Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας

Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας με αρχιτεκτονική του δημόσιου χώρου, καινοτόμα συστήματα περιβαλλοντικής μέτρησης των Μουσείων, εκπαιδευτικές δράσεις και προτάσεις e-shop

Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας* με παρουσιάσεις για την αρχιτεκτονική συμβολή του Άρη Κωνσταντινίδη, αλλά και καινοτόμες τεχνολογίες των Μουσείων. Για παιδιά ηλικίας 11-13 ετών, οι μουσειοπαιδαγωγοί έχουν οργανώσει μια ακόμα online συνάντηση στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, ενώ για όλες τις ηλικίες έχουν σχεδιάσει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι δημιουργικής απασχόλησης με σταθερή πηγή έμπνευσης τις Συλλογές της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Στο ΙΜΚ e-shop μπορείτε να αναζητήσετε για σάς ή τους φίλους σας τις νέες προτάσεις του Πωλητηρίου μας.

 

Νέες προβολές

Στην ψηφιακή ενότητα με τίτλο Η περιπέτεια της Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Ο αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης παρακολουθούμε τη δεύτερη ομιλία της ομώνυμης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 26.11.2014 στο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Η διαχρονική αξία της αρχιτεκτονικής προσέγγισης του Άρη Κωνσταντινίδη αποτυπώνεται στην ομιλία του αρχιτέκτονα – πολεοδόμου Αλέξη Χατζηδάκη με τίτλο Η συμβολή του Άρη Κωνσταντινίδη στην ξενοδοχειακή αρχιτεκτονική. Ο κύριος όγκος του έργου του Άρη Κωνσταντινίδη πραγματοποιείται στις δεκαετίες του 1950 και 1960, την περίοδο που ο μαζικός τουρισμός είναι στα σπάργανα και ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιεί τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών υποδομών της χώρας. Ως υπεύθυνος αρχιτεκτονικών μελετών του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), ο Άρης Κωνσταντινίδης σχεδιάζει τα ξενοδοχεία Ξενία, στα οποία συγκαταλέγονται και τα ομώνυμα τουριστικά καταλύματα της πόλης του Ηρακλείου και της περιοχής του Καρτερού. Η παρουσίαση των ξενοδοχειακών κτηρίων που έχουν εδραιώσει την αρχιτεκτονική τυπολογία του Άρη Κωνσταντινίδη, αναδεικνύεται με επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό του ομιλητή.

Φορητό σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης των εσωτερικών χώρων
του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης
και του Βυζαντινού Μουσείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

Με την έκτη παρουσίαση ολοκληρώνεται η προβολή της πρόσφατης διαδικτυακής ημερίδας ΤΙ ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ; Αέριοι ρύποι και αερομεταφερόμενοι μικροοργανισμοί στα μουσεία της Ελλάδας και της Κύπρου (27.11.2020).

Η εισήγηση του Πέτρου Σάββα, εκ μέρους του  Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Λεμεσός), με τίτλο Ανάπτυξη και εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα στο Βυζαντινό Μουσείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’μας παρουσιάζει τις πτυχές της διαχείρισης των περιβαλλοντικών συνθηκών στους εσωτερικούς χώρους του Βυζαντινού Μουσείου Λευκωσίας, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα των σχετικών μετρήσεων τα οποία -όπως και στην περίπτωση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης- προέκυψαν από τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων.

Στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (Ηράκλειο) και στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ (Λευκωσία) μετρούσαμε εδώ και τρία χρόνια τις αέριες περιβαλλοντικές συνθήκες των χώρων με τη βοήθεια των εταίρων μας στο έργο ΜΟΥΣΕΙΑ ΙΙ [Interreg | Ελλάδα-Κύπρος], του Πολυτεχνείου Κρήτης (Χανιά) και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Λεμεσός). Το έργο ΜΟΥΣΕΙΑ ΙΙ ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα με τα αποτελέσματά του να είναι πολύ ενδιαφέροντα και εξαιρετικά επίκαιρα.

Νέο online εκπαιδευτικό πρόγραμμα

«Τα κιάλια μου κρατώ, την πόλη μου κοιτώ»

Για μαθητές Ε’, Στ΄ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου
Ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την πόλη του Ηρακλείου (προσφέρεται δωρεάν)

 

Τα παιδιά που συμμετέχουν έχουν 4  λεπτά να παρουσιάσουν την περιοχή τους.  Πώς λέγεται η περιοχή σου, γνωρίζεις ποιο είναι το όνομα του δρόμου σου και γιατί ονομάστηκε έτσι; Τι σημαντικό θα μας έλεγες για αυτήν; Τι αγαπάς πιο πολύ στην περιοχή σου;

Εμείς παρουσιάζουμε παλιές φωτογραφίες από όμορφα σημεία της πόλης μας από το φωτογραφικό αρχείο του ΙΜΚ. Αναγνωρίζεις αυτά τα σημεία; Ας παρατηρήσουμε τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέσα στον χρόνο.

Μετά την παρουσίαση των περιοχών τα παιδιά ζωγραφίζουν κάτι που τους αρέσει ή κάτι που θέλουν να αλλάξει από τη γειτονιά τους.

Εμείς φτιάχνουμε ένα ψηφιακό κολλάζ από όλες τις ζωγραφιές και το στέλνουμε πίσω σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν.

 

Σημείωση: Για να συμμετέχεις πρέπει να έχεις κάνει έρευνα για την περιοχή σου καθώς και την ονομασία της οδού σου!

Με τη  Φανή Καμπάνη και την Άννα Αγογλωσσάκη (Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΙΜΚ)

Πότε; Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021 στις 12.00΄ – 13.00΄

Αριθμός Συμμετοχών: 15 παιδιά

Το online εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα γίνει μέσω της πλατφόρμας zoom, για αυτό κάθε συμμετέχων θα πρέπει να έχει φροντίσει για την εγκατάστασή της. Η δήλωση συμμετοχών γίνεται με την αποστολή των στοιχείων επικοινωνίας στο ep@ekim.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και η συμμετοχή του κάθε παιδιού ισχύει μόνο εάν υπάρξει θετική απάντηση στο e-mail αποστολής των στοιχείων. Μια ώρα πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος θα λάβουν όλοι οι συμμετέχοντες (εφόσον έχει εγκριθεί η συμμετοχή τους), e-mail με το link το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα.