Οι κρητικοί γυναικείοι συνεταιρισμοί απόδειξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας

Τα super markets Χαλκιαδάκης αναγνωρίζοντας την ποιότητα των προϊόντων που παράγουν οι γυναικείοι συνεταιρισμοί στην Κρήτη αλλά και τη σπουδαιότητα του να στηρίζονται τέτοιου είδους εγχειρήματα, έχει προχωρήσει σε αρκετές τέτοιες συνεργασίας

Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί είναι ένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας καθώς στηρίζονται στην κοινωνική και συνεργατική αλληλεγγύη.

Στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα γυναικείων συνεταιρισμών οι οποίοι παράγουν τοπικά προϊόντα αλλά και είδη οικοτεχνίας και χειροτεχνίας. Στην Κρήτη συγκεκριμένα υπάρχουν αρκετοί γυναικείοι συνεταιρισμοί που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν με τα προϊόντα τους και να κατακτήσουν επάξια μια θέση στη σύγχρονη αγορά τροφίμων.

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και το γεγονός ότι έχει θεσπιστεί ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών αξίζει να κάνουμε μια αναφορά σε κάποιους από τους ιδιαίτερα επιτυχημένους γυναικείους συνεταιρισμούς της Κρήτης και στο έργο τους.

Τα super markets Χαλκιαδάκης αναγνωρίζοντας την ποιότητα των προϊόντων που παράγουν οι γυναικείοι συνεταιρισμοί στην Κρήτη αλλά και τη σπουδαιότητα του να στηρίζονται τέτοιου είδους εγχειρήματα, έχει προχωρήσει σε αρκετές τέτοιες συνεργασίας. Στα καταστήματα της αλυσίδας super markets Χαλκιαδάκης μπορείτε να βρείτε διαθέσιμα προϊόντα από όλους τους παρακάτω συνεταιρισμούς, όλα φτιαγμένα με παραδοσιακές συνταγές και τα πιο αγνά υλικά.

Παραδοσιακά Ασιτιανά Εδέσματα

Το 2001 επτά γυναίκες ίδρυσαν τον συνεταιρισμό “Παραδοσιακά Ασιτιανά Εδέσματα” θέλοντας να διατηρήσουν τις παραδοσιακές συνταγές. Γνωρίζοντας εξ αρχής πόσο δύσκολο θα ήταν το εν λόγω εγχείρημα, οι γυναίκες του συνεταιρισμού αποφάσισαν να προχωρήσουν στην προσπάθειά τους με επιμονή και σκληρή δουλειά και τα κατάφεραν. Με τη χρήση των πιο αγνών υλικών που προμηθεύονται από ντόπιους παραγωγούς  και γνωρίζοντας την αξία της Κρητικής διατροφής ο συνεταιρισμός παράγει και προωθεί τα παραδοσιακά Ασιτιανά εδέσματα. Ο συνεταιρισμός παρασκευάζει παραδοσιακά αρτοσκευάσματα με αγνά υλικά, παρθένο ελαιόλαδο και χωρίς συντηρητικά  όπως ψωμί από προζύμι, παξιμάδι κρίθινο, βουτήματα ούζου κ.ά.

Μελιστάλακτη

Ο γυναικείος συνεταιρισμός Χάρακα,“Μελιστάλακτη” ξεκίνησε τη λειτουργία του αρχές του 2011 βασιζόμενος στην παράδοση, την ποιότητα και την ομαδική δουλειά. Δέκα γυναίκες δημιούργησαν ένα εργαστήριο άρτου- ζαχαροπλαστικής και ένα πωλητήριο λιανικής που εξυπηρετεί τους καταναλωτές στον κεντρικό δρόμο του χωριού Χάρακα. Ο συνεταιρισμός παράγει φρέσκο ψωμί, καλιτσούνια, ξεροτήγανα, σιροπιαστά, πίτες , βουτήματα, ποικιλία από κριτσίνια, ξομπλιαστά κουλούρια αλλά και γλυκά ζαχαροπλαστείου για καθημερινές ανάγκες αλλά και για κοινωνικές εκδηλώσεις.

Μελισσάνθη

Ο παραδοσιακός οικοτεχνικός γυναικείος συνεταιρισμός “Μελισσάνθη” ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2000 στον Άγιο Μύρωνα και αριθμεί 9 μέλη.  Με παραδοσιακές συνταγές και αγνά ντόπια προϊόντα ο συνεταιρισμός στοχεύει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη διάδοση και την προώθηση παραδοσιακών προϊόντων.

Η Έργανος

Το όνομα του συνεταιρισμού προέρχεται από το ομώνυμο οροπέδιο του Δικταίου όρους και βρίσκεται στην Έμπαρο Πεδιάδος νότια στο νομό Ηρακλείου. Ο συνεταιρισμός αποτελείται από επτά νέες δυναμικές γυναίκες και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2003. Διατηρώντας αναλλοίωτες τις παραδοσιακές συνταγές ο συνεταιρισμός παρασκευάζει παραδοσιακά κρητικά γλυκά με τα πιο αγνά υλικά. “Η Έργανος” επίσης αναλαμβάνει κάθε είδους κοινωνική εκδήλωση αποσκοπώντας στη διάδοση της παραδοσιακής κρητικής διατροφής στο πανελλήνιο.

Η Κρουσανιώτισσα

Πρόκειται για έναν συνεταιρισμό που αποτελείται από είκοσι δραστήριες γυναίκες και βρίσκεται στον Κρουσώνα του νομού Ηρακλείου. Ο συνεταιρισμός παρασκευάζει παραδοσιακά προϊόντα όπως ανεβατά καλτσούνια, χυλοπίτες, αμυγδαλωτά, παξιμάδια ξεροτήγανα, γλυκά του κουταλιού και πολλά άλλα. Έχοντας οργανώσει ένα δίκτυο πωλήσεων με πολλά συνεργαζόμενα μαγαζιά της Κρήτης, της υπόλοιπης Ελλάδας αλλά ακόμα και του εξωτερικού  “Η Κρουσανιώτισσα” προωθεί τα παραδοσιακά κρητικά προϊόντα έχοντας πάντα ως βάση αγνά υλικά.

/www.cretalive.gr/