Τσαβούσογλου ενόψει συνάντησης με Δένδια: Σημαντικό να συζητήσουμε τις διαφορές μας με την Ελλάδα

Την πρόθεση να αντιμετωπιστούν όλες οι διαφωνίες Τουρκίας – Ελλάδας μέσω του διαλόγου εξέφρασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε δηλώσεις του ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Αγκυρα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «ο διάλογος με την Ελλάδα και υψηλού επιπέδου επισκέψεις είναι ιδιαίτερα σημαντικά και ικανοποιητικά».

Παράλληλα, εξέφρασε τη χαρά του που θα υποδεχθεί τον Έλληνα ομόλογό του στην Αγκυρα τονίζοντας ότι θα συζητηθούν τα θέματα που αφορούν το Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο σε ειλικρινή ατμόσφαιρα.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τον διάλογο σαν δύο γείτονες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που δεν μπορούμε να λύσουμε σε Αιγαίο και Ανατολική μεσόγειο μέσω διαλόγου», κατέληξε ο κ. Τσαβούσογλου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε, επίσης, ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματά τους, χωρίς διαμεσολαβητές. «Δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ ή καμία τρίτη χώρα για να λύσουμε τα προβλήματά μας με την Ελλάδα. Μπορούμε να διευθετήσουμε τα ζητήματα μεταξύ μας», τόνισε μεταξύ άλλων και συνέχισε: «Δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε με τους μηχανισμούς που υπήρχαν με την Ελλάδα για 5 χρόνια. Δεν μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε πολιτικές διαβουλεύσεις. Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό λόγω της αρνητικής στάσης της Ελλάδας. Οι διερευνητικές συνομιλίες διακόπηκαν. Στη συνέχεια, υπήρξε αποκλεισμός της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ΕΕ και διάφορες χώρες συμμετείχαν στο παιχνίδι. Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με την Ελλάδα, αλλά γνωρίζουμε ότι τα ζητήματα που θα συζητηθούν ενδέχεται να μην επιλυθούν με μία κίνηση. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό έδαφος και να λάβουμε μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων μας στη διαδικασία», υπογράμμισε.
Επίθεση σε ΗΠΑ και επίσκεψη σε Αίγυπτο

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε αναφορά στις σχέσεις της χώρας του με την Αίγυπτο αλλά και στη Συνθήκη του Μοντρέ λέγοντας ότι «η Τουρκία ακολουθεί αυστηρά τη συνθήκη του Μοντρέ, ούτε η Ρωσία ούτε και κανένας άλλος δεν πρέπει να ανησυχεί για αυτό».

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα υπάρξει επίσκεψη στην Αίγυπτο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, η οποία γίνεται μετά από σχετικό αίτημα του Καϊρου.

Τέλος, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών άσκησε δριμεία κριτική και στις ΗΠΑ λέγοντας ότι «αν οι ΗΠΑ τηρούν το διεθνές δίκαιο, δεν θα λάβουν μια τέτοια απόφαση αναφορικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων»

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr