Σέλας: Οταν τα χρώματα «χορεύουν» στον φινλανδικό ουρανό

Σέλας: Οταν τα χρώματα «χορεύουν» στον φινλανδικό ουρανό -Το μαγικό βίντεο που πόσταρε το Reuters

Το Σέλας αποτελεί ένα μαγικό ουράνιο φαινόμενο που όσοι το έχουν αντικρίσει δεν μπορούν να περιγράψουν με λόγια, αποτυπώνοντας με ακρίβεια τα όσα αισθάνθηκαν.

Το Βόρειο Σέλας εμφανίζεται ως μεγάλες περιοχές χρώματος, σε αποχρώσεις του πράσινου, του ροζ, του μπλε και του μωβ.

Το φαινόμενο δημιουργείται από τον βομβαρδισμό των υψηλών ατμοσφαιρικών στρωμάτων από ηλεκτρόνια που προέρχονται από τη συνεχή ροή φορτισμένων σωματίων από τον Ηλιο, που ονομάζεται ηλιακός άνεμος. Σύμφωνα με την Wikipedia, η πλειονότητα των φορτισμένων αυτών σωματίων, που είναι κυρίως πυρήνες υδρογόνου και ηλεκτρόνια, εκτρέπονται από το μαγνητικό πεδίο της Γης. Ωστόσο σημαντικό μέρος τους εισχωρεί στη γήινη μαγνητόσφαιρα, όπου επιταχύνεται σε μεγάλες ενέργειες από ηλεκτρομαγνητικά πεδία κατά τη διάρκεια μαγνητικών καταιγίδων. Ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας και μικρής γωνίας κλίσης ως προς τις μαγνητικές γραμμές φτάνουν μέχρι την ανώτερη ατμόσφαιρα, όπου διεγείρουν άτομα οξυγόνου και αζώτου. Η διέγερση επιτελείται με την μετατόπιση των ηλεκτρονίων αυτών των ατόμων σε ανώτερες ενεργειακές στοιβάδες, όπου όμως δεν μπορούν να παραμείνουν για πολύ. Με την επάνοδο στην αρχική τους κατάσταση εκπέμπουν την περίσσεια ενέργειας με τη μορφή φωτός. Το χρώμα του φωτός εξαρτάται από το είδος του ατόμου που διεγείρεται και από την ενεργειακή διαφορά των στοιβάδων διέγερσης και ηρεμίας των ηλεκτρονίων του ατόμου.
Βίντεο: Το Σέλας «χορεύει» στον ουρανό της Λαπωνίας
Την μαγεία του Σέλας αποτύπωσε βίντεο, που τραβήχτηκε στις 25 Ιανουαρίου, και δημοσίευσε το Reuters το βράδυ της Τετάρτης. Σε αυτό τα χρώματα φαίνεται να χορεύουν πάνω στον φινλανδικό ουρανό της Λαπωνίας.

https://www.facebook.com/dacc87de-17b4-4458-b43d-4abd28d52938
Πηγή: iefimerida.gr –