Πλειστηριασμοί ακινήτων: Όλες οι αλλαγές που έρχονται μέχρι το καλοκαίρι

Αναστολή πλειστηριασμών έως 15 Μαρτίου – Πτωχευτικός Κώδικας από τέλη Μαρτίου για όσους έχουν περιουσία άνω των 350.000 και ρύθμιση των 240 δόσεων από 1η Ιουνίου.

Μετά από συμφωνία θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης δόθηκε μία γενική αναστολή στους πλειστηριασμούς έως τις 15 Μαρτίου, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ1 η δικηγόρος Άννα Κορσάνου. Αυτό δίνει έστω μια προσωρινή ανάσα στους δανειολήπτες

Πολλοί όμως αναρωτιούνται τι θα γίνει μετά το προσωρινό πάγωμα των πλειστηριασμών, δηλαδή από τα τέλη Μαρτίου και μετά μέχρι και το καλοκαίρι.

Το χρονοδιάγραμμα

Το διάστημα μετά τις 15 Μαρτίου έως τον Ιούνιο οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας και πλέον θα υπάρχει αναστολή των πλειστηριασμών μόνο για όσους ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού και σε όσους έχουν πληγεί από τον covid19. Παράλληλα, υπάρχουν περιπτώσεις που δανειολήπτες προσπάθησαν να έρθουν σε συμβιβασμό αλλά οι τράπεζες δεν το δέχθηκαν γιατί θεώρησαν το χρέος μη βιώσιμο είπε η κ. Κορσάνου.

Από τέλος Μαρτίου θα αρχίσει να ισχύει ο Πτωχευτικός Κώδικας για φυσικά και νομικά πρόσωπα με περιουσία άνω των 350.000.

Από 1η Ιουνίου αρχίζει η ρύθμιση των 240 δόσεων ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για συνολική ρύθμιση των χρεών για διάστημα έως 20 ετών, έως 240 δόσεις χωρίς να κινδυνεύει η περιουσία του δανειολήπτη.

Το επόμενο στάδιο είναι πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών, μπορεί να κατατεθεί αίτηση πτώχευσης και από την εταιρεία διαχείρισης στην τράπεζα αν κάποιος είναι ληξιπρόθεσμος, οπότε διαγράφονται όλα τα χρέη αλλά χάνεται και η περιουσία.

Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr/