H Εντεταλμένη Σύμβουλος Εθελοντισμού -Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Mηλάκη Γεωργία μίλησε στο entopolis.gr! Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις,δηλώνει χαρακτηριστικά!

Kαλωσορίζουμε την κα Μηλάκη Γεωργία στο entospolis.gr και την ευχαριστούμε για την διάθεση της  να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα που απασχολούν τους Ηρακλειώτες και όχι μόνο.

Η κα Μηλάκη Γεωργία είναι  ,Ιατρός  Παθολόγος- Ογκολόγος ,Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου και  Εντεταλμένη Σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης – Εθελοντισμού και Διασύνδεσης με φορείς και οργανώσεις – Τουρισμού για την Π.Ε. Ηρακλείου!

 

-Η πανδημία COVID-19 τι επιπτώσεις έχει επιφέρει στη ζωή μας;

H περιφέρεια  έχει σταθεί αρωγός μέχρι τώρα στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας;

Η πανδημία της νόσου COVID-19 έχει επιφέρει πολλαπλές επιπτώσεις ,αρνητικές και θετικές, σε ποικίλους τομείς. Πιο συγκεκριμένα, υγειονομικές, οικονομικές, κοινωνικές, ανθρωπιστικές, ψυχολογικές και συναισθηματικές συνέπειες απορρέουν από τις νέες συνθήκες διαβίωσης εν μέσω πανδημίας.

Πρωταρχικά, στον κλάδο της υγείας, η πιθανότητα εκδήλωσης σοβαρής ασθένειας και επικείμενου θανάτου σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ, απειλεί με ενδεχόμενη κατάρρευση το σύστημα υγείας. Τα νοσοκομεία παραμένουν οι ρυθμιστές των περιοριστικών μέτρων. Δευτερευόντως, τα οικονομικά προβλήματα σε σημαντικούς τομείς όπως το εμπόριο, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό και τις μετακινήσεις, τα οποία έχει επιφέρει η πανδημία είναι σημαντικά και δυσεπίλυτα.

Εξίσου σημαντικές είναι οι κοινωνικές και ανθρωπιστικές αρνητικές επιπτώσεις, όπως ο περιορισμός δράσεων ψυχαγωγίας, θεαμάτων, τεχνών, πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και η απομόνωση του ατόμου, η αποξένωση και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει θετικός απολογισμός. Στον κλάδο της υγείας, ενδυναμώθηκε το ΕΣΥ, στελεχώθηκε με περισσότερο προσωπικό, αυξήθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ και ενισχύθηκε η έρευνα.

Η ταχεία ψηφιοποίηση άλλαξε ριζικά τις υπηρεσίες που αφορούν το εμπόριο, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, ακόμη και τις εργασιακές σχέσεις και συνθήκες όπου η τηλεργασία φαίνεται να καθιερώνεται. Κοινωνικά, υπήρξε σημαντική εξέλιξη στην οργάνωση και τον συντονισμό των χωρών με γρήγορες διαδικασίες ενημέρωσης και συνεργασίας.

Ανθρωπιστικά, αναπτύχθηκε η αλληλεγγύη και το αίσθημα συλλογικής ευθύνης στην κοινωνία, άνθισε ο εθελοντισμός και η στήριξη των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων ως αντίδοτο στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση.

Η Περιφέρεια Κρήτης στάθηκε αρωγός σε όλους τους τομείς.

 • Συμμετείχε στην εκστρατεία εθελοντισμού και την προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας στέλνοντας το δικό της μήνυμα για την προστασία του πληθυσμού με τη δημιουργία τηλεοπτικό spot το οποίο έχει λάβει την έγκριση του Ε.Σ.Ρ. για Πανελλήνια μετάδοση.
 • Ενέκρινε 1.000.000 € για την αγορά εξοπλισμού όπως αναπνευστήρες και υγειονομικού υλικού σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης ενώ παράλληλα με την ενημέρωση, στέλνει υλικό καθημερινά (π.χ. μάσκες, γάντια, αντισηπτικά), σε κάθε φορέα.
 • Χρηματοδότησε με 20 εκ. ευρώ την ενίσχυση των δομών υγείας αλλά και τη μισθοδοσία ιατρό-νοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης.
 • Η Περιφέρεια Κρήτης πρώτη στη χώρα, υλοποίησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την δωρεάν πιστοποίηση όλων των εργαζομένων στον τουρισμό σχετικά με τη νόσο COVID-19.
 • Το πρόγραμμα «Προφύλαξη και μέτρα πρόληψης για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2)  αφορούσε την εκπαίδευση εργαζομένων σε καταλύματα, τουριστικά γραφεία, οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, ξεναγούς, συνεδριακό τουρισμό, εστίαση, πύλες εισόδου, κατασκηνώσεις, διοργανώσεις αθλητισμού και πολιτισμού», σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή και το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πραγματοποιήθηκαν πέντε κύκλοι εκπαίδευσης, συμμετείχαν 20 καταξιωμένοι εκπαιδευτές και δόθηκαν 60.000 πιστοποιήσεις. Την ιστοσελίδα επισκέφθηκαν >100.000 πολίτες ενώ πραγματοποιήθηκαν >2.200.000 προβολές.
 • Χρηματοδότησε με 2,5 εκ. ευρώ τον ψηφιακό εξοπλισμό για την αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών σε σχολικές μονάδες όλης της Κρήτης.
 • Διέθεσε 60 εκ. για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης.

 

Οι συνθήκες πανδημίας επιβάλλουν ριζικές αναθεωρήσεις σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στην οικονομία. Η εξασφάλιση και διανομή των απαιτούμενων πόρων λαμβάνει άλλες διαστάσεις.

Η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού, επιβάλλεται να ομονοήσουν σε ένα κοινό εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, οργάνωσης και αναβάθμισης του τόπου σε συνθήκες πρωτόγνωρες και υπό το πρίσμα συνεχών αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι η στιγμή κατά την οποία η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις και από την πλευρά της, η κεντρική εξουσία οφείλει να της παραχωρήσει αυτή τη δυνατότητα.

Να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής ακόμη και στη διαχείριση των εμβολιασμών σε τοπικό επίπεδο εφόσον πραγματικά θέλουμε να πετύχουμε την αποτελεσματική ανάσχεση της πανδημίας και να βγούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από το τέλμα της οικονομικής αδράνειας. Πρωταρχικό μέλημά μας αυτή την περίοδο θα πρέπει να είναι η πίεση προς την κυβέρνηση για τον άμεσο και αποτελεσματικό εμβολιασμό των κατοίκων του νησιού μας, ώστε να μπορέσουμε με ασφάλεια να υποδεχόμαστε τους επισκέπτες μας.

-Ο τουρισμός λέγεται θα κυμανθεί καλά στην τουριστική σεζόν που έρχεται. Θα καταφέρει να σώσει και να υποστηρίξει το οικονομικό αδιέξοδο των επιχειρηματιών όλων των κλάδων? Η περιφέρεια τι σκέψεις κάνει;

 

Ιδιαίτερα για την Κρήτη, ο τουρισμός αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα της τοπικής οικονομίας. Δυστυχώς, ούτε αυτή η χρονιά φαίνεται να δίνει ευκαιρίες ταχείας ανάκαμψης. Στόχος είναι η ανάκαμψη του τουρισμού στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, ενώ στα επίπεδα του 2019 ίσως να επιστρέψουμε σε 2 με 4 χρόνια.

Όλες οι ελπίδες επανεκκίνησης του τουρισμού εναπόκεινται στους εμβολιασμούς και στη χρήση του σχετικού ηλεκτρονικού πιστοποιητικού ασφαλών μετακινήσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαίο να δράσουμε άμεσα με συντονισμένες και στοχευμένες αποφάσεις εάν επιθυμούμε να βγει επιτέλους η οικονομία αλλά και η κοινωνία από «την εντατική».

To διακύβευμα είναι το τουριστικό προϊόν του νησιού μας, για το οποίο έχουμε δουλέψει και έχουμε αναδείξει με μεγάλο κόπο τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και η διασφάλιση της υγείας των κατοίκων του νησιού.

Η Περιφέρεια Κρήτης οφείλει να αναδείξει τα προβλήματα και να διαφυλάξει για ακόμη μία φορά την ποιότητα του τουριστικού προορισμού επενδύοντας με αυτό τον τρόπο όχι μόνο στην τρέχουσα τουριστική περίοδο αλλά και σε αυτές που θα ακολουθήσουν γιατί η πανδημία δεν τελειώνει αυτή τη σεζόν και ενδεχομένως στο μέλλον θα κληθούμε να διαχειριστούμε και άλλες κρίσεις ανεξάρτητα από τη γενεσιουργό τους αιτία.

Οι  προκλήσεις για την τουριστική περίοδο που έρχεται είναι

 • Να διεκδικήσουμε έγκαιρη έναρξη της τουριστικής σαιζόν για να επιτύχουμε μεγάλη διάρκεια
 • Να στραφούμε σε τομείς εναλλακτικού τουρισμού που θα ενισχύσουν το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών
 • Από την άλλη πλευρά έχουμε να διαχειριστούμε ταξιδιώτες «τριών ταχυτήτων», ενώ θα κληθούμε να διαχειριστούμε τον κοινωνικό διαχωρισμό σε ότι αφορά τον εμβολιασμό και  τα «υγειονομικά διαβατήρια» ή πιστοποιητικά εμβολιασμού για τα οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει υποβάλλει ερώτηση στην ΕΕ
 • Και βέβαια έχοντας στη φαρέτρα μας τη γνώση από την τουριστική περίοδο του 2020 θα πρέπει να διεκδικήσουμε βελτίωση της διαχείρισης των επισκεπτών στις πύλες εισόδου (αεροδρόμια και λιμάνια), καλύτερα οργανωμένα ξενοδοχεία καραντίνας και βελτιωμένο σύστημα διαχείρισης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
 • Τέλος δεν εγκαταλείπουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία εξακολουθούν να είναι σε πλήρη εφαρμογή ακόμη και για όσους έχουν εμβολιαστεί όπως και την εκπαίδευση των εργαζομένων στον τουρισμό, η οποία θα συνεχιστεί.

 

Αναφορικά με την πρόσκληση της Περιφέρειας Κρήτης για την ενίσχυση των επιχειρηματιών μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ υπάρχουν πολλά παράπονα από αυτούς που δυστυχώς δε συμπεριελήφθησαν βάση κριτηρίων. Οι λεγόμενοι μικροεπιχειρηματίες γιατί να μην έχουν εξίσου θετική ανταπόκριση; Θα επανεξεταστεί το θέμα;

 

Για το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 υποβλήθηκαν 10.929 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 274.308.268,09 €.

Τα κριτήρια καθορίζονται από το αρμόδιο υπουργείο με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι από την Περιφέρεια Κρήτης. Το ποσό των 60εκ. που διαθέτει η Περιφέρεια Κρήτης για τις επιχειρήσεις του νησιού, φυσικά δεν είναι αρκετό και τα παράπονα απολύτως δικαιολογημένα. Στόχος του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη είναι η συνεχής και επίμονη διεκδίκηση πρόσθετης χρηματοδότησης από το ταμείο ανάκαμψης για να ενισχυθούν όλες οι επιχειρήσεις.

 

Δραστηριοποιείστε σε πολλούς φορείς και συλλόγους εθελοντισμού με πλούσια δράση και έργο επί της ουσίας.

Να αναφέρω κάποιους:

«Στόχος- Πρόληψη» για τον Καρκίνο Μαστού, «Palliative Care» Ανακουφιστική Φροντίδα Ζαχ. Μπαντουβάς, «Ευ Ζω» με τον Καρκίνο, «Αγκαλιάζω»

Αυτοί όλοι λαμβάνουν τη στήριξη που τους αρμόζει από την Περιφέρεια Κρήτης;

Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει για να βοηθηθεί περισσότερος κόσμος;

Η ενασχόληση μου όλα αυτά τα χρόνια με τον εθελοντισμό με γεμίζει χαρά, ικανοποίηση και ελπίδα. Όταν ο Περιφερειάρχης αποφάσισε να μου αναθέσει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, αισθάνθηκα τεράστιο βάρος ευθύνης απέναντι σε όλους τους φορείς του εθελοντισμού. Οι εθελοντές ανεξάρτητα από τον σκοπό και την αξία που επιλέγουν να υπηρετήσουν, αναδεικνύουν τον εθελοντισμό ως ύψιστη ανθρωπιστική αξία που συμπληρώνει και δεν αντικαθιστά την πολιτεία.

Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει όλες τις εθελοντικές δράσεις και βρίσκεται δίπλα σε κάθε ανάγκη των συλλόγων. Στόχος μας είναι να καταγράψουμε όλες τις πιστοποιημένες εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη και να δημιουργήσουμε μία πλατφόρμα όπου θα μπορούν να παρουσιάζουν τις δράσεις τους και το εθελοντικό τους έργο.

Προτεραιότητα μας είναι η διαμόρφωση σταθερής εθελοντικής κουλτούρας για τη διάχυση της αξίας του εθελοντισμού στο μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινωνίας.

Βασικοί συνεργάτες μας είναι όλες οι οργανώσεις και οι φορείς που λειτουργούν στη βάση του εθελοντισμού. Οι Δήμοι, ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και βέβαια η ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα. Γιατί η ανάπτυξη της κουλτούρας και η καλλιέργεια, είναι καταρχάς θέμα παιδείας.

Το Κέντρο Προαγωγής του Εθελοντισμού της Περιφέρειας Κρήτης σχεδιάζει συνέργειες και είναι ανοιχτό στις συνεργασίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη σύμφωνα με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, που αποτελούν τον οδικό χάρτη επίτευξης ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους.

Είναι μια νέα δομή, με στόχο να λειτουργήσει ως καλή πρακτική για τις άλλες Περιφέρειες της χώρας αλλά και για τη δημιουργία ενός εθνικού θεσμικού πλαισίου με ολιστική προσέγγιση του Εθελοντισμού και των εθελοντών-εθελοντικών σχημάτων που τον εκφράζουν.

Έως σήμερα, προσπάθησα για τις αρμοδιότητες που μου ανατέθηκαν τόσο στον εθελοντισμό όσο και στον τουρισμό, να οργανώσω, να αναβαθμίσω και να φέρω καινοτόμες ιδέες και προτάσεις, που προάγουν μια σύγχρονη αντίληψη, όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι, στα θέματα που καλείται να προωθήσει η Περιφέρεια Κρήτης. Με τη συνδρομή υπέροχων ανθρώπων, με κοινό όραμα και φυσικά τον Περιφερειάρχη που στέκεται δίπλα μου και στηρίζει τις επιλογές μου, είμαι βέβαιη ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, για να συνεχίσει η Περιφέρεια Κρήτης να αποτελεί παράδειγμα καλών πρακτικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

 

-Είστε ευχαριστημένη από την μέχρι τώρα πορεία σας στο πόστο που έχετε αναλάβει στην Περιφέρεια? Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ακόμα;

 

Με την μέχρι τώρα πορεία μου είμαι απόλυτα ικανοποιημένη. Πάντα βέβαια υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αλλά όταν υπάρχει προγραμματισμός και θέληση όλα βαίνουν προς το καλύτερο.

-Ποια τα επόμενα σας σχέδια κύρια Μηλάκη; Πείτε μας ένα όνειρό σας  που θα θέλατε να πραγματοποιηθε;

 

Σχέδια για το μέλλον έχω πολλά! Δεν σταματάω να οραματίζομαι! Εύχομαι μόνο να έχω υγεία για να μπορώ να υπηρετώ το λειτούργημά μου και να βρίσκομαι δίπλα στους ασθενείς μου με επιστημονική και συναισθηματική επάρκεια.

Ως ενεργός πολίτης, αφουγκράζομαι καθημερινά τις ανάγκες των συνανθρώπων μας και προσπαθώ να συμβάλλω άμεσα και αποτελεσματικά για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Όνειρο μου είναι να υπηρετήσω την πολιτική σε υψηλότερες θέσεις ευθύνης και να μεταλαμπαδεύσω στις νεότερες γενιές την αγάπη μου για την πατρίδα μου με ήθος, επαγγελματισμό και αξιοπρέπεια!

 

Σας ευχαριστούμε!