Βραβεία Νόμπελ: Οι φετινοί νικητές θα λάβουν 1 εκατ. κορώνες επιπλέον -Γιατί αυξάνεται το χρηματικό έπαθλο

Οι νικητές των φετινών βραβείων Νόμπελ θα λάβουν επιπλέον 1 εκατ. κορώνες (110.000 δολάρια), όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του ιδρύματος που είναι αρμόδιο για την απονομή τους.

Απονεμήθηκαν τα βραβεία Νόμπελ του «Τρελού Επιστήμονα» -Αυτές είναι οι 10 πιο άχρηστες ανακαλύψεις

Το χρηματικό έπαθλο θα αυξηθεί στα 10 εκατ. κορώνες φέτος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Dagens Industri. «Η απόφαση ελήφθη λόγω του γεγονότος ότι τα κόστη και το κεφάλαιό μας είναι σε σταθερή σχέση με εντελώς διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το παρελθόν», δήλωσε ο επικεφαλής του Ιδρύματος Νόμπελ Λαρς Χάικενστεν στην εφημερίδα.
Πώς διαμορφώνεται το χρηματικό έπαθλο στα Νόμπελ

Ο εφευρέτης Άλφρεντ Νόμπελ άφησε περίπου 31 εκατ. κορώνες –περίπου 1,8 δισεκ. κορώνες σε σημερινά χρήματα σύμφωνα με το Ίδρυμα– για τη χρηματοδότηση των βραβείων, τα οποία απονέμονται από το 1901. Το χρηματικό έπαθλο έχει διαφοροποιηθεί με το πέρασμα του χρόνου, ξεκινώντας από τις 150.000 κορώνες και φθάνοντας το 1 εκατ. κορώνες το 1981.

Η αξία του αυξήθηκε σημαντικά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, φθάνοντας τα 9 εκατ. κορώνες το 2000 και τα 10 εκατ. ένα χρόνο αργότερα.

Ωστόσο η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09 έπληξε τις επενδύσεις του Ιδρύματος και τότε επιστρατεύθηκε ο Χάικενστεν, πρώην κεντρικός τραπεζίτης, για να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του. Το χρηματικό έπαθλο μειώθηκε στα 8 εκατ. κορώνες το 2012 και αυξήθηκε πάλι στα 9 εκατ. το 2017.

Ο Χάικενστεν, που αποχωρεί από τη θέση του στα τέλη του έτους για να αντικατασταθεί από τον πρώην Νορβηγό Εξωτερικών Βίνταρ Χέλγκεσεν, δήλωσε ότι το Ίδρυμα θα συνεχίσει να αυξάνει περιστασιακά το ποσό του χρηματικού επάθλου.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr