Μαρίνος Παττακός: “Η κοινή συνέντευξη τύπου των υπ. Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας”

Ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλες τις προκλήσεις από τον Έλληνα υπουργό  εξωτερικών Νίκο Δένδια δόθηκαν στην κοινή συνέντευξη τύπου προς τον Τούρκο ομόλογο του στην  Άγκυρα.

Αυτός ήταν ο τίτλος των περισσοτέρων ελληνικών εφημερίδων και άλλων ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης την επόμενη της συνέντευξης, που έκανε τους απογοητευμένους από την μακροχρόνια υγειονομική και εθνική κρίση Έλληνες να πλημυρίσουν από εθνική υπερηφάνεια.

Δεν ήταν μια συνηθισμένη συνάντηση αυτή που έγινε την προηγούμενη Πέμπτη στην καρδιά της Τουρκίας και δεν θα μπορούσε σε καμιά περίπτωση να θυμίζει καμία απολύτως  από τις προηγούμενες συναντήσεις των τελευταίων χρόνων.

Γνωρίζουμε όλοι, ότι το κλίμα που επικρατεί στην Αν .Μεσόγειο  την τελευταία περίοδο, είναι βαρύ και τα πράγματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο .

Η διεθνής αλλά και η ελληνική κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις με  ανησυχία βλέποντας την τούρκικη προκλητικότητα – επιθετικότητα ολοένα να αυξάνεται.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν έχει οδηγήσει την χώρα σε μια απροκάλυπτη επιθετική πολιτική , με στρατιωτικές παρεμβάσεις σε γείτονες  χώρες, μεταμορφώνοντας την Τουρκία σε μια άλλη  διαφορετική εικόνα από εκείνη των προηγούμενων δεκαετιών.

Έχει εισβάλλει στην Συρία ,συμμετείχε ενεργά στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης , στον πόλεμο Αρμενίας Αζερμπαϊτζάν, επεκτείνει τις στρατιωτικές του βάσεις σε άλλες χώρες και απειλεί όλες τις χώρες με τις οποίες συνορεύει.

Τα τελευταία χρόνια έχει προβεί σε παράνομες δοκιμαστικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου ,ενώ τον τελευταίο χρόνο έχει κλιμακώσει τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας .

Πέρυσι τον Μάρτιο “επιτέθηκε” στον Έβρο εναντίον της χώρας μας χρησιμοποιώντας χιλιάδες μετανάστες και ευτυχώς η άμεση και οργανωμένη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης σταμάτησε “την εισβολή”  και ανάγκασε σε άτακτη υποχώρηση την Τουρκία.

Στη συνέχεια συνέχισε τις προκλήσεις με τούρκικα πλοία που έκαναν έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ, με υπερπτήσεις παραβιάσεων τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών και λεκτικές, προκλητικές  αναφορές του Ερντογάν , Ακόρ και Τσαβούσογλου εναντίον της Ελλάδας.

Μέσα σε αυτό το προπολεμικό σκηνικό βρέθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην Τουρκία με τα γνωστά τεκτενόμενα που προέκυψαν στην κοινή συνέντευξη τύπου.

Σε  ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ο Νίκος Δένδιας είπε πράγματα και έδωσε απαντήσεις, που ίσως έπρεπε να είχαν ακουστεί πριν από πολύ καιρό.

Πρέπει να σημειώσουμε  ότι όλα αυτά έγιναν λίγες ημέρες μετά τον εξευτελισμό με την απαράδεκτη .αγενή συμπεριφορά των Τούρκων κατά την επίσκεψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο παλάτι του Ερντογάν  στην Άγκυρα

Οι θαρραλέες κουβέντες του Έλληνα ΥΠ.ΕΞ . αιφνιδίασαν το τούρκικο επιτελείο , τους παραβρισκόμενους δημοσιογράφους και την τούρκικη κοινή γνώμη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έβαλε τα πράγματα στη σωστή θέση με επιχειρήματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αποκαθιστώντας το κύρος της Ελλάδας και κυρίως της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν μπορεί η Τουρκία να δίνει μαθήματα για το μεταναστευτικό, όταν η ίδια αθετεί οικονομική συμφωνία για το προσφυγικό με την Ευρωπαϊκή  Ένωση, επιχειρώντας να στείλει χιλιάδες μετανάστες στην Ευρώπη μέσω των του ελληνικού εδάφους στον Έβρο.

Δεν μπορεί να επικαλείται σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα όταν προκαλεί απειλή πολέμου με την επέκταση των  χωρικών της υδάτων στα 12ν.μ στο Ανατολικό Αιγαίο.

Δεν μπορεί να επιδιώκει την ευρωπαϊκή της προοπτική όταν ονειρεύεται την αναβίωση της “Γαλάζιας πατρίδας” δηλαδή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ,παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα των Ελληνικών νησιών και το Δίκαιο της θάλασσας .

Ο Έλληνας  υπουργός Εξωτερικών με την αξιοπρεπή και αποφασιστική  του στάση έδειξε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί και να βοηθήσει την Τουρκία στην επίτευξη της ευρωπαϊκής της πορείας, με την προϋπόθεση αυτή να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό της συνάντησης και της κοινής συνέντευξης τύπου είναι το πολλαπλό μήνυμα που εκπέμφθηκε με  τις εύστοχες απαντήσεις του Έλληνα ΥΠ.ΕΞ..

Στην Τουρκία για να προσγειωθεί στην πραγματικότητα του Διεθνούς Δικαίου, στην Ευρώπη για να αφυπνιστεί από τον ύπνο του δικαίου και στους Έλληνες να κοιμούνται ήσυχοι, γιατί υπάρχει κυβέρνηση που εάν απαιτηθεί μπορεί και γνωρίζει τον τρόπο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας.