Ανάρπαστες οι… συνταγές της γιαγιάς στα Χανιά

70

Τοπικές επιχειρήσεις “ρίχνουν” στην αγορά παραδοσιακά προϊόντα και κερδίζουν το καταναλωτικό κοινό

Οι συνταγές τις γιαγιάς, οι παραδοσιακές γεύσεις με τις οποίες μεγάλωσαν γενιές ολόκληρες, έχουν ευρεία κατανάλωση, παρασκευάζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες, τυποποιούνται και διακινούνται στην αγορά.
Τα τελευταία χρόνια βιοτεχνίες και όχι μόνο των Χανίων επιχειρούν και πετυχαίνουν να ξαναβγάλουν στα ράφια και στα ψυγεία των καταστημάτων ιδιαίτερα προϊόντα, που έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο και που επιθυμεί την κατανάλωση τους. Ορισμένα από αυτά τα προϊόντα παρουσιάζουμε σήμερα…

Παγωτό με πρόβιο γάλα

Ο Νίκος Γιαννούλης, που παράγει και διακινεί το ντόπιο παγωτό.

Παγωτό από πρόβιο γάλα σε όλα τα Χανιά, σε διάφορα σημεία της Κρήτης και σύντομα σε όλη την Ελλάδα παράγει, συσκευάζει και διακινεί το τυροκομείο “Γιαννούλης”. Μια τολμηρή κίνηση που ξεκίνησε δειλά-δειλά πριν από μια δεκαετία και σήμερα έχει καθιερωθεί και αναγνωρισθεί για την ποιότητα της.
«Θέλαμε να αξιοποιήσουμε το γάλα το πρόβιο, τα δικά μας υλικά χωρίς συντηρητικά. Ξεκινήσαμε με 5,10,15 ψυγεία, προσθέταμε και μία γεύση κάθε χρόνο και πλέον έχουμε φτάσει στις 10, κανταΐφι, φράουλα, σοκολάτα, χαρούπι», αναφέρει ο Νίκος Γιαννούλης. Ο ίδιος θυμάται τα πρώτα χρόνια της προσπάθειας. «Είχαμε πάρει μια χρηματοδότηση τότε στα πλαίσια του Αναπτυξιακού νόμου για να εκσυγχρονίσουμε το τυροκομείο και να πάρουμε και εξοπλισμό για παγωτό. Όμως τελικά η τράπεζα ενέκρινε τη χρηματοδότηση μόνο της κτηριακής αναβάθμισης και όχι του μηχανολογικού εξοπλισμού τον οποίο είχα ήδη παραγγείλει στην Ιταλία. Πήρα λοιπόν τηλέφωνο τον Ιταλό και του είπα ότι δεν μπορώ να πάρω τα μηχανήματα, και αυτός μου απάντησε “εγώ θα στα φέρω και θα τα βρούμε”. Μια ωραία μέρα φτάνει με τον εξοπλισμό και εμένα με πιάνει “κρύος ιδρώτας” για το πως θα τον πληρώσω. Εγκαθιστά τον εξοπλισμό και με ρωτάει “τι μπορείς να μου δίνεις κάθε μήνα με γραμμάτια;” Του είπα 300.000 δρχ., “Θα μου δίνεις 200.000 δρχ. “ μου λέει και έτσι ξεκίνησα. Αρχίσαμε και την παραγωγή παγωτού σε μικρές ποσότητες αρχικά και από το 2008 μπήκαμε σε πιο οργανωμένη παραγωγή» θυμάται.
Ο συνομιλητής μας είναι πολύ ικανοποιημένος από την απήχηση του προϊόντος. «Ο κόσμος μας έχει αγκαλιάσει, μας λέει συνέχεια “συνεχίστε αυτό το ωραίο πράγμα που φτιάχνετε”. Το πρόβιο γάλα αρέσει σε πολύ κόσμο και εμείς, επειδή παρασκευάζουμε το παγωτό με γάλα ημέρας, φρέσκο που το κάνουμε παγωτό την ίδια μέρα που το παραλαμβάνουμε δεν παίρνει την έντονη μυρωδιά του πρόβιου. Επίσης, έχουμε αγνά υλικά, αμύγδαλο που εμείς το καβουρντίζουμε, το παγωτό κανταΐφι το ψήνουμε εμείς, χρησιμοποιούμε μέλι και όχι σιρόπι. Όλα αυτά κάνουν ιδιαίτερο το παγωτό γι’ αυτό και έχει αγαπηθεί τόσο πολύ. Τώρα είμαστε σε πάρα πολλά σημεία στα Χανιά, στην υπόλοιπη Κρήτη και είχαμε κάνει όλη την προεργασία για να μπούμε μαζικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά δυστυχώς λόγω κορωνοϊού αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε το άνοιγμα μας» καταλήγει.

Μουσταλευριά για όλους….

Η μουσταλευριά έχει ξεκινήσει να συσκευάζεται και στα Χανιά.

Την παραδοσιακή Μουσταλευριά παρασκευάζουν και διακινούν μέσα από επιλεγμένα καταστήματα οικοτεχνίες των Χανίων. Μια σειρά από οικοτεχνίες που δημιουργήθηκαν μετά από μια νομοθετική ρύθμιση το 2016 φτιάχνουν μαρμελάδες και άλλα προϊόντα αλλά και μουσταλευριά.
«Ξεκινήσαμε να παράγουμε νωπή μουσταλευριά. Ηταν κάτι που δεν το φανταζόμουν ούτε στα όνειρά μου! Βρήκε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Μπήκε σε τοπικά καταστήματα και super market και είναι για μας μια ηθική ικανοποίηση. Νιώθεις ότι αυτό που πρόσφερες όλα αυτά τα χρόνια πράγματι άξιζε! Ταυτόχρονα, είναι μια πηγή ενός πρόσθετου εισοδήματος, σαν ένα χαρτζιλίκι», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στα “Χ.Ν”. σε πρόσφατο αφιέρωμα η κ. Α. Μιχάκη, που παρασκεύαζε μουσταλευριά στην περιοχή του Φουρνέ.

 

Στρατής και Βασίλης Μπαλαντίνος στο τυροκομείο της οικογένειας όπου εκτός από τα πολύ γνωστά προϊόντα (γραβιέρα, γιαούρτι) παράγει πλέον και ρυζόγαλο.

Ρυζόγαλο το παραδοσιακό
Δημιούργημα της 4ης γενιάς της οικογένειας Μπαλαντίνου είναι το ρυζόγαλο που παρασκευάζεται, συσκευάζεται και έχει ξεκινήσει να διατίθεται στην τοπική αγορά το τελευταίο διάστημα. «Ο γιος μου και ο ανιψιός μου είχαν την ιδέα, μας την είπαν και τους είπαμε προχωρήστε κι εμείς θα είμαστε δίπλα σας. Ξεκίνησαμε να το διαθέτουμε σε επιλεγμένα μικρά σημεία στην αρχή και τώρα ετοιμαζόμαστε να το βάλουμε σε super market και να το πάμε και εκτός Χανίων», τονίζει ο κ. Στράτος Μπαλαντίνος.
Ο κ. Σ. Μπαλαντίνος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συνταγή που χρησιμοποιείται. «Το γάλα είναι κατσικίσιο και δεν είναι καθόλου εύκολο να το βρεις. Η βασική συνταγή είναι από τους πατεράδες μας που έφτιαχναν και στο παρελθόν. Ακούμε θετικά σχόλια, καθώς αναδεικνύεται μια παραδοσιακή γεύση που ο κόσμος θέλει να την ξαναδοκιμάσει. Αυτή την ανάγκη πρέπει να την καλύψουμε εμείς οι ντόπιοι επιχειρηματίες».
«Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το ρυζόγαλο ως 4η γενιά, γιατί η εταιρεία μας ασχολείται με τα παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα και όταν θέλεις να μεγαλώσεις την γκάμα των προϊόντων σου δεν πρέπει να ξεφύγεις από αυτή τη λογική. Το ρυζόγαλο μεγάλωσε πολλές γενιές, εμείς το βάλαμε σε μια ωραία συσκευασία, χρησιμοποιήσαμε τη δική μας παλιά συνταγή που είναι εύγευστη και υγιεινή όπως ακριβώς την έφτιαχναν οι πρόγονοι μας. Καταφέραμε να μην είναι τόσο έντονη η οσμή του κατσικίσιου χρησιμοποιώντας φρέσκο γάλα», αναφέρει ο Βασίλης Μπαλαντίνος. Προκειμένου να διακινηθεί το προϊόν και να πάρουν γνώμες και απόψεις «πήγαμε το ρυζόγαλο μας σε παλιούς μάγειρες, σε σεφ να μας πουν τη δική τους άποψη. Όλοι μας είπαν ότι αξίζει να το δουλέψουμε και ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Και τα αυστηρά σχόλια μας κάνουν πολύ καλό, ώστε να βελτιωθούμε, να προσπαθήσουμε περισσότερο».

Πηγή: http://www.haniotika-nea.gr/

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook