Λατρεμένη γεύση και μυρωδιά! Συνταγή για τα πιο αφράτα και πεντανόστιμα τσουρέκια με ίνες. Φτιάχνονται πανεύκολα χωρίς μίξερ!
Συστατικά
Για το μείγμα μαγιάς
-
100 γρ. νερό
-
70 γρ. νωπή μαγιά
-
1 κ.σ. ζάχαρη
-
100 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
Για τη ζύμη
-
300 γρ. ζάχαρη
-
3 αυγά
-
240 γρ. γάλα
-
100 γρ. φυσικό χυμό πορτοκάλι
-
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
-
1 φακελάκι μαχλέπι
-
1 βανιλίνη
-
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
-
150 γρ. ηλιέλαιο
-
σουσάμι
Μέθοδος Εκτέλεσης
-
Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τη νωπή μαγιά, 1 κ.σ. ζάχαρη, ανακατεύουμε να λιώσει η μαγιά και προσθέτουμε 100 γρ. αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 30′-45′ λεπτά να φουσκώσει.
-
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε την ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το φυσικό χυμό πορτοκάλι, ανακατεύοντας.
-
Βάζουμε το αλεύρι, το μαχλέπι, τη βανιλίνη, το ξύσμα από πορτοκάλι, ανακατεύουμε λίγο τα υλικά, προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς, ζυμώνουμε με το χέρι (πάντα με γάντι), ρίχνουμε το ηλιέλαιο και ζυμώνουμε καλά μέχρι το μείγμα μας να γίνει ζύμη.
-
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 2-3 ώρες σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
-
Δουλεύουμε λίγο με τα χέρια μας τη ζύμη, την κόβουμε σε 6 ίσα κομμάτια, πλάθουμε 6 ισόπαχα κορδόνια και ανά τρία τα πλέκουμε σε πλεξούδες.
-
Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί, τα σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και τα αφήνουμε 30′-45′ λεπτά να φουσκώσουν.
-
Αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι, σκεπάζουμε με λαδόκολλα, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 170 βαθμούς, για περίπου 45′ λεπτά και σερβίρουμε.
Σημειώσεις από τον Σεφ
-
Χρησιμοποιούμε αλεύρι για τσουρέκια.
-
Αφήνουμε τα τσουρέκια να φουσκώσουν πολύ καλά, σε ζεστό μέρος.
-
Μπορούμε να ετοιμάσουμε τη ζύμη το βράδυ και να τα ψήσουμε το πρωί.
-
Χρησιμοποιούμε μέτριο ταψί με τοιχώματα για να μην απλώσουν τα τσουρέκια στο ψήσιμο.
-
Αν θέλουμε γαρνίρουμε με γλάσο λευκής σοκολάτας ή λευκής κουβερτούρας.
Πηγή: https://dimitrismichailidis.com/
Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook