Το 2020 στην Ελλάδα

Γράφει ο Μαρίνος Παττακός

Μετά τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και της κοινωνικής δοκιμασίας, στην Ελλάδα ατένιζαν το 2020 με αισιοδοξία. Παρά τη σφοδρότητα των μέτρων που είχαν επιβληθεί κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου, τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και την έλλειψη πολιτικής συνεννόησης, οι Έλληνες στάθηκαν όρθιοι πιστεύοντας ότι από το 2020 θα ξεκινούσαν μια νέα περίοδο ανάκαμψης και ευημερίας για τη χώρα.

Η Ελλάδα μπήκε στον καινούργιο χρόνο με αισιοδοξία έχοντας αποκτήσει εμπειρία και αυτοπεποίθηση στην αντιμετώπιση των δύσκολων προβλημάτων, έτοιμη να διαχειριστεί τις προκλήσεις της νέας εποχής. Η πολιτική σταθερότητα που επιτεύχθηκε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, η ωρίμανση της κοινωνίας και η ενεργοποίηση της σιωπηρής πλειοψηφίας των πολιτών, ήταν στοιχεία που γεννούσαν αισιοδοξία για το μέλλον. Αυτές ήταν οι προσδοκίες στο ξεκίνημα του 2020 στην Ελλάδα, φορτωμένο με τόσες ελπίδες ότι ήρθε στον τόπο η νέα εποχή.

Δυστυχώς το έτος 2020 ήταν ένας πραγματικά απρόβλεπτος χρόνος με αποτέλεσμα τα αποθέματα της αισιοδοξίας να εξαντληθούν γρήγορα, αφού από τον πρώτο κιόλας μήνα άρχισαν οι δοκιμασίες για τους Έλληνες. Η σχεδιασμένη προσφυγική επίθεση στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο καθοδηγούμενη από την Τουρκία, προκάλεσε τα αντανακλαστικά άμυνας της κυβέρνησης, που με επιτυχία αντιμετώπισε την εκδηλωθείσα νέα προκλητική απειλή. Οι δυνάμεις του στρατού και των σωμάτων ασφάλειας της χώρας λειτούργησαν έγκαιρα, αποτρεπτικά και αναίμακτα, αποκρούοντας με επιτυχία την τουρκική – προσφυγική επίθεση στα σύνορα της Ελλάδας. Δεν πέρασε πολύς χρόνος και αρχές Μαρτίου 2020 έρχεται η δεύτερη δοκιμασία για την Ελλάδα.

Η γνωστή πανδημία του κορονοϊού βρήκε τη χώρα μας σε μια περίοδο που πέραν των επαναλαμβανόμενων τουρκικών απειλών, βρισκόταν σε τροχιά ανάπτυξης.

Τα δεδομένα αυτά ανατράπηκαν πλήρως και τώρα η κυβέρνηση καλείται να καταρτίσει ένα πρόγραμμα ανάκαμψης για το 2021, καθώς οι επιπτώσεις από τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας προκάλεσαν τρομακτικές απώλειες.

Η Ελλάδα δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο την πανδημία όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τις παράνομες προκλήσεις με τις παραβιάσεις του Oruc Reis από την Τουρκία, με ορατό κίνδυνο την πρόκληση ακόμη και θερμού επεισοδίου.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα δύσκολα που μας βρήκαν, προσφυγικό- τουρκικές απειλές, κορονοϊός, καραντίνες, ήρθαν και οι φυσικές καταστροφές με τα πλημμυρικά φαινόμενα από την Κρήτη μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

Όλα τα παραπάνω κατά κοινή ομολογία αντιμετωπίστηκαν με τον καλύτερο  δυνατό τρόπο, σχεδιασμό, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Δεν μας παρηγορεί το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε ένα υγειονομικό φαινόμενο, ένα ασύμμετρο εχθρό, μαζί με όλο τον πλανήτη. Μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι η Ελλάδα κυβερνάται με αρχές, αξίες, θέληση, που σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και παρά τις επιπτώσεις και τα προβλήματα, προκαλούνται αισθήματα εμπιστοσύνης και αναγνώρισης εκ μέρους της πλειοψηφίας των πολιτών.

Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες ενός δυσβάστακτου χρόνου. Αυτές τις μέρες τις γιορτινές στη σκέψη μας έρχονται εικόνες εορτών των περασμένων χρόνων.

Ας κρατήσουμε όμως και τις φετινές εικόνες που  δεν πρέπει να φύγουν από τη μνήμη μας. Θα έρθει η σειρά τους να τις θυμηθούμε και να τις αξιολογήσουμε. Αυτές οι καταστάσεις μας δίδαξαν πολλά πράγματα για τις αξίες της ανθρώπινης ζωής, την αλληλεγγύη και την ατομική ευθύνη.

Οι γιορτές είναι μέσα στην ψυχή μας, καθρεπτίζονται στα πρόσωπα των συνανθρώπων μας, των γονιών μας και των παιδιών μας. Ευχόμαστε καλή χρονιά σε όλους με υγεία και αγάπη.

 

 

 

Ηράκλειο 29-12-2020

Μαρίνος Παττακός