Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021
Αρχική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ Θεοχάρης: Εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό μετά τις ευπαθείς ομάδες

Θεοχάρης: Εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό μετά τις ευπαθείς ομάδες

Στην δέσμευση ότι ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό θα γίνει πράξη αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των πιο ευάλωτων ομάδων προχώρησε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο επίκαιρης επερώτησης του ΚΙΝΑΛ για τον τουρισμό. Μέχρι τότε όπως είπε ο υπουργός θα γίνονται συχνά τέστ σε ολους τους εργαζόμενους του τουρισμού και εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός στις ομάδες αυτές όταν ανοίξει είναι μια διαδικασία που δεν παίρνει πάνω από 3 εβδομάδες.

«Η χώρα μας έθεσε στόχο να ανοίξει ο τουρισμός στις 14 Μαίου» είπε ο κ Θεοχάρης, ενώ για τις συμφωνίες με τρίτες χώρες ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα έχουν τη δυνατότητα οι εμβολιασμένο Αμερικάνοι να έρθουν στη χώρα μας χωρίς να μπουν σε καραντίνα.

Είπε επίσης ότι φέτος θα ανοίξουν όλοι οι συνοριακοί σταθμοί με ασφάλεια, ενώ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που πρότεινε ήδη από τον Ιανουάριο ο πρωθυπουργός, ο κ Θεοχάρης είπε ότι παρά τις πρώτες αντιδράσεις αυτό υλοποιείται και γίνεται με γρήγορες για τους όρους της ΕΕ διαδικασίες.

Κάλεσε τέλος την αντιπολίτευση να μην θέτει σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης τον τουρισμό, ενώ απαντώντας στην Φώφη Γεννηματά που έκανε λόγο για ανέμελες δηλώσεις πέρσι από το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης είπε ότι οι δηλώσεις ήταν συγκροτημένες και πως υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο που περσι δούλεψε.

Πέντε προτάσεις άμεσης εφαρμογής για να ανοίξει με ασφάλεια ο τουρισμός κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά ενώ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση ότι απέτυχε σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης της πανδημίας.

Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ είναι οι εξής:

1. Άμεση προτεραιότητα ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον Τουρισμό. Στο αμέσως επόμενο διάστημα.

2. Εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τα ταξίδια. Για όσους επισκέπτες δεν έχουν εμβολιαστεί υποχρεωτικό πρόσφατο αρνητικό τεστ.

3. Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τουρισμό και εστίαση ως το τέλος του 2021. Αναστολή του μέτρου του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

4. Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού με βάση το σχέδιο που πέρυσι κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής.

5. Στήριξη των εργαζομένων στον Τουρισμό-εστίαση που σήμερα βιώνουν την ανασφάλεια.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις συνεχείς παρεμβάσεις της δίχασε την επιτροπή των επιστημόνων και κλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών και πώς τώρα παραιτείται από την ευθύνη της και λέει στους πολίτες «Πάρτε τα self tests και βγάλτε τα πέρα μόνοι σας».

Ειδικά για τον τουρισμό έκανε λόγο για μεγάλη αστοχία της κυβέρνησης, όπως άνοιγμα άνευ όρων των χερσαίων συνόρων, έλλειψη συμφωνιών με τρίτες χώρες, συγκεχυμένα και καθυστερημένα υγειονομικά πρωτόκολλα, διάκριση των τουριστικών περιοχών σε «δήθεν επικίνδυνες» και «μη επικίνδυνες» καταδικάζοντας έτσι πολλές από αυτές.

Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr