Η Πρόεδρος του Επισιτισμού και διασκέδασης του νομού Ηρακλείου κα Μαρία Αντωνακάκη μίλησε στο entospolis.gr για την ανάγκη ενίσχυσης και ουσιαστικής στήριξης των επιχειρηματιών του κλάδου!

Καλωσορίζουμε την κα Μαρία Αντωνακάκη, Πρόεδρο επισιτισμού και διασκέδασης του νομού Ηρακλείου και την ευχαριστούμε για την διάθεση της να απαντήσει σε ερωτήματα που ταλανίζουν τον κλάδο του επισιτισμού και που δυστυχώς έχει φέρει σε τρομερά αδιέξοδη κατάσταση  η πανδημία convid-19!
Η κα Μαρία Αντωνακάκη  γνώριμη σε όλους μας για την δραστηριότητα της τόσο στο χώρο του επισιτισμού όσο και στο σωματείο Καλλιπάτειρα ,παράρτημα Κρήτης με πληθώρα φιλανθρωπικών δράσεων για την στήριξη ανθρώπων που πραγματικά το χρειάζονται ,τον τελευταίο καιρό έχει κάνει τρομερές παρεμβάσεις και υπομνήματα στην Περιφέρεια, στον Δήμο και τέλος στο Υπουργείο υπερασπιζόμενη τα δικαιώματά και τις απαιτήσεις των συναδέλφων της στο κλάδο του επισιτισμού και διασκέδασης.
Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον χώρο της εστίασης; Τι μέλλει γενέσθαι;
Όπως γνωρίζετε ο κλάδος της εστίασης και διασκέδασης έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα των εποχών και οι προβλέψεις μας είναι δυσοίωνες λόγω το ότι τα οικονομικά μέτρα που δόθηκαν και με την μορφή δανεισμού δυστυχώς δεν βοήθησαν στο βαθμό εκείνο που οι επιχειρηματίες να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους.
Τα μέτρα ήταν πολύ επιδερμικά και πρέπει άμεσα να μας δώσουν επιπλέον δραστικές λύσεις απαλλαγές, μειώσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις και να επιστραφούν όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές γιατί η επόμενη μέρα θα είναι παρά πολύ δύσκολη και θα οδηγήσει τους επιχειρηματίες σε οικονομική εξαθλίωση .
-Τι θα προτείνατε εσείς στην κυβέρνηση αναφορικά με τον κλάδο σας τηρώντας πάντα την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών;
Αυτό που προτείνει ο κλάδος από την πρώτη  στιγμή με δεδομένο ότι πρωτίστως προέχει η υγεία και σύμφωνα πάντα με τους υγειονομικούς κανόνες ,είναι η επάνοδος μας να γίνει με μέτρα και πληρότητα που να ευνοεί την λειτουργία της επιχείρησης .
Μεγάλα Τουριστικά γραφεία αναφέρουν ότι η Κρήτη βρίσκεται πρώτη στις κρατήσεις της νέας τουριστικής σεζόν που έρχεται, μάλιστα από τον Απρίλιο κιόλας. Αυτό δεν θα ήταν αρκετά ενθαρρυντικό και βοηθητικό θα λέγαμε για τον χώρο της εστίασης; Δεν θα μπορέσει να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της δυσμενής κατάστασης που βρίσκεστε τώρα;
 Ο Τουριστικός κλάδος είναι από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας μας όπως κ του επισιτισμού κ σαφώς θα βοηθήσει πολύ μιας κ είναι αναπόσπαστο κομμάτι με τον κλάδο μας όποτε θεωρώ ότι θα παίξει βασικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας μας.
Αυτό που θα έπρεπε ουσιαστικά να κάνει θα ήταν να επιδοτεί την εργασία κ όχι μόνο την ανεργία και να έδινε επιδοτήσεις όχι σε μορφή δανεισμού κ πλήρη απαλλαγή υποχρεώσεων για όλους τους μήνες που οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστά .
Επίσης προγράμματα με προϋποθέσεις τέτοιες που να μπορούσαν όλοι οι επιχειρηματίες του χώρου να ενταχθούν .
-Ποιο είναι το παράπονο σας από την κυβέρνηση ,σε τι σας βοήθησε και σε τι όχι;
Αυτό που θα έπρεπε ουσιαστικά να κάνει θα ήταν να επιδοτεί την εργασία και όχι μόνο την ανεργία και να έδινε επιδοτήσεις όχι σε μορφή δανεισμού και πλήρη απαλλαγή υποχρεώσεων για όλους τους μήνες που οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστά .
Επίσης προγράμματα με προϋποθέσεις τέτοιες που να μπορούσαν όλοι οι επιχειρηματίες του χώρου να ενταχθούν .
-Πείτε μας 5 βασικά βήματα που πρέπει να κάνει η εστίαση για να μπορέσει να βοηθηθεί και να απογειωθεί;
Τα βήματα είναι όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό πάντα με όλα τα μέτρα που προστατεύουν όλους μας στον τομέα της υγείας μας που είναι κ το σημαντικότερο αγαθό μας .
Τέλος εύχομαι καλή δύναμη και υπομονή σε όλους μας!