Επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ: Τα κινητά πρόδωσαν τους δράστες -Στον ανακριτή οι 8

Ενώπιον του ανακριτή αναμένεται να βρεθούν σήμερα οι 8 κατηγορούμενοι για την επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, Δημήτρη Μπουραντώνη προκειμένου να απολογηθούν.

Στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας κατάφεραν να τους ταυτοποιήσουν εντοπίζοντας το στίγμα από τις κεραίες εκπομπής κινητής τηλεφωνίας, και χρησιμοποιώντας υλικό από τις κάμερες ασφαλείας γύρω από τη σχολή που είχαν καταγράψει την άφιξη αλλά και τη έξοδό τους, όπως και μαρτυρίες.

Πρόκειται ειδικότερα για επτά άνδρες και μία γυναίκα, εκ των οποίων οι έξι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, ηλικίας 20-26 ετών. Από αυτούς, οι τρεις που φαίνονται στη φωτογραφία της επίθεσης στον πρύτανη είναι φοιτητές.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο, και κάποιοι φέρονται να έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές. Ειδικότερα, κάποιοι φέρονται να συμμετείχαν σε επεισόδια και στο κίνημα υπέρ των καταλήψεων και κυρίως στο Κουκάκι και της Βανκούβερ, ενώ είχαν πρόσφατα απασχολήσει τις αρχές στις δύο καταλήψεις στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου και στην Πρυτανεία της Πολυτεχνειούπολης του Ζωγράφου.

Και οι 8 κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση, αρπαγή από κοινού με βία και απειλή βίας, δια παρανόμου κατακρατήσεως με σκοπό ανοχής πράξης, για την οποία ο παθών δεν έχει υποχρέωση, παράνομη κατακράτηση και παράνομη βία από κοινού, διατάραξη λειτουργίας δημόσιας Υπηρεσίας από κοινού και φθορά ξένης ιδιοκτησίας πραγμάτων, χρησιμευόντων στο κοινό όφελος από κοινού.

Σημειώνεται πάντως ότι εκτιμάται ότι στην επίθεση κατά του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ συμμετείχαν 10 ή 11 άτομα οπότε συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπολοίπων.

Στον ανακριτή οι δράστες
Ενώπιον του 31ου ανακριτή παρουσιάστηκαν οι οκτώ κατηγορούμενοι που έχουν ταυτοποιηθεί ως οι δράστες της πρωτοφανούς επίθεσης σε βάρος του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντώνη.

Η σχετική δικογραφία υποβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην εισαγγελία και σε βάρος των οκτώ κατηγορουμένων ηλικίας από 20 έως 26 ετών ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας κατηγορούνται για μια σειρά από αδικήματα, όπως:

εγκληματική οργάνωση,
αρπαγή από κοινού με βία και απειλή βίας,
παράνομη κατακράτηση
παράνομη βία,
διατάραξη λειτουργίας δημόσιας Υπηρεσίας και
φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Οι κατηγορούμενοι κλήθηκαν σε απολογία από τον ανακριτή, αλλά ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για τις 8 Ιανουαρίου 2021, προκειμένου να ετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή.

Επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ: Τα κινητά πρόδωσαν τους δράστες
Οι κεραίες εκπομπής κινητής τηλεφωνίας οδήγησαν στην ταυτοποίηση των 8 κατηγορουμένων για τη επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, ενώ όπως προέκυψε από τα στοιχεία οι δράστες έφτασαν στο πανεπιστήμιο λίγο πριν την εξαπολύσουν.

Παράλληλα, στοιχεία από κάμερες ασφαλείας έδειξαν ότι οι περισσότεροι έφθασαν στο πανεπιστήμιο από την οδό Δεριγνύ και Πατησίων, και ότι η διαφυγή τους έγινε τμηματικά προς το Πεδίο του Άρεως και τα Εξάρχεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα συγγενής ενός κατηγορούμενου φέρεται να του είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία: «Μαζευτείτε γιατί μετά από αυτό που έγινε στον Πρύτανη, θα σας συλλάβουν. Κοίταξε μην μπλεχτείς σε συγκεντρώσεις, μην πας, γιατί μας έμπλεξες με τον Πρύτανη».

Είχαν συμμετοχή και στην επίθεση στο ΑΤ Κολωνού;
Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές πάντως, ερευνάται αν κατηγορούμενοι για την επίθεση στον πρύτανη έχουν συμμετοχή και στην επίθεση σε αστυνομικούς στο ΑΤ Κολωνού στις 5 Δεκεμβρίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι 5 από τους κατηγορουμένους φαίνεται να έχουν ενεργοποιήσει κεραίες εκπομπής εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στο σημείο της επίθεσης και το διάστημα που αυτή σημειώθηκε.

Μάλιστα ένας από τους υπόπτους είχε στείλει sms για «άσκηση-βόλτα κατοικίδιου» από τον Γέρακα και στη συνέχεια το κινητό του εξέπεμπε στον Κολωνό.

Μάλιστα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ένας από τους κατηγορούμενους, μία μέρα μετά την επίθεση στο Α.Τ. Κολωνού, φέρεται να λέει: «Ήσουν στον Κολωνό; Ήταν και η Α….. εκεί; Τι θα κάνουμε τώρα που συνελήφθη; Πως θα της συμπαρασταθούμε;». Η συνομιλία αφορά σε γυναίκα που είχε συλληφθεί για την επίθεση καθώς στο σημείο βρέθηκε σακίδιο με την ταυτότητά της.

Έρευνες πραγματοποιούνται και για δύο ακόμη κατηγορούμενους για την επίθεση στον πρύτανη, με παρόμοια τηλεπικοινωνιακά στοιχεία για επίθεση με βόμβες μολότοφ στον Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου στις 19 Απριλίου 2020.

Πηγή: iefimerida.gr –