Ο Τζο Μπάιντεν θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Νέο πλήγμα για την Τουρκία

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται εντός ημερών να αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Την είδηση έγραψε χθες η εφημερίδα The Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησής του. Η κίνηση αυτή θα επιφέρει ένα ακόμη βαρύ πλήγμα τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Ο κ. Μπάιντεν πιθανόν θα προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων το Σάββατο, κατά το δημοσίευμα.

Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιήσει την 24η Απριλίου, όταν οργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων, σύμφωνα με δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επισημαίνοντας όμως πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ακόμη.

Πριν από έναν χρόνο, όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο κ. Μπάιντεν είχε τιμήσει τη μνήμη των 1,5 εκατ. θυμάτων, των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που σφαγιάστηκαν τα χρόνια που η Οθωμανική Αυτοκρατορία πλησίαζε στο τέλος της και είχε υποσχεθεί ότι εάν εκλεγόταν θα αναγνώριζε επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Τουρκία αποδέχεται πως πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Οθωμανικές δυνάμεις την περίοδο εκείνη, ωστόσο αμφισβητεί τις εκτιμήσεις ιστορικών για τον αριθμό των θυμάτων, ενώ διατείνεται πως δεν επρόκειτο για συστηματική, ενορχηστρωμένη εξολόθρευση του πληθυσμού εξαιτίας της εθνικής του ταυτότητας που θα συνιστούσε γενοκτονία.

Προχθές ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας από πλευράς των ΗΠΑ θα έβλαπτε τις ήδη τεταμένες τα τελευταία χρόνια σχέσεις των δύο κρατών, συμμάχων στο NATO.

Ο Ίαν Μπρέμερ, ιδρυτής του Eurasia Group, εκτιμά ότι η αναμενόμενη κίνηση του Μπάιντεν αντανακλά το κακό κλίμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, αλλά η αντίδραση του Ερντογάν θα είναι πιθανώς πειρορισμένη. »«Ο Ερντογάν είναι απίθανο να προκαλέσει τις ΗΠΑ με ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν ακόμη περισσότερο την αποδυναμωμένη οικονομία της Τουρκίας», τόνισε.

Πηγή: iefimerida.gr