O chef Nίκος Σταυρακάκης μίλησε στο entospolis.gr!Η τάση του να σεβόμαστε την εντοπιότητα και εποχικότητα ολοένα και κερδίζει έδαφος στις κουζίνες μας!

Καλωσορίζουμε τον κο Νικο Σταυρακάκη και τον ευχαριστούμε για την διάθεση του να απαντήσει σε ερωτήσεις του entospolis.gr

Ο κο Νίκος Σταυρακάκης είναι γνωστός chef και μάλιστα το The FNL Guide τον συμπεριέλαβε  στη λίστα των 100 Ελλήνων chefs της δεκαετίας.

 

 – Έχετε συμπεριληφθεί στην λίστα των των 100 Ελλήνων chefs της δεκαετίας. Πώς νιώθετε γι αυτό? Αισθάνεστε ότι οι κόποι σας έχουν επιβεβαιωθεί;

Σίγουρα κάθε διάκριση και επιβράβευση είναι ενέσεις τόνωσης αλλά ο πραγματικός κριτής είναι ο άνθρωπος που δοκιμάζει τα πιάτα μας καθημερινά. Το χαμόγελο και η ικανοποίηση του είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση για εμάς και τους κόπους μας.
Ας μην ξεχνάμε πως πλέον όλο και πιο πολύ ο κόσμος ενημερώνεται για τις τάσεις και γίνεται όλο και πιο αυστηρός.
Τολμώ να πω πως και η κρίση έχει παίξει μεγάλο ρόλο, καθώς γίνεται ολοένα και πιο επιλεκτικός.

 

-Πώς βλέπετε το γαστρονομικό τοπίο στην Ελλάδα? Yπάρχουν σημάδια εξέλιξης;

Η γαστρονομία στην Ελλάδα κάνει συνεχώς γιγάντια άλματα την τελευταία 15ετία. Κάθε χρόνο και καλύτερα.
Αυτό συμβαίνει επειδή όλο και περισσότεροι νέοι (και μη) μάγειρες τολμούν να ταξιδέψουν και να εργαστούν σε υψηλής γαστρονομίας εστιατόρια και ευτυχώς έχουν αστείρευτη δίψα για μάθηση.
Εξάλλου η ελληνική γη έχει προϊόντα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον υπόλοιπο πλανήτη, απεναντίας θα έλεγα.
Η τάση του να σεβόμαστε την εντοπιότητα και εποχικότητα ολοένα και κερδίζει έδαφος στις κουζίνες μας.

-Ποιά η άποψη σας για όλα αυτά τα talent show μαγειρικής; Έχουν να δώσουν κάτι στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την μαγειρική;

Τα talent shows έχουν αμφίρροπη επιρροή στα νέα παιδιά.

Ναι μεν δείχνουν τα εικαστικά και δημιουργικά στοιχεία της μαγειρικής, που αν μη τι άλλο μαγεύουν τον θεατή.
Από την άλλη βέβαια δε, αν δεν υπάρξει η ανάλογη ωριμότητα, μπορεί όλο αυτό το…φανταζί να δώσει λάθος εντύπωση.
Η μαγειρική απαιτεί πίστη, ταπεινοφροσύνη και υπακοή, που υποθέτω για λόγους ακροαματικότητας δεν προάγονται.
Και να μην ξεχνάμε πως μάγειρας ΔΕΝ γίνεσαι για να γίνεις σταρ.

 

-Η Κρήτη είναι ό τόπος καταγωγής σας. Στην μαγειρική σας βοηθάει αυτό;Τι πιστεύεται για την κρητική κουζίνα;

Ναι είμαι Κρητικός και πολυ περήφανος για αυτό. Το νησί μας λόγω κλίματος και  γεωγραφικής θέσης, έχει τεράστια πληθώρα υλικών και γαστρονομικών κουλτούρων, κάτι που αν χρησιμοποιηθεί με σύνεση, σε κάνει ένα ικανό και ευφάνταστο μάγειρα.

Αλλά πάνω απ’όλα με πλούσιες γευστικές αναμνήσεις/μνήμες.
Ποιος δε θυμάται τα καλιτσουνια ή τα σουτζουκάκια της γιαγιάς του;
Και λέω σουτζουκάκια επειδή έχω όπως και πολλοί Κρητικοί, μικρασιάτικες επιρροές λόγω καταγωγής κάποιου παππού/γιαγιάς…
Να αναφέρω εδώ ότι κάθε μενού που φτιάχνω, εντός κι εκτός Ελλάδος, έχει κρητικό/μεσογειακό χαρακτήρα.

 

-H Κρήτη θα μπορούσε να γίνει Κέντρο μεσογειακού γαστρονομικού προορισμού;

Η Κρήτη για τους λόγους που προανέφερα, έχει όλα τα φόντα να γίνει γαστρονομικός προορισμός. Έχει ήδη γίνει δηλαδή. Είναι παγκοσμίως γνωστό το νησί μας για την κουζίνα του.

-Tι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστό τον Νίκο Σταυράκη και ιδιαίτερα την μαγειρική του;

Επειδή με διακατέχει μια ταπεινοφροσύνη δε θα έλεγα ότι είμαι ξεχωριστός.
Λατρεύω τη δουλειά μου όπως τόσοι άλλοι συνάδελφοι και προσπαθώ να τη βελτιώνω με κάθε τρόπο που μπορώ.
Οι βραβεύσεις και οι διακρίσεις είναι τόσο αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, αλλά όσο και συγκυριών.
Ευχαριστούμε!