Ο Δημοσθένης Μαράκης συνάντησε το Entospolis.gr!Λέει χαρακτηριστικά «Δώρισε ένα βιβλίο και κάνε περισσότερο λαμπερή τη ζωή κάποιου»!

Καλωσορίζουμε τον κο Δημοσθένη Μαράκη και τον ευχαριστούμε για τον  χρόνο  του και την διάθεση του  να απαντήσει σε ερωτήσεις του Εntospolis.gr

Ο κο Δημοσθένης Μαράκης είναι υπέυθυνος της πρωτοβουλίας “Ιn libro vita”του  και προ Πρόεδρος του Ροταριανού ομίλου Ηρακλείου Ν. Καζαντζάκης !

 

-Kα Μαράκη μιλήστε μας για το” in libro vita” ή αλλιώς “δώστε στο βιβλίο ζωή” ;

Η ομάδα “Inl ibro vita, δώστε στο βιβλίο ζωή” αποτελεί μια εθελοντική προσπάθεια προώθησης της φιλαναγνωσίας. Αποτελείται από τέσσερα ισότιμα μέλη, την Χρυσούλα, τον Λευτέρη, τον Νίκο και τον ομιλούντα, των οποίων η δράση πολλαπλασιάζεται από την προσφορά των εκατοντάδων δωρητών βιβλίων.

Συνοδοιπόρος μας, ο Γατούλης, σύμβολο της Διεθνούς Ημέρας Δωρεάς Βιβλίων 2013.

Ως στόχο έχει  την  ευαισθητοποίηση των πολιτών που διαθέτουν βιβλία, οπτικοακουστικά μέσα ή πάζλ, εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, τα οποία μέσω δωρεών, συμμετάσχουν στην ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και ψυχαγωγίας άλλων κοινωνικών ομάδων.

«Δώρισε ένα βιβλίο και κάνε περισσότερο λαμπερή τη ζωή κάποιου», λέει η διακήρυξη της UNESCO για την δωρεά βιβλίων και συνεχίζει, «Ελάτε να υμνήσουμε το βιβλίο, ως ενσάρκωση της δημιουργίας, την κατανόηση, την επιθυμία της διάδοσης ιδεών και γνώσης, τη διάδοση της κατανόησης, του διαλόγου και της ανεκτικότητας».

Η προσπάθειά μας διάδοσης της φιλαναγνωσίας, θεωρούμε, ότι προάγει όλες τις αξίες που αναφέρονται στη διακήρυξη, μειώνοντας τις κοινωνικές ανισότητες και καταπολεμώντας τη μισαλλοδοξία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Επισημαίνεται ότι, η ομάδα δεν έχει νομική μορφή (σύλλογος, ΜΚΟ κτλ), έχει έδρα το σπίτι μας στο Ηράκλειο Κρήτης, δραστηριοποιείται σε ολόκληρη τη χώρα (και όχι μόνο), δεν χρηματοδοτείται και στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά.

-Πως προέκυψε αυτή η πρωτοβουλία? Την έχουν αγκαλιάσει οι Ηρακλειώτες;

Στα πρότυπα προώθησης της φιλαναγνωσίας του εξωτερικού, ξεκινήσαμε να συλλέγουμε βιβλία για την ίδρυση ή την ενίσχυση υπαρχόντων βιβλιοθηκών. Ήταν πριν 8 χρόνια περίπου, την περίοδο που βρισκόμουν στην προεδρία του ροταριανού ομίλου Ηρακλείου Ν. Καζαντζάκης.

Με τη λήξη της θητείας μου, και αφού είχαν διατεθεί όλα τα βιβλία που είχαν συλλεγεί για το σκοπό του ομίλου στις βιβλιοθήκες που είχαν επιλεγεί, ο κόσμος συνέχισε τις δωρεές, με αποτέλεσμα, βιβλία να καταφθάνουν σχεδόν καθημερινά και να γεμίζουν το χώρο συλλογής, που για τη δεδομένη στιγμή ήταν (και παραμένει) το υπόγειο του σπιτιού μας.

Η ροή αυτή των βιβλίων γέννησε την ιδέα «ίδρυσης» της ομάδας “In libro vita, δώστε στο βιβλίο ζωή”. Τρία πράγματα χρειαζόμασταν : Χώρους, αγάπη για το βιβλίο και μεράκι, και ευτυχώς, διαθέτουμε και από τα τρία. Επικοινωνήσαμε στον κόσμο ένα διαφορετικό τρόπο, συνδυαζόμενο με οικολογικό μήνυμα. Τη διαδικασία της “κυκλικής οικονομίας” του βιβλίου. Αυτός είναι ο λόγος που η συντριπτική πλειοψηφία των δωρηθέντων βιβλίων είναι από δεύτερο χέρι. Ένα βιβλίο που έχει επιτελέσει το σκοπό του μπορεί απλόχερα να μεταδώσει γνώση και να προάγει τον πολιτισμό. Βιβλία όλων των κατηγοριών, μπορούν να μετατραπούν από “κάτι που σκονίζεται στο ράφι” ή “καταλαμβάνει πολύ χώρο στο σπίτι”, σε μέσο διάδοσης γνώσης και πολιτισμού. Όταν δε, ένα βιβλίο μπορεί να δώσει πολλά περισσότερα από γνώση και παιδεία, τότε η δωρεά αποκτά όλα τα χαρακτηριστικά της διακήρυξης της UNESCO.

Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου.

Οι Ηρακλειώτες έχουν αγκαλιάσει τη δράση και σχεδόν καθημερινά δεχόμαστε μηνύματα παραλαβής βιβλίων. Τα αντίστοιχα μηνύματα που λαμβάνουμε από άλλες περιοχές της χώρας μας βοήθησαν να συνάψουμε συνεργασίες με άλλες εθελοντικές ομάδες, όπου αντί να μας αποστέλλουν τα βιβλία στο Ηράκλειο, τα παραδίδουν για λογαριασμό μας σε χώρους και δομές που συναποφασίζουμε.

Να υπενθυμίσουμε ότι, παραλαμβάνουμε βιβλία πάσης φύσεως, σε καλή κατάσταση ή καινούργια, ενώ δεν παραλαμβάνουμε σχολικά βιβλία και εγκυκλοπαίδειες λόγω έλλειψης χώρου.

-Τι δυσκολίες συναντάτε συνήθως στην συγκέντρωση αυτών των βιβλίων;

Η συγκέντρωση των βιβλίων αποτελεί το πιο δύσκολο κομμάτι του πάζλ. Θα υπενθυμίσω πως, είμαστε εθελοντές. Κάνουμε αυτό που μας γεμίζει, στον ελεύθερο χρόνο μας. Όταν αυτός είναι λιγοστός, μας «εκθέτει» στους δωρητές και μας πιέζει.

Ευτυχώς, προς αποφυγή ασυνεπειών, μας προσφέρουν απλόχερα τους χώρους των δύο επιχειρήσεις της πόλης μας, μία δυτικά και μία στα νότια προάστια και έτσι η πίεση μετριάζεται. Ένα δεύτερο, δύσκολο κομμάτι, είναι οι αποστολές εκτός Κρήτης, λόγω κόστους.

Είχαμε έτοιμη αποστολή βιβλίων στο Ελληνόφωνο σχολείο του Μονάχου η οποία ανεβλήθη λόγω κόστους μεταφορικών.

-H πολιτεία στέκεται αρωγός στην προσπάθεια σας;Tι άλλο θα μπορούσε να βοηθήσει;

Μέχρι τώρα, η πολιτεία δεν έχει βοηθήσει την προσπάθειά μας, όχι με δική της υπαιτιότητα. Η έλλειψη νομικής μορφής, αποτρέπει στην οποιασδήποτε μορφής επιχορήγηση. Να θυμίσω ότι, όλα χρηματοδοτούνται εκ των ενόντων.

Από τα διαφημιστικά banner, τα έντυπα, την γραφική ύλη, μέχρι τις στολές προθέρμανσης της εφηβικής ομάδας μπάσκετ του Deilino BC, οι οποίες φέρουν τον λογότυπο της ομάδος Inlibrovita.

Η «πολιτεία» όμως μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και να σταθεί πραγματικά αρωγός. Έτσι, οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στα ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου και ΚΤΕΛ Χανίων, για τις δωρεάν μεταφορές των βιβλίων, καθώς και στις εκδόσεις ΙΤΑΝΟΣ για τα βιβλία που δεχόμαστε κατά καιρούς.

Φυσικά, δεν θα αρνούμασταν σε οποιαδήποτε χορηγία ειδών που θα μείωνε το λειτουργικό μας κόστος, που όπως προείπα, καλύπτετε από εμάς.

-Το βιβλίο το αγαπάει ο Ηρακλειώτης κύριε Μαράκη; 

Το Ηράκλειο θα μπορούσε να λειτουργήσει στο μέλλον ως κέντρο Μεσογειακής ανάγνωσης και κουλτούρας;

Για την ομάδα, κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και όλοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στη γνώση και στο βιβλίο, τα οποία να σέβονται την προσωπικότητα, τα πιστεύω και τις ανάγκες του. Με δεδομένη, αν και μειούμενη λόγω κόστους απόκτησης,  την αγάπη του Ηρακλειώτη στο βιβλίο, προσπαθούμε να τον φέρουμε σε επαφή με αυτό.

Η δεινή οικονομική κατάσταση και οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας έχει φέρει το βιβλίο σε κατάσταση πολυτέλειας, από προτεραιότητα. Ο στόχος μας λοιπόν για παρουσία του βιβλίου σε κάθε πιθανό σημείο για τη διευκόλυνση των αναγνωστών, αποτελεί τον πρωταρχικό μας μέλημα.

Διαχωρίζοντας ηλικιακά τους Ηρακλειώτες, θα εκτιμούσα ότι, περισσότερο διαβάζει η ενήλικη ομάδα σε σχέση με την μαθητική. Υπάρχει εξήγηση σε αυτό. Τα κακογραμμένα συγγράμματα και η «υποχρεωτική» ανάγνωση, αποτελούν τροχοπέδη για τις μικρές ηλικιακές ομάδες. Οι συνέπειες, φανερές και οι αδυναμίες έκφρασης και λόγου, εμφανείς.

Σε συνδυασμό δε, με την καταιγιστική κατάχρηση (πλεονασμός, αλλά έτσι είναι) του διαδικτύου, που από μέσο ενημέρωσης και έρευνας μετατρέπεται σε μέσο ψυχαγωγίας, λειτουργεί αποτρεπτικά και δημιουργείται εκρηκτικό μείγμα έλλειψης λεξιλογίου, καταφεύγοντας στη χρήση μερικών δεκάδων λέξεων.

Ο μόνος τρόπος εμπλουτισμού της γλώσσας είναι το εξωσχολικό βιβλίο ή αυτό που θα συνδυαστεί με την τέχνη εντός του σχολείου. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει εκ βάθρων αλλαγής του εκπαιδευτικού συστήματος.

Η προτροπή των εκπαιδευτικών, οι αναφορές και η καλλιέργεια κλίματος φιλαναγνωσίας από τα σχολεία, θα βοηθήσει τους μαθητές όλων των βαθμίδων στην έκφραση, στο λόγο, στην παραγωγή επιχειρημάτων και να βελτιώσει, σε μεγάλο βαθμό, αυτό που βλέπουμε με τα άπειρα ορθογραφικά λάθη σε κάθε κείμενο, απόρροια της κακής σχέσης με το βιβλίο.

Η μακρόχρονη σχέση της πόλης με τα γράμματα, αν και τα πρωτεία τα κατέχει η πόλη του Ρεθύμνου, μπορεί να καταστήσει το Ηράκλειο ως κέντρο Μεσογειακής ανάγνωσης και κουλτούρας. Η φύση και η θέση της πόλης, η ύπαρξη κέντρων Μινωικού πολιτισμού, η δημιουργία τμήματος μελέτης Μινωικού πολιτισμού, η σχέση της με την Βενετία, η ύπαρξη του μεγαλύτερου οχυρωματικού έργου της Μεσογείου, αποτελούν μια καλή μαγιά για την ανάπτυξη και εδραίωση ενός τέτοιου κέντρου, που θα προσελκύσει επισκέπτες, προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Η συνεργασία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της πόλης προς αυτή την κατεύθυνση, με μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και συνδιοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, μπορεί να αποτελέσει τη βάση του εγχειρήματος.

 

Σας ευχαριστούμε!