Γλυκό κουταλιού φασόλια γίγαντες από την Καίτη Κουναλάκη!

Γλυκό κουταλιού φασόλια γίγαντες!
Από μια κυρία, την κα Καίτη Κουναλάκη που δεν είναι επαγγελματίας αλλά είναι όμως γνώστης της παραδοσιακής μας τέχνης και κουλτούρας.
ΥΛΙΚΑ
1 kg φασόλια γίγαντες νέας σοδειάς
1,5 kg ζάχαρη
2 λίτρα νερό
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
2 φύλλα αρμπαρόριζας
1 πρέζα αλάτι
2-3 βανίλιες
1 κουτάλα σούπας μέλι
2 ξυλάκια κανέλα
Χυμό από 2-3 λεμόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από βραδύς βάζουμε σε κρύο νερό τα φασόλια και τα αφήνουμε να μουσκέψουν. Ξεπλένουμε καλά τα μουσκεμένα φασόλια με άφθονο κρύο νερό και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Τα σκεπάζουμε με άφθονο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια-δυο βράσεις σε δυνατή φωτιά. Τα στραγγίζουμε, πετάμε αυτό το νερό και τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό και αλάτι και τα σιγοβράζουμε για όση ώρα χρειαστεί. Τα θέλουμε μαλακά αλλά όχι ζουλισμένα για αυτό προσέχουμε να μη διαλυθούν. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε χύτρα, τα βράζουμε για 30 λεπτά.
Ελέγχουμε τα φασόλια μας και εφόσον έχουν βράσει τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού, την ζάχαρη τα φύλλα αρμπαρόριζας και ξεκινάμε το βράσιμο του σιροπιού. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε και την κανέλα και το μέλι και παρακολουθούμε το δέσιμο του σιροπιού. Περίπου ένα τέταρτο της ώρας πριν δέσει τελείως το σιρόπι, προσθέτουμε τα φασόλια να βράσουν όλα μαζί και όταν κοντεύει να δέσει το γλυκό, ρίχνουμε τις βανίλιες και τον χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.
Μπορούμε να βάλουμε κρόκο Κοζάνης όταν βράζει για χρώμα αρκεί να μας αρέσει η γεύση του κρόκου.
Μοιράζουμε το γλυκό σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα και τα γεμίζουμε με το σιρόπι του γλυκού. Βράζουμε τα καπάκια από τα βάζα, τα κλείνουμε καλά και τα αναποδογυρίζουμε.
Τα αφήνουμε ανάποδα για αρκετές ώρες μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε σε ντουλάπι και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο.