“Φωνή” και από τους αγρότες της Μεσαράς για τους δασικούς χάρτες

Κινητοποίηση πραγματοποιείται τώρα  στο δασαρχείο – Την Κυριακή στο Ηράκλειο ο Υπουργός, θα έχει συνάντηση με τους Δημάρχους της Π.Ε για το θέμα

Στο Δασαρχείο Ηρακλείου, στη Φοινικιά βρίσκονται αυτή την ώρα αγρότες από τη Μεσαρά και το Τυμπάκι όπου πραγματοποιούν νέα κινητοποίηση για τους δασικούς χάρτες.

Οι αγρότες συναντούν το δασάρχη για το φλέγον θέμα, που έχει προκαλέσει αναβρασμό γενικότερα στην κοινωνία της Κρήτης.

1

Σημειώνεται ότι η συνάντηση γίνεται με όλα τα μέτρα για τον κορωνοιό, καθώς οι αγρότες δεν πήγαν στο γραφείο του δασάρχη για να μην υπάρξει συγχρωτισμός ενώ όπως φαίνεται και την σχετική φωτογραφία, κρατάνε αποστάσεις ενώ και η πόρτα που υπάρχει στο χώρο παραμένει ανοικτή.

Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο αναμένεται να βρεθεί στην Κρήτη για το θέμα που “καίει” ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας,  ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ειδοποιήθηκαν όλοι οι δήμαρχοι της ΠΕ Ηρακλείου, πως με αφορμή την έλευση του Υπουργού στο Ηράκλειο την Κυριακή θα γίνει συνάντηση για το θέμα.

Νωρίτερα την Πέμπτη, μιλώντας  ο ίδιος στο Mega,  έσπευσε να καθησυχάσει για ακόμα μια φορά τους αγρότες της Κρήτης αλλά και γενικότερα την τοπική κοινωνία λέγοντας πως “δεν θα χαθεί ούτε σπιθαμή Κρητικής γης”.

agrotes

 

Δήλωση Δημάρχου Φαιστού, Γρηγόρη Νικολιδάκη για το θέμα των δασικών χαρτών

Το θέμα των δασικών χαρτών ειδικά για την Κρήτη και το Δήμο Φαιστού αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα διότι θεωρούμε ότι αμφισβητεί περιουσίες που έχουν κατοχυρωθεί από πολίτες εδώ και χρόνια, ενώ δεν λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες και τις συνθήκες που επικρατούν τόσο στο νησί, όσο και στο Δήμο μας.

Κατανοούμε την ανάγκη για ταχεία ανάρτηση τους, ενώ αντιλαμβανόμαστε την πρόθεση κυβέρνησης και Υπουργείου να δώσουν λύσεις. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι στη διαδικασία, γι’ αυτό και ζητούμε από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος:

  1. Την παράταση ανάρτησης της διαδικασίας για τους δασικούς χάρτες για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να διορθωθούν όλα τα σφάλματα και οι παραλήψεις, με την ενσωμάτωση όλων των πράξεων χαρακτηρισμού, χωρίς την επιβάρυνση των ενδιαφερομένων.
  2. Την προετοιμασία από κυβέρνηση και Υπουργείο Περιβάλλοντος όλων των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομικού πλαισίου προκειμένου να λαμβάνει υπόψη και να ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικές συνθήκες.
  3. Την διεύρυνση της προθεσμίας αντιρρήσεων με στόχο την δυνατότητα ουσιώδους τεκμηρίωσης τους.
  4. Την εξαίρεση των εκτάσεων με ασπάλαθο ή φρίγανα από δασικές.
  5. Τον μηδενισμό του τέλους για την κατάθεση αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών.
  6. Την προστασία των αναγνωρισμένων δικαιωμάτων σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στο πλαίσιο χρηματοδοτήσεων και εντάξεων σε εθνικά και ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα.
  7. Την ενίσχυση, των κατά τόπους δασικών υπηρεσιών με στόχο την εύρυθμη λειτουργία τους και άρτια προετοιμασία ανάρτησης των χαρτών.

 

1Από την έναρξη της κινητοποίησης από τις Μοίρες

Πηγή: https://www.cretalive.gr/