Συνταγή για τούρτα καρύδα σοκολάτα από τον Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

Για τα παντεσπάνια

  • 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 5 αβγά, μεσαία
  • 100 γρ. ινδοκάρυδο
  • 50 γρ. κακάο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γρ. κουβερτούρα
  • βούτυρο, για τη φόρμα
  • κακάο, για τη φόρμα

Για τη βουτυρόκρεμα

  • 350 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 50 γρ. ινδοκάρυδο

Για τη σύνθεση

  • 60 γρ. καρύδα, flakes
  • 100 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη

Για το σερβίρισμα

  • κεράσια μαρασκίνο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το παντεσπάνι

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά για να αφρατέψει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε 2 κ.σ. από το αλεύρι, ένα-ένα τα αβγά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα αβγό μέχρι να βάλουμε το επόμενο.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το ινδοκάρυδο, το κακάο, το μπέικιν, το αλάτι, την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
  • Βουτυρώνουμε και κακαώνουμε τρεις φόρμες 20εκ. που έχουμε τοποθετήσει στη βάση τους λαδόκολλα. Μοιράζουμε το μείγμα στις τρεις φόρμες και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.

Για τη βουτυρόκρεμα

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι και χτυπάμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ινδοκάρυδο και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Για τη σύνθεση

  • Τοποθετούμε το ένα παντεσπάνι στην πιατέλα σερβιρίσματος.
  • Απλώνουμε το 1/3 από τη βουτυρόκρεμα, πασπαλίζουμε 20 γρ. flakes καρύδας και το 1/3 από τη λιωμένη κουβερτούρα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα άλλα δύο παντεσπάνια.
  • Σερβίρουμε με κεράσια γλασέ.
Πηγή: https://akispetretzikis.com/e