Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας

με τις επετειακές δράσεις ΚΡΗΤΗ 21,
με τους ανθρώπους του, τους λογοτέχνες από το Ηράκλειο του Μεσοπολέμου, και τη Nalyssa Green

Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας για ενδέκατη e-βδομάδα με τις επετειακές του δράσεις για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Σας  προτείνουμε, ακόμα, τη  νέα ψηφιακή δράση  από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και δύο προβολές από εκδηλώσεις λόγου και μουσικής που διοργάνωσε η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών στον Κήπο του Μουσείου.

Επετειακές δράσεις ΕΚΙΜ / ΙΜΚ
ΚΡΗΤΗ 21

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης συμμετέχουν στον εορτασμό της επετείου των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 με μια σειρά δράσεων και παρουσιάσεων στον φυσικό και τον ψηφιακό δημόσιο χώρο.

Ο θεματικός άξονας των δράσεων αυτών είναι η συμμετοχή της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση και η σύνδεσή της με τις εξελίξεις στον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο και τον κόσμο. Για το σκοπό αυτό αξιοποιείται η ερευνητική εργασία της ομάδας νέων ιστορικών της ΕΚΙΜ σε συνδυασμό με ψηφιακά και υλικά τεκμήρια από τις Συλλογές του ΙΜΚ.

Στον σχεδιασμό της η ΕΚΙΜ έλαβε εξαρχής υπόψη την πρόβλεψη της υγειονομικής κατάστασης, και με αυτό το γνώμονα προσανατολίστηκε σε υπαίθριες δράσεις σε συνδυασμό με ψηφιακές δραστηριότητες. Οι δράσεις αυτές τελούν υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα-2021.

Αναλυτικότερα:

ΚΡΗΤΗ 21.
1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Υπαίθρια Περιοδική Έκθεση
Υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα-2021
Χορηγός: Πλαστικά Κρήτης Α.Ε.

Η υπαίθρια περιοδική έκθεση ΚΡΗΤΗ 21 ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. 1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ οργανώνεται σε θεματικές ενότητες με αναφορές τόσο στο συνολικό πλαίσιο της Ελληνικής Επανάστασης όσο και στο ευρύτερο διεθνές πλαίσιο της εποχής. Με αφετηρία τις προεπαναστατικές συνθήκες στην Κρήτη, την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον κόσμο, εστιάζει στην «επαναστατική δεκαετία» 1821-1830 και αναδεικνύει την ταραγμένη –και ελάχιστα γνωστή στο ευρύ κοινό– εκείνη εποχή της τοπικής ιστορίας.
Η Έκθεση αναπτύσσεται σε δεκατέσσερις (14) στεγασμένες ξύλινες κατασκευές (περίπτερα), στις οποίες ενσωματώνονται εκτυπωμένες επιφάνειες με πλούσιο εποπτικό και εικονογραφικό υλικό από τις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου. Περιλαμβάνει, επίσης, ειδικά σχεδιασμένη ψηφιακή εφαρμογή (application) για «έξυπνες» συσκευές, η οποία θα ενεργοποιείται με QR code. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της έκθεσης έχει αναλάβει η αρχιτέκτονας Βάσια Στυλιανίδη και τον σχεδιασμό της ψηφιακής εφαρμογής το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Η παρουσίαση της Έκθεσης θα ξεκινήσει από την Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, μέσα στον Απρίλιο του 2021, εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου. Εν συνεχεία και με την υποστήριξη και τον συντονισμό της Περιφέρειας Κρήτης, η Έκθεση προβλέπεται να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις του νησιού, σε όλη τη διάρκεια του έτους.

 

ΚΡΗΤΗ 21
ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Ως προεξαγγελία της υπαίθριας έκθεσης και ταυτόχρονα ως δημόσια σήμανση της επετείου της κήρυξης της Επανάστασης, η ΕΚΙΜ, με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου και του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, τοποθέτησε δώδεκα (12) προσωπογραφίες Κρητών αγωνιστών της επανάστασης του ’21 σε δύο κεντρικά σημεία της πόλης του Ηρακλείου:
►στην λεωφόρο Δημοκρατίας, μπροστά στο Πάρκο Γεωργιάδη, και
►στην παραλιακή λεωφόρο, μπροστά από τον νέο λιμένα

Πρόσθετη πληροφορία για τους εικονιζόμενους μπορεί ο θεατής να λαμβάνει μέσω ψηφιακής εφαρμογής για έξυπνες συσκευές, αξιοποιώντας το QR code που βρίσκεται στις εκτυπωμένες επιφάνειες. Από την ίδια ψηφιακή θέση, ο θεατής εισέρχεται στην ιστοσελίδα Crete1821.gr.

 

ΚΡΗΤΗ 21
www.Crete1821.gr

Στο διαδικτυακό επίπεδο, η ΕΚΙΜ έθεσε σε προτεραιότητα τη δημιουργία της δίγλωσσης ιστοσελίδας Crete1821.gr (στα ελληνικά και στα αγγλικά), με περιεχόμενο που αφορά στη συμμετοχή της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821 και αναπτύσσεται σε θεματικές ενότητες ανάλογες με αυτές της υπαίθριας έκθεσης. Με αφετηρία τις εξελίξεις που συντελούνται σε πανευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα κατά την μετάβαση από τον 18ο στον 19ο αιώνα, η συμμετοχή αυτή εξετάζεται σε συνάρτηση με την πορεία της Επανάστασης στον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο, εστιάζοντας και αναδεικνύοντας παράλληλα τις τοπικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες.

Ειδικότερα, το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αναπτύσσεται στις παρακάτω ενότητες:

 •  Ο κόσμος στα 1800
 •  Η Οθωμανική Αυτοκρατορία στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα
 •  Οι προεπαναστατικές συνθήκες στην Κρήτη
 •  Επισκόπηση της Ελληνικής Επανάστασης
 •  Η προετοιμασία της Επανάστασης στην Κρήτη
 •  Η πρώτη και η δεύτερη περίοδος (1821-1824)
 •  Το Φρούριο της Γραμβούσας
 •  Η τρίτη περίοδος (1827-1830)
 •  Φιλέλληνες & άλλοι επαναστάτες στην Κρήτη
 •  Κρήτες εκτός Κρήτης
 •  Ο πόλεμος
 •  Επιπτώσεις της επανάστασης στην Κρήτη:  oικονομία και πληθυσμός
 •  Απόπειρες πολιτικής οργάνωσης και σύστασης διοικητικών δομών
 •  Με τα μάτια των περιηγητών: η Κρήτη πριν και μετά το 1821
 •  Η Κρήτη μετά την Επανάσταση
 •  Από τη Βιέννη στο Παρίσι: Η Ευρώπη στην εποχή των επαναστάσεων (1815-1848)

Στον ιστότοπο προστίθενται στις αμέσως επόμενες μέρες on line εκπαιδευτικά προγράμματα, όμως η ιστοσελίδα είναι ούτως ή άλλως κατάλληλη για νέους επισκέπτες, και για το σκοπό αυτό επικοινωνείται επίσης στη δευτεροβάθμια, αλλά και την πρωτοβάθμια, εκπαίδευση.

 

ΚΡΗΤΗ 21
Ένα νησί στην εποχή των επαναστάσεων: Κρήτη 1821-1830

Υβριδική επιστημονική συνάντηση

Ο 19ος αιώνας αποτελεί περίοδο επαναστατικού αναβρασμού και αμφισβήτησης των μεγάλων πολυεθνικών αυτοκρατοριών σε παγκόσμια κλίμακα. Η επιστημονική συνάντηση «Ένα νησί στην εποχή των επαναστάσεων: Κρήτη 1821-1830» πραγματεύεται την συμμετοχή της Κρήτης στην Ελληνική επανάσταση του 1821 σε συνάρτηση με τις διεθνείς συνθήκες, τις εξελίξεις στον ελλαδικό χώρο. Η συνάντηση προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο του 2021 και θα συνδυάσει δια ζώσης και διαδικτυακές παρουσιάσεις επιστημόνων, ιστορικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Νέα διαδικτυακή δράση

Ρώτα το Μουσείο

Η νέα διαδικτυακή δράση από το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης ονομάζεται: Ρώτα το Μουσείο και απευθύνεται σε όλα τα παιδιά, από κάθε ηλικία, που θα ήθελαν να γνωρίσουν λίγο καλύτερα πώς λειτουργεί ένα Μουσείο, να εκφράσουν τις απορίες τους και να δώσουν απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα που τους κατακλύζουν το μυαλό, όπως:

Πώς έφτασε στο μουσείο ένα αντικείμενοΓιατί επιλέξατε να το εκθέσετε; Ποιος το έφτιαξε; Σε τι και πώς το χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι που έζησαν μαζί του; Πώς συντηρούνται όλα αυτά που βλέπουμε μέσα στις προθήκες;  Υπάρχουν κι άλλα, παρόμοια ή διαφορετικά, στις αποθήκες του Μουσείου;

Ή -αν θέλεις να γνωρίσεις τους ανθρώπους ενός Μουσείου- για παράδειγμα:  Τι άλλο κάνει ένα Μουσείο εκτός από το να εκθέτει αντικείμενα; Τι έχουν σπουδάσει οι άνθρωποι που δουλεύουν σ’ ένα Μουσείο; Τι δουλειά κάνει ο καθένας και πώς συνεργάζονται; Συνδυάζονται οι θεωρητικές και οι φυσικές επιστήμες σε ένα μουσείο Ιστορίας; Πόσο χρήσιμος θα ήταν ένας φυσικός επιστήμονας δίπλα σε έναν αρχαιολόγο;

Εμείς οι άνθρωποι του Μουσείου ξέρουμε ότι έχεις πολλές απορίες και είμαστε εδώ για να τις απαντήσουμε!

 • Εσύ, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ηχογραφήσεις την ερώτησή σου, μαζί με το ονοματεπώνυμό σου και να μας τη στείλεις στο ep@ekim.gr.
 • Έπειτα εμείς, θα συλλέξουμε όλες τις ερωτήσεις και θα απαντήσουμε επίσης, ηχητικά σε ημέρα και ώρα που θα αναρτηθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.  

Το πιο σημαντικό είναι να μην ξεχνάς ότι κάθε εύρημα, μικρό η μεγάλο, από χρυσό ή από χώμα, είναι ένα αντικείμενο που μας οδηγεί στο παρελθόν, μερικές φορές στο πολύ μακρινό παρελθόν, και συχνά μπορεί να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε τη ζωή των ανθρώπων σε κάθε ιστορική στιγμή του τόπου μας.

Ιδέα / Επιμέλεια: Φανή Καμπάνη – Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΙΜΚ


Νέες προβολές

 

Παρακολουθούμε την παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Καρτσάκη με τίτλο Το λογοτεχνικό Ηράκλειο του Μεσοπολέμου. Κείμενα, Έντυπα, Δημιουργοί [Έκδ. Δήμου Ηρακλείου – Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, 2013] που οργάνωσε η ΕΚΙΜ στον κήπο του νεοκλασικού κτηρίου του Μουσείου τον Ιούνιο του 2014. 

Τι διάβαζαν οι Ηρακλειώτες του Μεσοπολέμου; Ποιες ήταν οι λογοτεχνικές προτιμήσεις τους; Ποια ήταν η πνευματική εικόνα του τόπου; Στο βιβλίο του Αντώνη Καρτσάκη, με οδηγό τη λογοτεχνία της περιόδου και τα κείμενα των περιοδικών, αναζητούνται απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και επιχειρείται η «χαρτογράφηση» της πνευματικής ζωής του μεσοπολεμικού Ηρακλείου.

Στην παρουσίαση, σημαντικές πτυχές της πνευματικής κίνησης στο Ηράκλειο των δεκαετιών του 1920 και 1930 ανέδειξαν οι ομιλίες του πρόσφατα εκλιπόντος πολυβραβευμένου ποιητή Χριστόφορου Λιοντάκη (1945-2019), του Θεοχάρη Δετοράκη, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώην προέδρου της ΕΚΙΜ, της Χριστίνας Ντουνιά, καθηγήτριας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και του ίδιου του συγγραφέα. Την εκδήλωση προλόγισε ο Μανόλης Βασιλάκης, τακτικό μέλος της ΕΚΙΜ και πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Ο Αντώνης Καρτσάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου εκπόνησε διδακτορική διατριβή, με θέμα «Η κριτική της ποίησης στα μεταπολεμικά λογοτεχνικά περιοδικά (1945-1967)». Εργάστηκε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, ως Διευθυντής Λυκείου και ως Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου. Έχει επιμεληθεί εκδόσεις και υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης της Εγκυκλοπαίδειας Τύπου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στη νεοελληνική λογοτεχνία και ειδικότερα στη λογοτεχνική κριτική, καθώς και στον περιοδικό λογοτεχνικό τύπο. Από τις εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορεί η μελέτη του Μεταπολεμική κριτική και ποίηση. Ζητήματα αισθητικής και ιδεολογίας (2009), τα βιβλία Στον Ανήσυχο μαθητή μου (2015) και Νόστιμη Ποίηση – Μαγειρεύοντας με στίχους (2020). Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά.

Το δεύτερο μέρος της μουσικής εκδήλωσης με τη Nalyssa Green έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε σε αυτή την ανάρτηση. Στον Κήπο του Μουσείου, στον καλοκαιρινό μουσικό μας κύκλο ΑΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣΕΙ, απολαύσαμε πριν λίγα χρόνια την ερμηνεύτρια και τον Λευτέρη Βολάνη στην ηλεκτρική του κιθάρα. Με τη συνοδεία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών οργάνων ακούσαμε πρωτότυπες συνθέσεις, αλλά και διασκευές γνωστών τραγουδιών από τη δισκογραφία της μουσικού.

Nalyssa Green ζει στην Αθήνα και είναι συνθέτης, τραγουδοποιός και τραγουδίστρια. Παίζει κιθάρα, πλήκτρα, θέρεμιν και έχει κυκλοφορήσει τέσσερεις δίσκους με τραγούδια της. Έχει ανοίξει συναυλίες αγαπημένων της καλλιτεχνών (Yann Tiersen, Cat Power, Κωνσταντίνος Βήτα κ.ά) και έχει συνεργαστεί με αξιόλογους μουσικούς και  μπάντες της εγχώριας μουσικής σκηνής (Μανώλης Φάμελλος, His majesty the king of Spain, Leon, Lumiere brother, Film κ.ά). Παράλληλα, γράφει μουσική για το θέατρο (Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ, Φιλουμένα, Ο θάνατος του Εμποράκου, Dogville κ.ά.).

(Β΄ μέρος: διάρκεια 45΄)