Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021
Αρχική PEOPLE&STYLE Πέθανε ο Τόλης Βοσκόπουλος – Θρηνεί το ελληνικό τραγούδι

Πέθανε ο Τόλης Βοσκόπουλος – Θρηνεί το ελληνικό τραγούδι

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο σπουδαίος τραγουδιστής και συνθέτης, Τόλης Βοσκόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγάλος καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1940 στον Πειραιά (Κοκκινιά). Ήταν το εικοστό παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας Μικρασιατών προσφύγων. Οι 19 αδελφές που προηγήθηκαν ήταν και η αφορμή που έκαναν τον πατέρα του να συνεχίζει να κάνει παιδιά μέχρι να αποκτήσει ένα γιο.

Ώσπου τα κατάφερε. Εκείνο που δεν κατάφερε ο Σμυρνιός πατέρας του ήταν ο μικρός Τόλης να συνεχίσει την παράδοση στο μανάβικό που ο ίδιος, με πολύ κόπο, είχε δημιουργήσει.

«Όταν γεννήθηκα, και ο πατέρας μου πέτυχε επιτέλους το πολυπόθητο αγόρι, έτρεξε κι έβγαλε κάρτες και άλλαξε και την ταμπέλα στο μαγαζί που έγινε: Χαράλαμπος Ιωάννου Βοσκόπουλος και Υιός. Ήμουν πάντα μαζί του στη Λαχαναγορά, και στα ταξίδια και τις εμπορικές συναλλαγές του. Όμως έβλεπα πως δεν μου πήγαινε αυτή η δουλειά. Από κάτι μπουλούκια που ερχόντουσαν στην Κοκκινιά, με τον Ζαζά, τον Κοκοβιό και άλλους είχα ξελογιαστεί κι ήθελα να ασχοληθώ με το θέατρο. Γύρω στα 15 δεν άντεξα και του το είπα. Περίμενα πως θα με σφάξει. Θεατρίνος ο γιος του Λαχαναγορίτη; Και τότε μου λέει: “Πάμε”. Και χωρίς να ξέρω για πού τραβάμε, με πηγαίνει στο Εθνικό Ωδείο του Καλομοίρη, που είχε και θεατρικό τμήμα. Τότε είναι που πρωτοβγαίνω απ’ την Κοκκινιά και βλέπω την Αθήνα. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Στην επιστροφή, μου λέει: “Για να μην μου παραπονεθείς καμιά φορά ότι ήθελες αυτό να γίνεις κι εγώ σε εμπόδισα”. Αυτά μου είπε ο σοφός πρόσφυγας πατέρας μου και τον ευγνωμονώ. Και κάθε φορά που βγαίνω στη σκηνή, ακόμα και σήμερα που πλησιάζω τα 80 μου χρόνια, τον φέρνω στο μυαλό μου και λέω μέσα μου: “Κοίτα τώρα”» είχε δηλώσει ο Τόλης Βοσκόπουλος στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της συναυλίας του στο Ηρώδειο το Σεπτέμβριο του 2018.
Ο Τόλης Βοσκόπουλος ήταν ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, και μακράν ο πιο εμπορικός.

 

Όταν πρωτοξεκίνησε στο τραγούδι λόγω του στυλ, του στησίματος του στο πάλκο, και του τρόπου ερμηνείας και ντυσίματος, οι φανατικοί θαυμαστές του τον αποκαλούσαν “Πρίγκιπα”.

INTIME

Ο Τόλης Βοσκόπουλος βρισκόταν στην κορυφή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού για δεκαετίες, γεγονός που οδήγησε τον εξίσου μεγάλο καλλιτέχνη και στιχουργό σε πολλές επιτυχίες του Γιάννη Πάριο να δηλώσει: «ο μόνος σταρ που έχει η Ελλάδα είναι ο Τόλης». Μάλιστα όπως έχει δηλώσει ο Γιώργος Γερολυμάτος τη δεκαετία του 1970 οι νέοι τραγουδιστές έσπαγαν το δόντι τους προκειμένου να μοιάσουν στον Βοσκόπουλο (λόγω της χαρακτηριστικής οδοντοστοιχίας του καλλιτέχνη).

Ο Γιώργος Ζαμπέτας στην αυτοβιογραφία του σημειώνει: «Ο Τόλης είναι γεννημένος θεατρίνος. Ανεβαίνει στην πίστα και την καταπίνει όλη. Γιατί η πίστα όταν ανεβαίνεις σου λέει: φάε με για θα σε φάω. Να ξηγιόμαστε. Μεγάλος εργάτης ο Βοσκόπουλος, ο μεγαλύτερος».

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Βοσκόπουλος κάποτε σε συνέντευξη του στη δημοσιογράφο Σεμίνα Διγενή, «ξεκινώντας το τραγούδι, πήρα μαζί μου και τον ηθοποιό Βοσκόπουλο».

Κατά περιόδους έχει γράψει τραγούδια τόσο σε στίχο όσο και μουσική που έχει συμπεριλάβει σε προσωπικούς του δίσκους ή τα έχουν ερμηνεύσει άλλοι καλλιτέχνες, με πιο γνωστό το ντουέτο του με τη Μαρινέλλα «Εγώ κι εσύ» το 1974 το οποίο έκανε ρεκόρ πωλήσεων και τραγουδιέται μέχρι και σήμερα.

Ανάμεσα στους θαυμαστές του υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις, από τον λαϊκό κόσμο των εργατικών συνοικιών, μέχρι την οικονομική ελίτ των εφοπλιστών, και βέβαια τον αείμνηστο Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.

Πλούσιο είναι και το έργο του ως συνθέτης. Μερικοί καλλιτέχνες που έχουν ερμηνεύσει τραγούδια του είναι: Δούκισσα, Μαρινέλλα, Στράτος Διονυσίου, Αντώνης Ρέμος, Νότης Σφακιανάκης.

Το 1971 έγραψε τη σύνθεση του τραγουδιού «Αδέλφια μου αλήτες πουλιά» το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, ενώ μετείχε στο ίδιο φεστιβάλ την επόμενη χρονιά ο ίδιος, τραγουδώντας το Ξανθή αγαπημένη Παναγιά, τραγούδι που όπως είχε ειπωθεί τότε το έγραψε για τη Ζωή Λάσκαρη, η οποία ήταν παρούσα στο ακροατήριο της εκδήλωσης.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος είχε κάνει τέσσερις γάμους. Παντρεύτηκε πρώτα τη Στέλλα Στρατηγού (1960 – 1965), ύστερα την Μαρινέλλα (1973 – 1981), μετά την Τζούλια Παπαδημητρίου (1990 – 1996). Με την πρώην βουλευτή και υφυπουργό και νυν πρόεδρο του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, παντρεύτηκαν το 1996 στην Κέρκυρα. Απέκτησαν μία κόρη, τη Μαρία, που γεννήθηκε το 2001.

Δισκογραφία

  • 1967 – Αναμνήσεις
  • 1968 – Αγωνία
  • 1970 – Αδέλφια μου αλήτες πουλιά
  • 1970 – Σε ικετεύω
  • 1971 – Μια αγάπη
  • 1972 – Στιγμές αγάπης
  • 1972 – Στοιχηματίζω
  • 1972 – Τόλης Βοσκόπουλος
  • 1973 – Αγόρι μου (Συνθέτης 4 τραγουδιών)
  • 1973 – Ας είμαστε ρεαλιστές
  • 1974 – Μαρινέλλα Βοσκόπουλος
  • 1974 – Εγώ κι εσύ
  • 1975 – Εγώ τι έχω και τι θάχω
  • 1976 – Άλλη μια φορά (Συνθέτης 3 τραγουδιών)
  • 1976 – Όταν τραγουδώ
  • 1976 – Σμυρνέϊκα και Λαϊκά
  • 1977 – Είναι το κάτι που μένει
  • 1977 – Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν
  • 1978 – Τραγούδα θεατρίνε
  • 1979 – Μέρα νύχτα παντού
  • 1980 – Τόλης Βοσκόπουλος 80
  • 1981 – Για όλους (Συνθέτης 9 τραγουδιών)
  • 1981 – Καρδιά μου μόνη
  • 1982 – Δε θέλω να θυμάμαι
  • 1983 – Είσαι δικιά μου
  • 1984 – Περασμένες μου αγάπες
  • 1985 – Αυτά που τραγουδήσαμε (Συμμετοχή 3 τραγούδια)
  • 1985 – Τότε Ο ΔΙΣΚΟΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ [ΤΟΤΕ] ΕΙΧΕ ΗΧΟΓΡΑΦΗΘΕΙ ΤΟ 1960
  • 1985 – Τώρα
  • 1985 – Τα Λαϊκά της νύχτας (Συμμετοχή 5 τραγούδια)
  • 1986 – Αμέτρητα γιατί
  • 1987 – 16 από τα ωραιότερα τραγούδια μου
  • 1987 – Ατέλειωτο ερωτικό ταξίδι
  • 1988 – Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του
  • 1989 – Μεγάλες Ερμηνείες
  • 1989 – Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του Νο 2
  • 1990 – Για πάντα
  • 1990 – Να κάνουμε έναν έρωτα όλο τρέλα
  • 1990 – Όλη η αλήθεια
  • 1990 – Επιτυχίες Α΄προβολής
  • 1991 – Στάζεις έρωτα
  • 1992 – Εγώ κι εσύ
  • 1993 – Εγώ κι εσύ Όλες οι Μεγάλες Επιτυχίες
  • 1993 – Κοντά σου εγώ
  • 1994 – Τα κλασικά του Τόλη
  • 1995 – Ανεπανάληπτος
  • 1995 – Τα Ερωτικά
  • 1995 – Τα πρώτα μου τραγούδια 1966 – 1971
  • 1996 – 16 Ζεϊμπέκικα
  • 1996 – Μάτια φεγγάρια
  • 1996 – Τότε Τα πρώτα μου τραγούδια
  • 1997 – Εγώ αγαπώ μόνο μία
  • 1998 – Ήρθες σαν όνειρο
  • 1999 – Η νύχτα γέμισε με φως
  • 2000 – Οι Μεγαλύτερες επιτυχίες του
  • 2000 – Τα Ερωτικά
  • 2001 – Live 2000 – 2001
  • 2002 – Η σωστή απάντηση
  • 2000 – Οι Μεγαλύτερες επιτυχίες του Νο 2
  • 2002 – Τραγουδά Βοσκόπουλο
  • 2003 – Καλή σου τύχη
  • 2003 – 30 Χρόνια τραγούδι Μια αγάπη μια ζωή (1970-2000)
  • 2005 – Αντίθετο ρεύμα
  • 2006 – Αναμνήσεις (Συλλογή 4 Cd)
  • 2006 – 14 Μεγάλα τραγούδια
  • 2006 – Ανθολογία 1970-2001 (Συλλογή 4 Cd)
  • 2006 – Στης ζωής μου τις στράτες (2 Cd Live & Studio)
  • 2007 – Να με κοιτάς στα μάτια
  • 2007 – Χρυσή δισκοθήκη
  • 2008 – Στο πέρασμα του χρόνου
  • 2008 – Χρυσή δισκοθήκη Νο 2
  • 2009 – 60 Μεγάλες Επιτυχίες (4 Cd)
  • 2009 – Το λαϊκό τραγούδι Νο 7
  • 2009 – Τόλης Βοσκόπουλος
  • 2009 – Οι Μεγάλες Επιτυχίες (3 Cd)
CNN.GR