Σαρηγιάννης: Εάν ήταν δική μου απόφαση, δεν θα προχωρούσα σε άνοιγμα δραστηριοτήτων στις 5 Απριλίου

«Θα μπορούσε ο αριθμός ρεκόρ των κρουσμάτων της Τρίτης να είναι απλός ένας σταθμός στην ανοδική πορεία των κρουσμάτων», είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, η ανοδική πορεία των κρουσμάτων οφείλεται στην αύξηση κατά 31% της μεταδοτικότητας του ιού από τις μεταλλάξεις που έχουν κυριαρχήσει στην Αττική, ενώ στην Κρήτη τα νέα κρούσματα οφείλονται σε αυτές κατά 100%. Όπως είπε, η Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει να ανεβαίνει και θα συνεχίσει να βλέπει αύξηση στα κρούσματα, καθώς αυξάνεται η μεταδοτικότητα από τις μεταλλάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 4.340 κρούσματα στη χώρα μας.

Εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση των διασωληνωμένων τις επόμενες εβδομάδες, λέγοντας ότι «μέχρι τις 25 Απριλίου θα βλέπουμε αύξηση των ανθρώπων που χρειάζονται διασωλήνωση και αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη το υπουργείο Υγείας».
Πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων

«Θα δούμε αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων από την επόμενη εβδομάδα, εάν τηρηθούν τα μέτρα», είπε ο κ. Σαρηγιάννης, δηλώνοντας προβληματισμένος από το άνοιγμα δραστηριοτήτων όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία. «Από άποψη υγειονομικής ασφάλειας, είναι λίγο νωρίς για να ανοίξουν αυτά, δεδομένου και ότι ακόμη δεν έχουμε τα self tests και εξοικείωση με αυτά. Εάν ήταν δική μου απόφαση, δεν θα προχωρούσα σε άνοιγμα δραστηριοτήτων στις 5 Απριλίου, αλλά στις 12 Απριλίου».

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι θωρεί καταλυτικό μέτρο για την εξέλιξη της διασποράς του κορωνοϊού τα self tests, σημειώνοντας ότι κομβικό ρόλο θα παίξει το πλήθος των ατομικών τεστ που θα γίνονται.

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr