Μαρίνος Παττακός: Χριστούγεννα 2020: «μετά φόβου κορωνοϊού, πίστεως και ελπίδας»

Μετά την πικρή ανάμνηση που άφησε πίσω του ο παράδοξος εκκλησιαστικός αποκλεισμός των πιστών την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και του Αγίου Πάσχα, μια νέα απογοήτευση γεννήθηκε τα φετινά Χριστούγεννα στις ψυχές των χριστιανών, για τα υπό τον φόβο του κορωνοϊού νέα εορταστικά περιοριστικά μέτρα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της απερχόμενης πανδημικής χρονιάς αποτυπώνουν μια αδυσώπητη αναμέτρηση μεταξύ φόβου, πίστεως και ελπίδας που μαίνεται στην ελληνική κοινωνία, κάτω από πρωτοφανείς υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

Η πανδημία βουλιάζει την οικονομία, δοκιμάζει το Σύστημα Υγείας, προκαλεί βαρύτατες ανθρώπινες απώλειες, παρατείνει την περίοδο αβεβαιότητας και επιβαρύνει την ψυχολογία των πολιτών που βρίσκονται σε μακρά περίοδο καραντίνας.

Η ελληνική κοινωνία ανησυχεί για το αύριο και ο βαθμός απαισιοδοξίας κινείται σε υψηλά επίπεδα. Οι επιστήμονες ανησυχούν, οι πολίτες αγωνιούν, καθώς βρισκόμαστε στη χειρότερη φάση της πανδημίας, με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξομειώνεται, η αγορά να είναι στην ουσία κλειστή και τα εμβόλια δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τώρα βγήκε η είδηση ότι ο κορωνοϊός έχει μεταλλαχθεί γενόμενος περισσότερο μεταδοτικός και επικίνδυνος, ενώ οι επιστήμονες γι’ αυτό το θέμα εφησυχάζουν τους πολίτες.

Υπάρχουν και καλά νέα που ενισχύουν την πίστη και την ελπίδα για το μέλλον, αφού ανακοινώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων θα εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer αυτή την εβδομάδα. Η μεγάλη αυτή είδηση είναι το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο μετά από μια δύσκολα χρονιά, που θα γεμίσει προσδοκίες για την αρχή του τέλους της καταστροφικής πανδημίας στη Γηραιά Ήπειρο.

Αυτό που προκαλεί αισιοδοξία είναι ότι θα φτάσουμε το συντομότερο δυνατόν τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι για να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Σ’ αυτή την προσπάθεια για μαζικό εμβολιασμό χρειάζεται υπεύθυνη ενημέρωση. Οι επιστήμονες που έχουν τον πρώτο λόγο πρέπει με απλό και κατανοητό τρόπο να εξηγήσουν το μεγάλο πλεονέκτημα του εμβολιασμού, ώστε να διαλυθούν οι επιφυλάξεις και οι περιρρέουσες θεωρίες συνωμοσίας που διασπείρονται στην κοινωνία.

Το εμβόλιο θα είναι η ασπίδα της κοινωνίας στον επόμενο χρόνο που θα δοθεί η μεγάλη μάχη μέχρι την τελική νίκη κατά του φονικού ιού.

Απαιτείται σοβαρότητα απ’ όλους και από την Πολιτεία και τους πολίτες. Δεν συνιστάται χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων την εορταστική περίοδο, γιατί μπορεί να δούμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας να μεγαλώνει ξανά. Όσο κι αν έχουμε κουραστεί ψυχολογικά και οικονομικά πρέπει να αντέξουμε τη νέα δοκιμασία. Παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τη στήριξη στις επιχειρήσεις, στους επαγγελματίες και στους εργαζόμενους που πλήττονται από την κρίση. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σ’ αυτή την πανδημία, έχει στη διάθεσή της τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης κατά των επιπτώσεων, για να μην διακοπεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, το κοινωνικό κράτος και η λειτουργία των αγορών.

Η επίγνωση της κατάστασης απ’ όλους δημιουργεί τις προϋποθέσεις επιτυχίας ενός οργανωμένου  σχεδίου αντιμετώπισης του προβλήματος, που μπορεί να μεταβάλλει τα συναισθήματα των πολιτών, να ενισχύσει την πίστη και την ελπίδα να κερδίσουν τον φόβο του κορωνοϊού, μέσα στην καταιγίδα των αρνητικών ειδήσεων που κυριαρχούν για την εξαίρεση της πανδημίας.

Αντί λοιπόν να μπαίνουμε συνεχώς σε μια άσκοπη συζήτηση παριστάνοντας όλοι τους ειδικούς, από τους αρνητές του κορωνοϊού μέχρι τους προκατειλημμένους υποστηρικτές των περιοριστικών μέτρων, ας ευχηθούμε ταπεινά και ευγενικά καλά Χριστούγεννα και στον καινούργιο χρόνο υπομονή, με υγεία για μια Ελλάδα με υπεύθυνη κυβέρνηση, υπεύθυνη αντιπολίτευση και υπεύθυνους πολίτες.