Συνεχίζονται και σήμερα οι καταλήψεις στα σχολεία του Ηρακλείου

Λιγότερα είναι σήμερα, Τρίτη, τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ηράκλειο που τελούν υπό κατάληψη. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, λουκέτο έβαλαν οι μαθητές στο 4ο Λύκειο Ηρακλείου ενώ για δεύτερη μέρα συνεχίζεται σήμερα η κινητοποίηση στο 5ο Λύκειο Ηρακλείου.

Σήμερα, άνοιξαν τα 1ο ΕΠΑΛ, 12ο Γυμνάσιο και 3ο Λύκειο Ηρακλείου.

Οι μαθητές αντιδρούν στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, την αστυνόμευση των ΑΕΙ, και άλλα μέτρα, όπως είναι η Τράπεζα Θεμάτων και η επιβολή βάσης για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εκτός απροόπτου, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στη βουλή την ερχόμενη Πέμπτη.

 

Παράσταση διαμαρτυρίας

Παράλληλα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης πραγματοποιούν στις 12 το μεσημέρι οι μαθητές του Εσπερινού Λυκείου Ηρακλείου καθώς είναι ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που, μεταξύ άλλων προβλέπει ενιαία βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Σε ανοιχτή επιστολή τους, τα μέλη του 15μελους του σχολείου ανέφεραν, εκτός των άλλων, τα εξής

“Μετά την πρόταση του ΥΠΑΙΘ, στο νέο προς διαβούλευση νομοσχέδιο με τίτλο, «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» και ειδικά στο άρθρο 2 παραγρ. 2, στο οποίο αναφέρει ότι, «Στα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ, η Ε.Β.Ε. διαμορφώνεται ενιαία …», οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων και ιδιαίτερα οι μαθητές που ήδη προετοιμάζονται, εν μέσω πανδημίας και μεσούσης της σχολικής χρονιάς, για τις επερχόμενες πανελλήνιες εξετάσεις, αισθάνονται αιφνιδιασμένοι, βαθιά απογοητευμένοι μα πάνω από όλα κατάφωρα αδικημένοι.”