Ετοιμάζεται για τις ΗΠΑ ο Μητσοτάκης, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες

Ως δικαίωση των διπλωματικών κινήσεων της Αθήνας απέναντι στην Άγκυρα αποτιμούν την χθεσινή ημέρα κυβερνητικά στελέχη, τόσο για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής όσο και για την επικοινωνία Μητσοτάκη-Μπάιντεν.

Από την μία το κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για τις ευρωτουρκικές σχέσεις στο οποίο συμπεριελήφθησαν οι θέσεις της Αθήνας και από την άλλη η τηλεφωνική επικοινωνία του αμερικανού Προέδρου με τον έλληνα πρωθυπουργό, που έχει ιδιαίτερη σημασία για τις νέες ισορροπίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ικανοποίησαν την κυβέρνηση.
Η επικοινωνία Μητσοτάκη-Μπάιντεν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρέμεινε στο γραφείο του περιμένοντας το τηλεφώνημα του κ. Μπάιντεν. Ο αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη ζεστάνει το κλίμα για την επικοινωνία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με την παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Μπάιντεν είχε επικρίνει την στάση της Τουρκίας για την αγορά των S400 και για τις ευρύτερες κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην συνομιλία διάρκειας 30 λεπτών με τον κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώθηκε η στήριξη της Ουάσινγκτον στην Ελλάδα την οποία χαρακτήρισε κρίσιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Άλλωστε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η αμερικανική ηγεσία αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ρόλο της Ελλάδας στα Δυτική Βαλκάνια και την κομβική σημασία για την σταθερότητα στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.
Στον «πάγο» ο Ερντογάν

Αυτό που προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στο χθεσινό τηλεφώνημα είναι ότι ο κ. Μπάιντεν επέλεξε να επικοινωνήσει πρώτα με τον κ. Μητσοτάκη, βάζοντας στον πάγο αντίστοιχη επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν. Κι αυτό παρότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει εκδηλώσει δημοσίως την επιθυμία του για την πρώτη επαφή με τον Αμερικανό πρόεδρο, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει ανταπόκριση, κάτι που δημιουργεί εκνευρισμό στην Άγκυρα. Είναι ένα δείγμα ότι η πολιτική Τραμπ υπέρ της Τουρκίας αποτελεί παρελθόν και η νέα διοίκηση του Λευκού Οίκου ακολουθεί διαφορετικό δρόμο, έχοντας ως πρώτο πυλώνα της πολιτικής της στην περιοχή, την Ελλάδα.
Η πρόσκληση Μπάιντεν σε Μητσοτάκη για επίσκεψη στις ΗΠΑ

Επιπλέον ο έλληνας πρωθυπουργός είναι από τους πρώτους ηγέτες που δέχεται πρόσκληση να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την πρόσκληση που γίνεται μόλις δυόμιση μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπάιντεν και βλέπουν την ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων. Όχι μόνο για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων αλλά και την μεγαλύτερη ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και την προσέλκυση επενδύσεων οι οποίες αποτελούν κλειδί για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr