Στα άδυτα του Πύργου του Άιφελ – Το «κρυφό» διαμέρισμα που είχε κατασκευάσει ο διάσημος Γάλλος μηχανικός στην κορυφή του πύργου

4

Εδώ και πάνω από 170 χρόνια ο Πύργος του Άιφελ, – ένα από τα ορόσημα της Πόλης του Φωτός και από τα γνωστότερα κτίρια στον κόσμο– δεσπόζει πάνω από το Πεδίο του Άρεως στο Παρίσι.

Εκατομμύρια επισκέπτες καταφθάνουν από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη για να δουν από κοντά τον βάρους βάρους 10.000 τόνων και ύψους 324 μ. (300 χωρίς την κεραία) γιγάντιο σιδερένιο πύργο και να ανέβουν σε κάποιο από τα τρία επισκέψιμα επίπεδά του, σεβόμενοι σε καιρούς πανδημίας τα ειδικά μέτρα. Κι υπάρχουν πολλοί λόγοι να ενθουσιαστεί κανείς με το διάσημο παρισινό μνημείο, από τη μαγευτική θέα που προσφέρει μέχρι τον εντυπωσιακό βραδινό φωτισμό του. Ακόμη και εστιατόριο βραβευμένο με αστέρι Michelin διαθέτει στον δεύτερο όροφό του, όπου είχε προσκαλέσει ο Εμανουέλ Μακρόν το ζεύγος Τραμπ το 2017 και όπου μπορεί κανείς να αφεθεί σ’ ένα γαστρονομικό ταξίδι, ενώ το βλέμμα του «χαϊδεύει» τις ομορφιές της γαλλικής πρωτεύουσας. Ελάχιστοι, όμως από τους επισκέπτες αυτούς γνωρίζουν ότι ο Γουσταύος Άιφελ, ο διάσημος αρχιτέκτονας το γραφείο του οποίου σχεδίασε τον Πύργο του Άιφελ, είχε ένα (όχι και τόσο) κρυφό διαμέρισμα στο τρίτο επίπεδό του, σε ύψος 304 μ.

Όταν ολοκληρώθηκαν τα σχέδια του Πύργου του Άιφελ, ο Γάλλος αρχιτέκτονας είχε περιλάβει σ’ αυτά και την κατασκευή ενός διαμερίσματος περίπου 92 τ.μ. για δική του αποκλειστικά χρήση.

Τον περισσότερο χώρο κάτω από την κεραία καταλάμβαναν τεχνικές εγκαταστάσεις, από το ασανσέρ μέχρι την απόληξη της σκάλας, που χρησιμοποιείτο για την πρόσβαση στο διαμέρισμα από το κάτω επίπεδο. Ωστόσο, το ενδιαίτημα του Άιφελ ήταν αρκετά ευρύχωρο για να περιλαμβάνει μια κουζίνα, ένα μπάνιο κι ένα λίβινγκ ρουμ – με τραπέζι, καναπέ και πιάνο, αλλά όχι υπνοδωμάτιο, άρα μάλλον δεν κοιμήθηκε ποτέ εκεί ο διάσημος μηχανικός. Αντίθετα, χρησιμοποιούσε το διαμέρισμά του για επιστημονικές έρευνες και τη διεξαγωγή πειραμάτων, αλλά και την υποδοχή επιφανών προσκεκλημένων, ένας από τους γνωστότερους των οποίων ήταν ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook