνει 2,5 πλήρεις περιστροφές έκανε μιάμιση, με αποτέλεσμα αυτό να της στοιχίσει σε πόντους. Επίσης, η προσγείωσή της δεν ήταν και τόσο σταθερή, με τον γιατρό της ομάδας Μαρτσία Φόστιν να σπεύδει να τη βοηθήσει. Αποτέλεσμα-έκπληξη για την πάντα άψογη Σιμόν Μπάιλς, το κορίτσι-θαύμα. Η ίδια δήλωνε ότι αισθάνεται πως κουβαλά στις πλάτες της το βάρος όλου του κόσμου. Και όχι άδικα. Οι προσδοκίες τεράστιες από μια σπουδαία αθλήτρια, που θεωρείται κορυφαία αυτή τη στιγμή στο άθλημά της και μία από τις καλύτερες όλων των εποχών.

Το ιατρικό ζήτημα που τελικά είναι θέμα ψυχικής υγείας

Αρχικά υπήρχαν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το γιατί η Σιμόν Μπάιλς αποχώρησε, προχθές, στα αποδυτήρια. Στην αρχή, οι εκφωνητές των Αγώνων είπαν ότι ήταν «θέμα ψυχικής υγείας». Αργότερα, η Ομοσπονδία Γυμναστικής των ΗΠΑ εξέδωσε δήλωση ότι ήταν «ιατρικό ζήτημα».

Η Σιμόν Μπάιλς όμως ξεκαθάρισε ότι ο λόγος δεν ήταν σωματικός. «Φυσικά νιώθω καλά, είμαι σε φόρμα», δήλωσε στην εκπομπή «Today». «Συναισθηματικά, αυτό ποικίλλει ανάλογα με την ώρα και τη στιγμή. Το να έρθεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να είσαι πρωταγωνιστής δεν είναι εύκολο επίτευγμα, οπότε προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε την κάθε μέρα ξεχωριστά».

Η αγαπημένη αθλήτρια της Αμερικής, όμως, ανακοίνωσε τελικά προχθές ότι αποσύρεται από το ομαδικό αγώνισμα, επικαλούμενη προβλήματα ψυχικής υγείας και όχι τους τραυματισμούς –που επιδεινώθηκαν από την πίεση που της ασκήθηκε ως η σούπερ σταρ των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Τελικά, μετά την απροσδόκητη αποχώρησή της, η γυναικεία ομάδα γυμναστικής των ΗΠΑ κατέληξε με το ασημένιο μετάλλιο, χωρίς την τετραπλή χρυσή Ολυμπιονίκη Σιμόν Μπάιλς. Οι συναθλήτριές της στήριξαν την απόφασή της.

Και χθες, η Ομοσπονδία Γυμναστικής της Αμερικής ανακοίνωσε και την αποχώρησή της από το σύνθετο ατομικό, επικαλούμενη κακή ψυχολογική κατάσταση.

«Νιώθω πως κουβαλάω το βάρος του κόσμου στους ώμους μου»

Η απόφασή της να επικεντρωθεί στη δική της ψυχική ηρεμία -αντί για τα μετάλλια- μπορεί βέβαια να προκάλεσε την αντίδραση πολλών στις ΗΠΑ, με μια μεγάλη μερίδα να ισχυρίζεται ότι εγκατέλειψε τις συναθλήτριές της, ωστόσο δεν προκάλεσε τόσο μεγάλο σοκ σε ορισμένους οπαδούς της. Οι συναθλήτριές της πάντως τη στήριξαν ολοκληρωτικά.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα σε ανάρτησή της στο Instagram δεν έκρυψε τη «μάχη» που ήδη έδινε με την πίεση που της ασκούνταν από το γεγονός ότι όλοι τη θεωρούσαν σούπερ σταρ των Αγώνων και περίμεναν από εκείνη να πάρει όχι ένα, αλλά πολλά χρυσά μετάλλια: «Αισθάνομαι πραγματικά ότι μερικές φορές κουβαλάω το βάρος του κόσμου στους ώμους μου. Το ξέρω ότι προσπαθώ να το εξαφανίσω και να το κάνω να φανεί λες και η πίεση δεν με επηρεάζει, αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι αστείο».
Η Σιμόν Μπάιλς σε άλμα

Και σε συνέντευξη Τύπου μετά την νίκη της ομάδας της, την Τρίτη, η Σιμόν Μπάιλς υπαινίχθηκε ότι αισθάνεται ακόμη μεγαλύτερο βάρος στους ώμους της. «Κάθε φορά που βρίσκεσαι σε μια στρεσογόνα κατάσταση, φρικάρεις. Πρέπει να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία και να μη θέσω σε κίνδυνο την υγεία και την ηρεμία μου», είπε. «Πρέπει να προστατεύσουμε το σώμα και το μυαλό μας… Είναι πολύ χάλια να παλεύεις με τις σκέψεις σου», πρόσθεσε.

Και τότε ακόμη, όμως, έκρυψε την εσωτερική αναταραχή στην οποία βρισκόταν –μια αγωνία που βγήκε στην επιφάνεια την Τρίτη, όταν αποχώρησε επίσημα από το ομαδικό αγώνισμα. «Υπάρχουν περισσότερα στη ζωή από τη γυμναστική», δήλωσε η Σιμόν Μπάιλς σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τις συναθλήτριές της.

Η διάσημη Αμερικανίδα αθλήτρια είπε επίσης ότι η κύρια έμπνευσή της να «επικεντρωθεί στη δική της ψυχική ηρεμία και προσωπική ανάπτυξη» ήταν η πρωταθλήτρια στο τένις Ναόμι Οσάκα, η οποία συγκλόνισε τους οπαδούς της όταν αποσύρθηκε από το φετινό Γαλλικό Όπεν, εξαιτίας του άγχους της από τις υποχρεωτικές συνεντεύξεις Τύπου.

Πάντως, η πορεία της σπουδαίας αυτής αθλήτριας προς την Ολυμπιακή δόξα δεν ήταν καθόλου εύκολη. Η ίδια έχει μιλήσει πολλές φορές για τους αγώνες της για την ψυχική της υγεία, συμπεριλαμβανομένων των παιδικών εμπειριών, της ζωής με ΔΕΠΥ και της κακοποίησης που υπέστη στα χέρια του προπονητή γυμναστικής Λάρι Νασάρ.

Μεγάλωσε σε ανάδοχη οικογένεια

Η Σιμόν Μπάιλς επηρεάστηκε σαφέστατα κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής της ηλικίας στο Σπρινγκ του Τέξας, όταν η μητέρα της, Σάνον Μπάιλς, δήλωσε ανήμπορη να φροντίσει την ίδια και τα τρία της αδέρφια. Και τα τέσσερα αδέρφια μεγάλωσαν σε ανάδοχες οικογένειες, ενώ η Σιμόν Μπάιλς υιοθετήθηκε από τον αγαπημένο της παππού και τη γυναίκα του το 2003. Το ζευγάρι ενθάρρυνε και στήριζε το πάθος της για γυμναστική. Στην αυτοβιογραφία της το 2016, η αθλήτρια αναφέρθηκε στα χρόνια εκείνα της ζωής της, γράφοντας: «Η βιολογική μου μητέρα υπέφερε από κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ και βρισκόταν μία μέσα – μία έξω από τη φυλακή. Δεν είχα ποτέ μια μητέρα για να τρέξω στην αγκαλιά της».
Οι συνομήλικοί της την εκφόβιζαν

Ως έφηβη που ακολουθούσε σκληρό πρόγραμμα γυμναστικής, στο πλαίσιο του πρωταθλητισμού, ανέπτυξε κάπως ογκώδεις μύες. Και για αυτό υπέστη bullying στο σχολείο. Σε μια εμφάνισή της στην εκπομπή «Today» πριν από 4 χρόνια, θυμήθηκε ότι οι συμμαθητές της έκαναν υποτιμητικά σχόλια για το αθλητικό της σώμα. «Ο κόσμος έλεγε άσχημα πράγματα για μένα», είπε. «Συνήθιζαν να με αποκαλούν “πρησμένη”, κάτι που δεν με έκανε να νιώθω και πολύ όμορφα. Φορούσα πουλόβερ ή μπουφάν όλο τον χρόνο για να καλύψω τα μπράτσα μου».

Παρακολουθούνταν από αθλητικό ψυχολόγο στα 16 της

Μετά από μια κακή απόδοση στο Classic US το 2013, η αυτοπεποίθηση της Σιμόν Μπάιλς κλονίστηκε. Συμβουλεύτηκε τον αθλητικό ψυχολόγο Ρόμπερτ Άντριου, ο οποίος τη βοήθησε να διαχειριστεί τα νεύρα της και να χρησιμοποιήσει τον ενθουσιασμό της για να βελτιώσει τις δεξιότητές της. «Αφότου συνεργάστηκα με τον Ρόμπερτ, κατάφερα να ανακάμψω και να ανακτήσω την αυτοπεποίθησή μου», είπε σε συνέντευξή της το 2014. Ο ειδικός τής έμαθε επίσης τρόπους να «ηρεμεί» μετά από κάθε αγώνα.
Η διάγνωση της με ΔΕΠΥ δημοσιοποιήθηκε από χάκερ

Το 2016, χάκερ κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στα ιατρικά αρχεία της Σιμόν Μπάιλς και έδωσαν στη δημοσιότητα μη εξουσιοδοτημένες, άγνωστες λεπτομέρειες σχετικά με την ψυχική της υγεία. Αποκάλυψαν πως έπασχε από ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) και ότι της είχε συνταγογραφηθεί φάρμακο.

Η Σιμόν Μπάιλς δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα, αλλά βγήκε και υπερασπίστηκε τον εαυτό της, εξηγώντας στο Twitter: «Το να πάσχεις από ΔΕΠΥ και να παίρνεις φάρμακα γι’ αυτό, δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι, ούτε κάτι το οποίο πρέπει να φοβάσαι να πεις».
Αποκάλυψε ότι κακοποιήθηκε από τον Λάρι Νασάρ

Το 2018, η Σιμόν Μπάιλς αποκάλυψε ότι ήταν μία από τις πάνω από 100 αθλήτριες γυμναστικής που κατηγόρησαν τον γιατρό της ομάδας Λάρι Νασάρ για παρενόχληση.

Προτού αποκαλύψει ότι η κακοποίηση της προκάλεσε αυτοκτονικές σκέψεις, εξέδωσε μια μακρά δήλωση στις πλατφόρμες social media. Αναρτήθηκε μια μέρα πριν από την καταδικαστική ακρόαση, στην οποία ο Νασάρ άκουσε δηλώσεις των θυμάτων του. «Οι περισσότεροι από εσάς με ξέρουν ως ένα χαρούμενο, γελαστό και ενεργητικό κορίτσι. Αλλά τελευταία… ένιωσα συντετριμμένη και όσο περισσότερο προσπαθώ να κλείσω τη φωνή στο κεφάλι μου, τόσο πιο δυνατά φωνάζει», έγραψε η Μπάιλς.
Η πανδημία έβαλε τις φιλοδοξίες της σε αναμονή

Όπως πολλοί αθλητές που είχαν το μυαλό τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, έτσι και τα όνειρα της Μπάιλς διαψεύστηκαν όταν οι ΗΠΑ μπήκαν σε lockdown τον Μάρτιο του 2020.

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Glamour, η Σιμόν Μπάιλς είπε πως καθόταν αδρανής για επτά εβδομάδες και πως άρχισε να πέφτει σε κατάθλιψη, ενώ έκανε και σκέψεις για να τα παρατήσει. «Ήθελα να τα παρατήσω», δήλωσε. «Αλλά θα ήταν χαζό γιατί είχα δουλέψει πάρα πολύ σκληρά»…

 

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook