Ενδυναμώνεται ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης!

0

Σαν οδοστρωτήρας πέρασε πάνω από την Αυτοδιοίκηση η αλήστου μνήμης κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και με την καταστροφική νομοθεσία που επινόησε και επέβαλε, στην λογική του «όποιον αρμό της εξουσίας δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον αποδυναμώνουμε»,  οδήγησε τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας σε ένα πλήρες ηθικό, οικονομικό και διοικητικό αδιέξοδο.

Δεν έλεγχε την Αυτοδιοίκηση το κόμμα που βρέθηκε ξαφνικά να κατέχει την εξουσία, κάτω από τις γνωστές ειδικές συνθήκες που τότε επικρατούσαν. Και αυτό δεν το ανέχονταν οι δογματικοί της αριστεράς. Έπρεπε με κάθε τρόπο να την ποδηγετήσουν. Έτσι, οδήγησαν την Αυτοδιοίκηση στην κλίνη του Προκρούστη. Την περικύκλωσαν και την εγκλώβισαν με μια νομοθεσία που το μόνο που θα εξασφάλιζε η εφαρμογή της, ήταν να καταστήσει δέσμιους και ακυβέρνητους τους Δήμους.

Συνεπής στις προεκλογικές της εξαγγελίες, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία, διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της να αποκαταστήσει την λειτουργικότητα των Δήμων. Και με μια σειρά αποφάσεων, άρχισε βαθμιαία να απελευθερώνει την Αυτοδιοίκηση από τα δεσμά του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας τον ρόλο της, αποκαθιστώντας την υπόσταση της και στηρίζοντας την τόσο σε επίπεδο ηθικό και νομικό όσο και οικονομικά.

Τώρα, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρεί και στη νομοθετική κατοχύρωση της πολιτικής, που επαναφέρει την κυβερνησιμότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, με την κατάργηση στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της λεγόμενης «απλής αναλογικής» που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία επέφερε καταστροφικές συνέπειες στην ομαλή λειτουργία τους.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που τέθηκε ήδη σε διαβούλευση,  διαμορφώθηκε μέσα από ένα γόνιμο διάλογο με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ,

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται για μια ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία που αποτελεί ρητή προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης και έχει ως στόχο να μπει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία της Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα όμως με το νομοσχέδιο επιχειρείται η διασφάλιση της παροχής στον πολίτη υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν οι αρχές της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης και της ορθολογικής οικονομικής διαχείρισης. 

Μεταξύ άλλων:

  • Επαναφέρεται η  5ετής θητεία για τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.
  • Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου.
    Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%, θα είναι δηλαδή κατά 1% μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυσε στις εκλογές του 2006.
  • Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
  • Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές.
  • Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών Αρχών» η οποία δημιούργησε έναν de facto τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος.
  • Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του Δημάρχου στα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων.
  • Σε μικρότερες Δημοτικές Κοινότητες ο  εκπρόσωπός τους εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.
  • Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό Σώμα οι υποψήφιοι.

Όπως καθίσταται πασιφανές, η Κυβέρνηση της ΝΔ προχωρεί στην ουσιαστική στήριξη και την ενδυνάμωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, επαναφέροντας την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα που της στέρησε πρόσκαιρα ο ΣΥΡΙΖΑ, δικαιώνοντας τις προσδοκίες των Αυτοδιοικητικών στελεχών και αποκαθιστώντας την ευταξία που διασαλεύτηκε με την ισοπεδωτική και αδιέξοδη ιδεοληπτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης.

 

Βαγγέλης  Καρκανάκης
Πρόεδρος Δ.Ε.Ε.Π (Νο.Δ.Ε.) Ηρακλείου

 

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook