Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΟΔΙΟΥ ΒΛΑΙΣΟΣ ΜΕΓΑΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ Η (ΚΟΤΣΙΑ)

 Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

                           ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

                           CLINICAL FELLOW SCULLTHESS CLINIC ZURICH SWISS

                           CLINICAL FELLOW BALGRIST UNIVESITY HOSP. ZURICH SWISS

 

Ο «βλαισός μέγας δάκτυλος», κοινώς κότσι, είναι μία συχνή ανατομική ανωμαλία του μεγάλου δακτύλου των ποδιών. Το μεγάλο δάκτυλο μετατοπίζεται προς τα έξω με αποτέλεσμα να δημιουργείται εξόστωση στην έσω πλευρά της άρθρωσης. Η εξόστωση τρίβεται στο δέρμα των παπουτσιών και δημιουργεί εξελκώσεις. Συνήθως τα κότσια συνοδεύονται από στροφή του δακτύλου καθώς και από παραμόρφωση με σφυροδακτυλία του δεύτερου δακτύλου, ενώ συχνά συνυπάρχουν και κάλοι πάνω η κάτω στο ίδιο το κότσι ή στους άλλους δακτύλους του ποδιού.

Πώς δημιουργείται το κότσι;

 

Η αιτιολογία του είναι πολυπαραγοντική. Η συνηθέστερη αιτία σχηματισμού του είναι η παρατεταμένη χρήση στενών και ακατάλληλων υποδημάτων. Ακατάλληλα θεωρούνται συνήθως τα παπούτσια με στενή μύτη και ψηλό τακούνι, που πιέζουν τα δάκτυλα σε αφύσικη θέση. Μελέτες δείχνουν ότι το 88% των γυναικών φορά στενά παπούτσια και από αυτές το 55% έχει κότσια 9 φορές συχνότερα από ότι οι άνδρες.

Η  κληρονομικότητα παίζει κάποιο ρόλο;

Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή του, καθώς έχει διαπιστωθεί βλαισός μέγας δάκτυλος σε πρωτόγονες αφρικανικές φυλές που δε φόρεσαν ποτέ παπούτσια, ενώ συχνά εμφανίζεται και σε μέλη της ίδιας οικογένειας με πρώτου βαθμού συγγένεια

Πώς αντιμετωπίζεται το κότσι;

Στα αρχικά στάδια, όταν η παραμόρφωση δεν είναι μεγάλη, χρησιμοποιούνται ειδικοί νάρθηκες που φοριούνται τη νύχτα η την ημέρα και διορθώνουν τη θέση του δακτύλου. Σε περίπτωση όπου η παραμόρφωση δε διορθώνεται, χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν πάνω από 120 διαφορετικές τεχνικές  στη χειρουργική πρακτική, που όλες έχουν στόχο να επαναφέρουν τον άξονα της άρθρωσης, να απομακρύνουν την εξόστωση και να ανακουφίσουν από τον πόνο.

Σύγχρονη  χειρουργική  ποδιού και ποδοκνημικής

Η σύγχρονη χειρουργική  που εφαρμόζουμε σήμερα μας επιτρέπει να διορθώνουμε πολλές παραμορφώσεις του άκρου ποδός και της ποδοκνημικής με τοπική αναισθησία. Με την χρήση εξειδικευμένων ορθοπεδικών  υλικών που εφαρμόζουμε με ακρίβεια έχουμε το καλύτερο αναμενόμενο αποτέλεσμα για τον ασθενή μας.

Πλεονεκτήματα σύγχρονης τεχνικής

Δεν απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο

1)Με τοπική αναισθησία (block)

2)Ανώδυνα

3)Άμεση επιστροφή στις δραστηριότητες

4)Άμεση φόρτιση χωρίς βακτηρίες

5)Με μηδενικά ποσοστά υποτροπής.

 

Η εξέλιξη της χειρουργικής του ποδιού και της ποκνημικής

Η χειρουργική του ποδιού και της ποδοκνημικής δεν εξαντλείται μόνο στην διόρθωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου αλλά περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων όπως¨

1)Αρθρίτιδα μεγάλου δακτύλου ,του ταρσού, της ποδοκνημικής

2)Μεταταρσαλγία

3)Πλατυποδία (ενηλίκων, παίδων)

4)Αρθροσκόπηση ποδοκνημικής (οστεοχόνδρινες βλάβες αστραγάλου)

5)Αστάθεια ποδοκνημικής (επαναλαμβανόμενα διαστρέμματα)

6)Πελματιαία απονευρωσίτιδα

7)Νεύρωμα Morton

8)Σφυροδακτυλίες, Γαμψοδακτυλίες

9)Διαβητικό πόδι

10)Ραιβοιπποποδία

11)Ρήξεις  τενόντων, παθήσεις τενόντων (αχίλλειου τένοντα, περονιαίων, οπισθίου κνημιαίου)

 

Οι περισσότερες  εξ’ αυτών μπορούν να πραγματοποιηθούν με τοπική αναισθησία τεχνικές που δεν απαιτούν νοσηλεία. (day surgery)..Χειρουργήστε για παράδειγμα σήμερα πρωί η μεσημέρι και σε λίγες ώρες μετά το χειρουργείο πάτε σπίτι.

 

Οι ποιο συχνές ερωτήσεις .

  • Γιατρέ μου έχουν πει ότι πονάει πολύ μετά το χειρουργείο και ότι μπορεί να ξαναβγεί το κότσι είναι αλήθεια???????

ΟΧΙ δεν είναι αλήθεια!!!! Με τις νέες τεχνικές και με ειδικά αναισθητικά που χρησιμοποιούμε  διεγχειρητικά  ο πόνος είναι πολύ μικρός και με απλά παυσίπονα γίνετε υποφερτός . Επίσης όταν το πόδι χειρουργηθεί με τις νέες τεχνικές σωστά δεν ξαναβγαίνει το κότσι.

  • Θα χρειαστώ πατερίτσες μετά το χειρουργείο?????

ΟΧΙ περπατάμε κανονικά το πόδι αμέσως την επόμενη ημέρα με ειδικό μετεγχειρητικό παπούτσι το πρώτο διάστημα και μετά βάζουμε αθλητικό.

  • Θα έχω προεξέχοντα σίδερα απέξω από το δέρμα???

ΟΧΙ χρησιμοποιούμε  πολύ μικρά τελευταίας τεχνολογίας υλικά που δεν προεξέχουν ούτε  ενοχλούν ούτε χρειάζεται να τα αφαιρέσουμε ποτέ.

 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΝΩΣΣΟΥ 236

ΤΗΛ 2810 327 988   ΚΙΝ. 6937 363 880

www.creteorthopedics.gr.  email.athanasakis8@yahoo.gr