Περιφέρεια Κρήτης η Περιφέρεια των δύο ταχυτήτων.

Γράφει ο Αιμίλιος Παττακός
Κλείσιμο το μάτι στις ελίτ και αποκλεισμούς για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης μη επιστρεπτέας βοήθειας.
Είναι γνωστό εδώ και μερικούς μήνες ότι η Περιφέρεια Κρήτης παράλληλα με άλλες Περιφέρειες έχουν εξαγγείλει πρόγραμμα στήριξης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον Covid 19 .
Το πρόγραμμα αυτό αναφέρει οικονομική στήριξη από 3.000 – 40.000€ το ανώτερο και το σύνολο της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια είναι τα 60.000.000€ , δέκα εκατομμύρια παραπάνω από το αρχικό ποσό των 50.000.000€ που είχε ανακοινωθεί.
Πολλές πληττόμενες επιχειρήσεις και μετά από παρότρυνση υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας κατέθεσαν τις αιτήσεις τους απευθυνόμενοι σε οικονομικά γραφεία και αφού κατέβαλαν από 300- 500€ που δεν τους περίσσευαν.
Στην τελική ημερομηνία υποβολών 27 11 20 υποβλήθηκαν σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαδερακη 11.000 αιτήσεις από πληττομενες επιχειρήσεις ενώ για την κάλυψη αιτήσεων θα χρειαζόταν ένα ποσό της τάξεως των 275.000.000€.
Η λογική του προγράμματος και η φιλοσοφία είναι να στηριχθούν τουριστικές , εμπορικές επιχειρήσεις που πλήττονται από την Πανδημία του Κορωνοιου και να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν επαφή με τις τράπεζες.
Σύμφωνα όμως με πρόσφατες δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη και αφού έχει γίνει επεξεργασία αρκετών αιτήσεων αναφέρθηκε ένα νούμερο ωφελούμενων της τάξεως των 2.000 με 2.500 οι οποίοι συγκεντρώνουν και την ανάλογη βαθμολογία σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Εδώ όμως ερωτάται η Περιφέρεια αφού είχε γνώση εξαρχής των βαθμολογικών κριτηρίων και αφού είχε εικόνα ήδη από το Φθινόπωρο το ποσό που έπρεπε να καλύψει για να ικανοποιηθούν οι δικαιούχοι τι έπραξε;
Πρόσθεσε δέκα εκατομμύρια στον προϋπολογισμό , κάτι που ήταν σταγόνα στον ωκεανό.
Όμως το πρόγραμμα αυτό καθαυτό από την προκήρυξη του ήταν προβληματικό και ελάχιστα αναλογικό και στοχευμένο και δημιουργούσε αδικίες.
Ο τρόπος βαθμολόγησης των επιχειρήσεων ήταν σαφώς υπέρ των μεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων που απασχολούσαν αρκετούς εργαζόμενους.
Έτσι έχουμε το εξής παράδοξο ξεκινώντας από τα υψηλότερα μόρια και βαθμολογία αρκετοί δικαιούχοι παίρνουν επιδότηση 30.000 , 40.000€ και οι μικρότερες επιχειρήσεις με λιγότερα μόρια που πιθανόν θα έπαιρναν 5.000€ , 10.000€ αποκλείονται γιατί εξαντλούνται τα χρήματα.
Από το σύνολο των 11.000 αιτήσεων αν υποθέσουμε ότι μέσος όρος λάβει 3.000€ αμέσως καταλαβαίνουμε ότι εξαντλούνται τα 60.000.000€ αφήνοντας παραπονούμενους περίπου το 80 % των πληττόμενων.
Κάποιοι θα πουν τι δυνατότητες έχει η Περιφέρεια για να αλλάξει τη βαθμολογία και τα κριτήρια που ισχύουν πανελλαδικά και στις άλλες Περιφέρειες.
Η απάντηση είναι απλή.
Να μειώσει το ανώτερο ποσό .
Ενδεικτικά θα αναφέρω μερικά στοιχεία από άλλες περιφέρειες για να αποκτήσουμε μια εικόνα.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου με αναλογικά μικρότερα προβλήματα που έφερε η πτώση του τουρισμού σε άλλες περιοχές
Προϋπολογισμός προγράμματος
45.000.000€
Επιδότηση από 2.000 – 15.000€
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με παρόμοια χαρακτηριστικά με την Κρήτη.
Προϋπολογισμός 14.000.000€
Επιδότηση από 3.000 – 30.000€
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επίσης τουριστική περιοχή .
Ο αρχικός προϋπολογισμός
30.000.000€ που αυξήθηκε σε 35.000.000€
Η επιδότηση από 5.000€ – 30.000€
Μεταβλήθηκε σε 2.000 -10.000€.
Στην Αν Μακεδονία Θράκη με διαφορετικές επιχειρήσεις από την Κρήτη.
Προϋπολογισμός 45.000.000€
Επιδότηση 2.000- 15.000€
Στην Περιφέρεια Αττικής ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 200.000.000€ και αυξήθηκε σε 250.000.000€.
Ενώ τα αρχικά νούμερα της επιδότησης ήταν
5.000€ -50.000€ και άλλαξαν σε
5.000 – 40.000€.
Στην αύξηση όμως των 50.000.000€ αναφερόταν ότι το ποσό αυτό θα διατεθεί αποκλειστικά σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως εννιά άτομα.
Δόθηκε λοιπόν μια εικόνα ως προς τον τρόπο που άλλες περιφέρειες έχουν κινηθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων περισσότερο για να γίνουν οι συγκρίσεις και να βγουν τα κατάλληλα συμπεράσματα.
Αυτό λοιπόν που ζητείται από την Περιφέρεια Κρήτης είναι ένας τρόπος ώστε να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις στο πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα θα στεφθεί από πλήρη αποτυχία αν τελικά εξυπηρετήσει τους λίγους και αφήσει παραπονούμενους τους πολλούς.
Είναι τόσο άδικο και αναποτελεσματικό να μείνει έξω ο καταστηματάρχης που έχει οικογενειακή επιχείρηση και δουλεύει το κατάστημα του με μέλη της οικογένειας του , να μείνει απέξω ο έμπορος με τους τέσσερις υπαλλήλους , ή ο βιοτέχνης που κρατάει με οικονομικό ζόρι τους λίγους υπαλλήλους που έχει και ενώ είχε την χρονιά που μας πέρασε μέχρι και 100% πτώση του τζίρου.
Ας έλεγαν στον κόσμο να μην έχει ελπίδες και να μην ξοδευτεί με τις αιτήσεις ότι αυτό το πρόγραμμα ήταν κομμένο και ραμμένο για επιχειρήσεις με συγκεκριμένο προφίλ που θα έπαιρναν τα 30.000 , 40.000 χιλιάρικα και οι άλλες που αποτελούν και την πλειοψηφία θα έμεναν έξω.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορούν την Περιφέρεια για ελιτίστικη συμπεριφορά και αδιαφορία για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ή ακόμα περισσότερο ότι έφτιαξε ένα πρόγραμμα για να ωφεληθούν τα οίκου γραφεία όχι οι πληττομενοι.
Αυτό που επίσης κατηγορούν την Περιφέρεια είναι η έλλειψη κατανόησης των αναγκών του εμπορικού κόσμου και το πόσο δύσκολο είναι η επιβίωση μιας επιχείρησης.
Όπως επίσης προσάπτουν στην Περιφέρεια στατικότητα και την έλλειψη προσαρμοστικότητας αφού ενώ έδωσε την παράταση ενός μηνός για τις αιτήσεις δεν έλαβε υπόψη της το δεύτερο λοκνταουν ώστε να αλλάξει τα κριτήρια και να προσαρμοστεί με τις ανάγκες της κοινωνίας.
Ο εμπορικός κόσμος και οι μικρές επιχειρήσεις είναι πολύ στεναχωρημένες και απογοητευμένες με τον επιτήδειο αποκλεισμό τους από αυτό το πρόγραμμα και ρίχνουν την ευθύνη προσωπικά στον ίδιο τον περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη και τους συνεργάτες του.
Όσο για αυτό που λέγεται ότι θα έλθει δεύτερο πρόγραμμα στήριξης που θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των επιχειρήσεων από 0- 9 εργαζόμενους ο εμπορικός κόσμος το θεωρεί σαν χρύσωμα στο χάπι.
Φανταζόμαστε ότι αυτό μέχρι να τελειώσει το πρώτο πρόγραμμα και να γίνει η εκταμίευση θα πάει για το Φθινόπωρο ή το Χειμώνα .
Μέχρι τότε όμως το μικρό κατάστημα δεν θα καταφέρει να ανοίξει για την μετά Covid εποχή αφού δεν θα έχει ούτε την αντοχή ούτε την ρευστότητα.
Κύριοι και κυρίες της Περιφέρειας στηρίξτε την μικρή επιχείρηση πριν είναι αργά.
Η λύση ή να αυξήσετε το ποσό της επιχορήγησης ούτως ώστε να μπουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις ή να μειωθεί το ανώτερο ποσό επιδότησης.
Ας αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν να στηρίξετε την κοινωνία και για πρώτη φορά αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.