«Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό εγκρίνεται σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υιοθέτησε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού θα υιοθετηθεί σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα είναι η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό αναμένεται να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ και να συμβάλλει θετικά στον Τουρισμό.

Δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ. Μέσω του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού θα μπορούν επίσης να αποδεικνύονται τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων που απαιτούνται συχνά βάσει των περιορισμών που εφαρμόζονται για λόγους δημόσιας υγείας.

Το πιστοποιητικό δίνει ακόμη τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί για λόγους δημόσιας υγείας.