Αιφνιδιαστικός έλεγχος στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca με αίτημα της Κομισιόν

Συνεχίζεται το «μπρα ντε φερ» στη σκιά του εκτροχιασμού των εμβολιαστικού προγράμματος στην Ευρώπη λόγω μειωμένων παραδόσεων. Επιθεώρηση στο εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων της εταιρείας στο Βέλγιο

Αιφνιδιαστικό έλεγχο στο εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca, στο Βέλγιο, διενήργησε κατόπιν αιτήματος της Κομισιόν ο αρμόδιος Οργανισμός Φαρμάκων, γράφει η De Standaard, σε ένα ακόμα επεισόδιο της άγριας αντιπαράθεσης (εδώ) που έχει ξεσπάσει μεταξύ της βρετανο-σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αιφνιδιαστική επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca επιβεβαιώθηκε και από το γραφείο του βέλγου υπουργού Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε.

AstraZeneca κατά Κομισιόν: Καθυστερήσατε τρεις μήνες τη συμφωνία!

Στόχος, ανέφερε το γραφείο του υπουργού, είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου».

Ως γνωστόν, εδώ και μέρες η AstraZeneca επιμένει ότι για την αναθεώρηση επί τα χείρω του προγράμματος παραδόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 για το πρώτο τρίμηνο του 2021 στην ΕΕ, ευθύνεται η χαμηλή παραγωγή σε εγκαταστάσεις της στο Βέλγιο. Από την Κομισιόν έχουν εκφραστεί σοβαρές επιφυλάξεις και έχει κριθεί ότι οι εξηγήσεις που έδωσε η εταιρεία ήταν ανεπαρκείς.

Η επιθεώρηση, σημειώνει η De Standaard, διεξήχθη σε συνεργασία με άλλες χώρες, «έτσι ώστε –όπως είπε ο εκπρόσωπος του βέλγου υπουργού Υγείας– να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα».

«Βέλγοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τώρα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Σύμφωνα πάντα με την De Standaard, το πόρισμα της σχετικής έκθεσης αναμένεται μέσα σε λίγες ημέρες.

Πηγή: Protagon.gr