Βαλεντίνα Τερεσκόβα: Η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε μόνη της στο Διάστημα γίνεται σήμερα 83 χρόνων

Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα, η πρώτη Εύα στο Διάστημα: Μια ατρόμητη γυναίκα – σύμβολο που άλλαξε τα δεδομένα του πλανήτη στις 16 Ιουνίου 1963 – Η θρυλική σοβιετική κοσμοναύτης ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της ανθρωπότητας που αντίκρισε το Σύμπαν, σε μια διαστημική πτήση 71 ωρών, με 48 περιστροφές γύρω από τη Γη, διανύοντας συνολική απόσταση 1,93 εκατομ. χιλιομέτρων

Η Βαλεντίνα Βλαντιμίροβνα Τερεσκόβα γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 6 Μαρτίου του 1937, σε ένα μικρό χωριό της Κεντρικής Ρωσίας, το Μασλενίκοβο από γονείς Λευκορωσικής καταγωγής. Ο πατέρας της ήταν οδηγός τρακτέρ, που σκοτώθηκε στη διάρκεια του σοβιετοφινλανδικού πολέμου το 1939 και η μητέρα της εργάτρια υφαντουργίας. Είχε επίσης μια μεγαλύτερη αδερφή, τη Λουντμίλα, κι ένα μικρότερο αδερφό τον Βλαντιμίρ.

Εξαιτίας του πολέμου η Βαλεντίνα πήγε στο σχολείο σε ηλικία 8 ετών, αλλά το εγκατέλειψε και συνέχισε την εκπαίδευσή της με μαθήματα δι’ αλληλογραφίας. Από μικρή εργάστηκε σε εργοστάσιο ελαστικών κι αργότερα υφαντουργίας, ενώ παράλληλα φοιτούσε ως τεχνικός ύφανσης βαμβακιού σε εσπερινή σχολή. Σε νεαρή ηλικία άρχισε να ενδιαφέρεται για τον αλεξιπτωτισμό και εκπαιδεύτηκε στην πτώση με αλεξίπτωτο στην τοπική αερολέσχη του Γιαροσλάβ, σημειώνοντας πάνω από 90 άλματα. Η εμπειρία της στον αλεξιπτωτισμό παρότι δεν ήταν πιλότος οδήγησε στην επιλογή της ως υποψήφια για το διαστημικό πρόγραμμα της Σοβιετικής Ένωσης.

Η «Βασίλισσα του Διαστήματος»

Μετά την πρώτη διαστημική πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν  το 1961, ο μηχανικός πυραύλων Σεργκέι Κορολιόβ, ο θεμελιωτής του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος, είχε την ιδέα της αποστολής μιας γυναίκας στο διάστημα.

Ο Νικίτα Σεργκιέγιεβιτς Χρουστσόφ, ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης κατά το μεγαλύτερο μέρος του Ψυχρού Πολέμου, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για το ποιος κατέχει το Διάστημα, θέλησε να είναι ο πρώτος που θα στείλει εκεί την πρώτη γυναίκα.

Ο ίδιος έλεγε ότι προτιμούσε ένα απλό κορίτσι που θα έδειχνε το θρίαμβο των ιδεών του Λένιν, μια συνηθισμένη Ρωσίδα, κάποια εργάτρια ή αγρότισσα. Στην τελική φάση, από τις 400 και πλέον υποψήφιες, πέρασαν μόνο πέντε: η Τατιάνα Κουζνετσόβα, η Ιρίνα Σολοβιόβα, η Ζάνα Γιόρκινα, η Βαλεντίνα Πονομαριόβα και η Βαλεντίνα Τερεσκόβα. Μεταξύ άλλων οι προδιαγραφές απαιτούσαν οι υποψήφιες να είναι αλεξιπτωτίστριες κάτω των 30 ετών, με ύψος κάτω από 1,70 μέτρο και βάρος κάτω από 70 κιλά. Υπέρ της επιλογής της ήταν το γεγονός ότι ο πατέρας της, ο Βλαντίμιρ Τερεσκόφ, ήταν ήρωας πολέμου: ως λοχίας των τεθωρακισμένων και κυβερνήτης άρματος μάχης είχε σκοτωθεί στον πόλεμο κατά των Φινλανδών στην περιοχή Λεμέττι της Καρελίας, όταν η Βαλεντίνα ήταν μόλις δύο ετών.

«Βοστόκ» σημαίνει Ορίζοντας

Η εκπαίδευση στο διαστημικό πρόγραμμα περιελάμβανε πτήσεις με συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, τεστ απομόνωσης, φυγοκέντρισης, θεωρία των πυραύλων, μηχανική διαστημοπλοίων, 120 πτώσεις με αλεξίπτωτο και εκπαίδευση στη διακυβέρνηση αεριωθούμενων πολεμικών αεροσκαφών τύπου Μιγκ-15UTI. Η ομάδα πέρασε αρκετούς μήνες εντατικής εκπαίδευσης που τελείωσαν με εξετάσεις τον Νοέμβριο του 1962, μετά τις οποίες απέμειναν οι 4 υποψήφιες.

Οι πρώτες τρεις στη βαθμολογία ήταν οι Τερεσκόβα, Σολοβιόβα και Πονομαριόβα και αναπτύχθηκε ένας σχεδιασμός για τις δύο να σταλούν σε δύο μοναχικές πτήσεις με «Βοστόκ» (σημαίνει Ορίζοντας) που θα εκτοξεύονταν σε διαδοχικές ημερομηνίες τον Μάρτιο ή Απρίλιο του 1963. Η αρχική πρόθεση ήταν να εκτοξευθεί πρώτη η Τερεσκόβα με την αποστολή «Βοστόκ 5» και να ακολουθήσει η Πονομαριόβα με το «Βοστόκ 6». Ωστόσο το σχέδιο τροποποιήθηκε. Το «Βοστόκ 5» θα μετέφερε τώρα ένα άνδρα κοσμοναύτη, τον Βαλέρι Μπικόφσκι, και η πρώτη γυναίκα θα επέβαινε στο «Βοστόκ 6» τον Ιούνιο. Η Κρατική Επιτροπή Διαστήματος όρισε την Τερεσκόβα να το κυβερνήσει και η απόφαση επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον Νικίτα Χρουστσόφ.

Πηγή: https://www.protothema.gr/